Zoom. Madame Tussaud’s ROCK CIRCUS.

Marie Grescholtz Tussaud (1760 – 1850) a învăţat să toarne manechine din ceară de la unchiul ei, J.C. Curtius. Curtius a deschis o serie de muzee de ceară la Paris în secolul trecut în care sunt expuse figurine de ceară. Marie a fost închisă, pe considerente ce nu le cunoaştem, de către guvernul francez, timp în care a fost obligată să reproducă imaginea unor personalităţi ale epocii în ceară. În 1802, ea moşteneşte muzeele unchiului ei şi se auto-exilează la Londra unde înfiinţează Expoziţia Madame Tussaud care rămâne o atracţie turistică până în zilele noastre. Nepoţii ei conduc afacerea mai departe.

Din 1991, figurinele legendelor rock sunt expuse separat, la Madame Tussaud’s Rock Circus, din Londra (adresa: Picadilly Circus 1). Peste 50 de cântăreţi şi instrumentişti reproduşi în mărime naturală aşteaptă să vă fotografiaţi lângă ei. Artiştii sunt aranjaţi în mod cronologic. Fiecare epocă din istoria muzicii rock este reprezentată în câte o sală. Destinaţia finală, amfiteatrul rotativ, este atracţia cea mai dinamică. Spectacolul durează 25 de minute. Elvis Presley, Janis Joplin, Bob Dylan, David Bowie, Phil Collins, The Eurythmics, Madonna şi Bruce Springsteen prind viaţă şi ne cântă hiturile lor de succes. Creatorii spectacolului se folosesc de toate ghiduşiile tehnologice şi mecanice posibile să dea o brumă de viaţă manechinelor. Cea mai reuşită înscenare este Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band cântată de cele patru figurine din trupa Beatles îmbrăcate în costumele de pe coperta albumului din 1967.

Manechinul lui Jarvis Cocker/Pulp la Madame Tussaud's Rock Circus

Manechinul lui Jarvis Cocker/Pulp la Madame Tussaud's Rock Circus

S-a investit peste o jumătate de milion de lire sterline (£) în 1998 pentru renovarea celor trei scene semi-circulare. Peste 700.000 de turişti vizitează “Circul Rock” în fiecare an. La intrare primeşti o pereche de căşti. În funcţie de direcţia în care priveşti poţi asculta muzica artistului la care te uiţi. Să te pregăteşti să stai cel puţin o oră şi jumătate dacă vrei sã profiţi de toate imaginile şi sunetele ce ţi se oferă.

Mulţi nu cunosc greutăţile primilor cântăreţi rock’n’roll. În anii 50 o serie de comitete au fost înfiinţate în Statele Unite pentru a opri difuzarea ritmurilor rock’n’roll la radio. 90% din posturile radio refuzau să promoveze “muzica satanistă”. Primele vedete rock’n’roll s-au trezit cu concerte anulate şi au fost persecutate de către societate. Multe dintre aceste legende sunt expuse la Rock Circus.

Manechinul Jon Bon Jovi la Madame Tussaud's Rock Circus

Manechinul Jon Bon Jovi la Madame Tussaud's Rock Circus

Manechinele de ceară sunt reproduceri fidele ale artiştilor în mărime naturală. Fiecare personalitate este invitată să stea o zi întreagă pentru ca toate măsurătorile necesare să fie efectuate. Se toarnă ghips peste toate părţile corpului (fiecare în parte). Eric Clapton a cântat Layla o zi întreagă pentru ca poziţionarea degetelor să fie perfectă pe chitara manechinului de ceară. Ceara turnată în mulajul capului nu se lasă să se întărească complet. Prin intermediul acestui mulaj se introduc dinţii şi ochii. Trupul este confecţionat din fibre de sticlă. Manechinele statice sunt produse în şase luni şi costă 25.000£. Manechinele animatronice sunt produse în timp de un an şi costã 100.000£. Acestea îşi mişcă buzele, capul şi braţele. Cliff Richard, Robert Plant, Gloria Estefan şi Jon Bon Jovi au donat efecte din garderoba personală ca figurinele să fie îmbrăcate cât mai realist.

Jimi Hendrix şi Sting la Madame Tussaud's Rock Circus

Jimi Hendrix şi Sting la Madame Tussaud's Rock Circus

Picanterii

  • Eric Clapton s-a ras ca linia bărbiei să fie cât mai exactă.
  • Aretha Franklin a fost măsurată în casa ei din Detroit deoarece ea are rău de înălţimi, astfel neputând zbura până la Londra.
  • Sting a stat să i se facă mulajele în plin turneu la Frankfurt.
  • Bryan Ferry (fiind absolvent de Arte Plastice) l-a vizitat pe sculptor de şase ori în timpul lucrării ca să fie sigur de precizia cu care s-a executat copia lui. Se crede că a vrut să fure secretul păpuşilor din ceară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: