Zoom. INTERVIU. Marijuana. 1999

Marijuana, Cea mai fidelă fată din 1999.

Bine aţi venit

Bine aţi venit

Nume adevărat: Dana Elena Coteanu avea 19 ani când am cunoscut-o şi făcea muzică pentru că şi-a dorit dintotdeauna să cânte rap. A început în 1994 alături de BUG Mafia cu piesele Copiii focului şi Maryjuana. După o pauză de trei ani reapare pe scenă alături de La Familia, care o ajută cu single-ul şi albumul de debut. Cu un drum de Bucureşti am fost la ea în magazin (specializat pe gablonţuri, în centrul istoric al Bucureştiului, pe Str. Covaci) şi am fotografiat-o lângă fântânile din Unirii, care, deşi nu funcţionau, erau încă în stare foarte bună.

RiCo (CZB):De unde pseudonimul?

Marijuana (M): Ideea a fost a lui Daddy Caddy din B.U.G. Mafia. M-a întrebat dacă vreau să cânt cu ei. Mi-a zis că mi-a găsit un nume. (n.a. Asta se întâmpla la mare în 1994.)

CZB: Am înţeles că eşti patroană de magazin.

M: Nu. Lucrez într-un magazin al familiei. Vând accesorii de păr şi gablonţuri. Toată afacerea asta este în familie.

CZB: Caracterizează-te în cinci cuvinte.

M: Dură. când trebuie; agreabilă mereu. Sunt cea mai fidelă fată mai ales a găştii şi al prietenilor.

CZB: Ce înseamnă cea mai fidelă fată? La ce te referi?

M: Tot ce cred că trebuie să fac pentru prietenii mei – să-i ajut. Le sunt fidelă: mereu alături de ei. Adică dacă zic un lucru sau promit ceva, mă ţin de cuvânt. Toţi cei cu care stau de vorbă şi cu care colaborez pot avea încredere în mine.

CZB: Puya ţi-a compus versurile.

M: Da.

CZB: De ce nu ţi le scrii tu?

M: Încă nu sunt pregătită pentru asta. Deocamdată nu am vrut să mă implic în asta. La următorul album cred că-mi voi scrie propriile texte. M-am gândit că dacă tot îmi produc muzica, să îi las să-mi scrie şi versurile. M-am gândit că Puya avea mai multă experienţă.

CZB: Care este contribuţia ta la acest maxi-single?

M: Puya mă cunoaşte foarte bine. De asta l-am lăsat să-mi scrie el versurile. Suntem prieteni foarte vechi. Îi spun toate problemele mele aşa cum le simt eu şi ştie ce să spună despre mine. Adică, toate versurile astea nu sunt vorbe în vânt. Asta vreau să zic eu.

CZB: Ce zic părinţii tăi de ceea ce faci?

M: Mă susţin de pe baricade. De mică am genul acesta de prieteni. De mică le-am zis tot ce fac. Nu mi-am minţit părinţii niciodată. Înţeleg că trebuie şi că vreau să mă exprim cumva.

CZB: Ce zic foştii tăi colegi de ceea ce faci?

M: Mă mai întâlnesc cu câte unul care-mi zice că se bucură că m-am lansat şi care vrea să afle mai multe despre ce mai fac.

CZB: Cum ai descoperit muzica hip hop?

M: Am început cu Boyz II Men, Cypress Hill, Naughty By Nature, Wu Tang Clan şi mi-a plăcut foarte mult. Numai genul acesta de muzică ascultam zi de zi… şi mă învârteam (normal) în aceste cercuri de prieteni care ascultau muzică rap.

Respiră adânc

Respiră adânc

CZB: Mai erau şi alte fete în această gaşcă?

M: Da. Dar majoritatea erau băieţi.

CZB: Pe Ganja de unde o ştii? Ce-I cu ea?

M: Pe Ganja o ştiu de la înregistrări, prin muzica asta. Suntem foarte bune prietene. Ne-am împrietenit. Suntem pe aceeaşi linie. Are tot 19 ani.

CZB: Şi cu July ce este?

M: De July nu pot să spun nimic că nu am nici o treabă cu ea. Nici cu Cătălina Toma, …doar cu Ganja. Cu ea mă simt cel mai bine.

CZB: Şi ea ar vrea să facă aşa ceva?

M: Da. Pe mine m-au produs La Familia. Mi-au aranjat albumul, muzica, textele. Colaborarea o am cu ei. Ganja este în relaţii asemănătoare cu BUG. O să scoată şi ea un album.

CZB: Mr. Juice pare cel mai intelectual dintre ei.

M: Aşa şi este. El este capul.Toţi au idei, dar el le aplică: pe calculator, pe clapă.

Cele mai bune prietene

Cele mai bune prietene

CZB: Eşti Bucureşteană get beget?

M: Da. Sunt din Sălăjan. Ganja este din Colentina.

CZB: Dar nu cânţi despre treaba asta?

M: Sunt şi eu de acolo. Fac parte din chestia asta. Îi susţin pe băieţi în tot ce zic despre cartier.

CZB: Ce înseamnă cartierul pentru tine?

M: Cartierul pentru mine este casa mea. Acolo unde mă întorc mereu şi unde îi cunosc pe toţi. Când plec în alt cartier, nu mă simt ca şi în cartierul meu, locul unde am copilărit, chiar dacă este un cartier de bogătaşi – eu sunt mulţumită acolo unde stau. Mă descurc.

CZB: Când ai plâns ultima oară şi de ce?

M: Acu’ o săptămână. A murit tatăl unui prieten. . M-a impresionat treaba asta, chiar dacă nu l-am cunoscut.

CZB: Crezi în viaţa după moarte?

M: Cred în totalitate. Cred şi-n Dumnezeu.

Suntem răi.

Suntem răi.

CZB: La un moment dat ai făcut o pauză de trei ani.

M: Da. Am început în 1994 cu BUG Mafia, am colaborat la primele lor două albume. După aia am făcut o pauză de vreo trei ani. Am avut o problemă de sănătate cu respiraţia… cei de la BUG nu vroiau să mai colaborăm în aceste condiţii. M-am împrietenit cu Puya după anii ăştia. El era prietenul prietenului meu. Venea aproape toată ziua pe la mine, vorbeam, am petrecut mult timp împreună – a început să înregistreze ultimul album La Famila, şi m-a întrebat dacă mai cânt. Am zis că da. Trăiam cu speranţa asta, dar ziceam că trebuie să fie o minune să mă apuc din nou de muzică. Altă problemă este că trebuia să cânt într-un stil anume, care nu era al meu. Acuma am aplicat stilul de interpretare coordonat de mine şi am reuşit. Pe maxi-single, a doua piesă, Tre’ să spun, mă reprezintă mult mai bine. Sunt mai dură de felul meu.

CZB: Nu foloseşti înjurături.

M: Nu. Eu nu prea înjur. În aceste piese nu am înjurat, dar nu înseamnă că nu am s-o fac.

CZB: Noul videoclip.

M: Au fost două zile de filmări. Una la Hanul lui Manuc/ ruinele de la Curtea Veche din Bucureşti. A doua la o piscină goală cu tot felul de efecte. Pe refren cântă Puya. Nu este o poveste complicată. Ideea a fost a regizorului de la Atomic TV. Este vorba de un concert restrâns între prieteni, cu băieţaşii care mă susţin, care sunt cu mine. De abia aştept să-l văd.

CZB: Cum de eşti prima rapperiţă din România? De ce nu ai concurenţă?

M: Am şi vrut să fiu prima chiar dacă speranţele mele erau pierdute. Noroc cu Puya care m-a relansat. Cu BUG am văzut care este treaba asta cu muzica. Până acum am mai văzut-o doar pe Ganja că ar face treabă.

El nu se pricepe la mim.

El nu se pricepe la mim.

CZB: Ai spus că scopul tău nu este să faci bani din muzică.

M: Normal, ca orice om, am nevoie de bani, dar mă deranjează faptul că oriunde mă duc, în orice împrejurare, se vorbeşte numai de bani… Tot răul peste tot este cauzat de ei, mai ales în România. Aici lumea nu ştie cum să scoată banul mai repede de pe ceilalţi şi cum să-şi fraierească concetăţenii. Asta mă deranjează foarte tare. De aceea încerc să nu mă gândesc la bani; să pun subiectul la o parte.

Marijuana în INTERNET

Nu am găsit nici un website oficial sau alt fel de pagină muzicală pentru Dana Coteanu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: