Click. INDUSTRIE. Atomic TV acum 10 ani

1999. Atomic TV k-lumea

1999. Atomic TV k-lumea

Începând din 3 februarie (1999), mulţi am fost surprinşi de noul post de televiziune Made In Romania! Difuzat prin societăţile de cablu din toată ţara, noul canal de muzică oferea un program dinamic şi modern produs la standarde internaţionale de către români în limba română… 24 din 24 de ore pe zi.

Puteţi citi mai multe informaţii despre Atomic TV în următoarea săptămână la ClickZoomBytes.

1999. Anul Muzicii Româneşti

primul. Tudor Giurgiu

primul. Tudor Giurgiu

Cel mai important eveniment al anului a fost lansarea postului de televiziune Atomic TV (în 3.II). Interesul crescut a publicului faţă de muzica autohtonă şi „explozia” de formaţii româneşti în 1999 se datorează, în mare măsură, primelor producţii de videoclipuri (realizate de Tudor Giurgiu, care între timp a pornit Festivalul Internaţional de Film TIFF la Cluj).

La 20 de ani după dezvoltarea scenei hip hop în Statele Unite, muzica rap devine recunoscută şi la noi. Cel mai important concert pentru fanii acestui gen a fost organizat la Sala Polivalentă din Bucureşti în 13.03, unde BUG Mafia a susţinut un recital „solo”.

Două curente importante din exterior au fost primite cu uşile deschise în discoteci şi pe frecvenţele de radio mioritice: muzica latino-americană (promovată de Ricky Matin, Lou Bega, Jennifer Lopez) şi Tarkan-ismele (promovate sub o formă de „manea” de Progress şi L.A.).

În vară, o ţară întreagă a fost eclipsată de boybandul autohton al anului: Valahia (Banii şi fetele) şi girlband-ul autohton al anului: André (Singură la mare). Eclipsa din 11.08 a adus mai multe formaţii străine pe meleagurile noastre (Luciano Pavarotti la Bucureşti, Fun Factory la Arad). Unele concerte s-au amânat (Julio Iglesias: 9.09 la Bucureşti) iar altele s-au anulat (Kelly Family: 30.07-1.08, Modern Talking: 18.09).

Mulţi vor avea amintiri triste legate de 1999. Acesta este anul în care Genius se destramă (24.09); Valahia se transformă din trio în duet (17.11) iar liderul grupului Semnal M, Iuliu Merca, încetează din viaţă (27.07).

Cu ocazia Zilelor Britanice, trupa de world music Transglobal Underground, jazzmanul saxofonist Courtney Pine şi compozitorul Michael Nyman ne vizitează la începutul lunii octombrie iar Emir Kusturica participă la Festivalul Dakino în cursul aceleaşi luni.

Deşi muzica rock alternativă începe să fie evident neglijată de mass-media românească, Vama Veche înregistrează un mare succes cu noul album (omonim) şi o mică armată de trupe adepte genului (Zdub şi Zdob, Taxi, Omul cu Şobolani, Daft Allison) îşi fac apariţia cunoscută la sfârşitul anului…

invitatie-inaugurare-atomica

Poimâine… Programele Atomice

Comments
3 Responses to “Click. INDUSTRIE. Atomic TV acum 10 ani”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: