Zoom. SINGLE SECOND. 1988. Belfast Child. Simple Minds

Articol cu dedicaţie, pentru Chişinau. 6 aprilie 2009.

belfast. 1972

belfast. 1972

1988. Belfast Child este o prelucrare după o piesă tradiţională irlandeză She Moved Through The Fair. Cu o durată de 6’39”min., a fost a doua cea mai lungă piesă ajunsă pe locul 1 în Topurile de Single, difuzate la radio în Marea Britanie, după Hey Jude (Beatles).

Pe partea „verso” a vinilului de single (the B-side) s-a înregistrat „Mandela Day,” dedicată lui Nelson Mandela, care împlinea 70 de ani în 11 iunie 1988, persecutat o viaţă întreagă de guvernul rasist din Africa de sud, pentru credinţa şi lupta sa pentru drepturile egale a negrilor în ţara lor.

Belfast Child a fost prima şi singura piesă semnată Simple Minds care ajunge pe locul 1 în Clasamentul Hiturilor din Marea Britanie.

Jim Kerr (solist vocal de origine scoţiană, considerat liderul formaţiei Simple Minds) îşi aduce aminte în cartea „1000 UK #1 Hits”, scrisă de Jon Kutner şi Spencer Leigh:

enniskillen_war_memorial

enniskillen_war_memorial

„Am ascultat melodia She Moved Through The Fair pentru prima dată după ce a explodat bomba teroristă la Enniskillen. Mi-a fost rău după ce am văzut imaginile la televizor. În a doua parte a piesei, încerc să empatizez cu oamenii din Irlanda de nord care şi-au pierdut neamuri sau prieteni în acest atac terorist. Încerc să exprim nebunia, tristeţea, golul rămas, în cuvinte. Nu vreau să se înţeleagă faptul că aş avea de expus perle de înţelepciune, dimpotrivă, am multe întrebări la care nu pot găsi răspunsuri.”

Piesa este dedicată celor decedaţi şi răniţi după atacul terorist de la Enniskillen din 8 noiembrie 1987. IRA (armata republicană catolică a Irlandei „de sud”, care luptă împotriva englezilor protestanţi din Irlanda „de nord” pentru reunificarea naţiunii) a detonat o bombă ascunsă, în toiul ceremoniilor religioase de Ziua Veteranilor din Irlanda (care în 1987 a picat în data de 8 noiembrie), în localitatea Enniskillen (din judeţul Fermanagh, în Irlanda de nord), ucigând 11 şi rănind pe încă 63 de persoane.

Versurile de la începutul preluării Simple Minds sunt:

„When my love said to me Meet me down by the gallow tree For it’s sad news I bring About this old town and all that it’s offering Some say troubles abound Some day soon they’re gonna pull the old town down. One day we’ll return here, when the Belfast Child sings again.”

Articol cu dedicaţie, pentru Chişinau. 6 aprilie 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: