Byte. VIOLU DE MARTZI. #1. UNDE-rground?

„Fără artă suntem doar nişte animale”

Părerea lui FOTZEY

…..

FOTZEY EditorialNu demult ni s-a oferit shansa, adică mie shi lui Sebi vocalistul de la TRUDA, să ne spunem păreile despre undergorund/ul românesc, într-un interviu care va face parte dintr/un film documentar despre acest subiect. Interlocutorul nostru ne-a pus câteva întrebări foarte interesante care m-au pus un pic pe gânduri făcându/mă să îmi recalculez pozitzia în acestă societate hulită, rebelicoasă shi totushi indispensabilă unui muzician român, numită UNDERGROUND!

Am spus muzician si nu muzicant, diferentza dintre aceshtia fiind că muzicianul îshi cântă propriile piese iar muzicantul merge la Bucureshti să cânte cu o trupă de doi bani ca să facă avere, crezând că spunând că el cântă cu Bănică sau Andra îi va aduce recunoashtere pe plan natzional.

Wroooong!

Dacă Wagner ar fi cântat doar compozitzii de-ale lui Mozart, nu se auzea de Wagner!

Shi mai e o modă… Cover band-urile! Nu am nimic cu ele personal, dar îmi pare rău să văd atâtzia muzicieni/muzicantzi talentatzi trântindu/shi talentul în noroi ca să facă câtziva motorishti sau clubashi fericitzi. Din păcate aceste trupe nu o să primească niciodată recunoashterea ca muzicieni ci doar ca muzicantzi, deshi repet… majoritatea din ei sunt  frământatzi din aluat de muzician. In fine, nu pot să nu simt un cocktail de părere de rău, stimă, milă shi dezgust, dat fiind faptul că multzi dintre ei sunt prieteni dragi de ai mei. O să imi spună multzi acum că nu îi intzeleg pe aceshtia shi că nu îmi dau seama că ei doar asta shtiu să facă shi este singurul lor mijloc de a-shi câshtiga existentza.

Wroooong!

Nimeni nu-i opreshte să compună shi să cânte shi piesele proprii!!! Dar aceshtia sunt doar 2 % din totalul de muzicantzi pentru care am doar respect, pe lângă restul de 98% care au shi alte talente, shi pregătiri profesionale dar sunt prea leneshi să muncească sau stau să ashtepte marele succes care intârzie, intârzie, shi iarashi intârzie să apară.

Revenind la Underground/ul nostru „minunat” cel de toate zilele, vreau doar sa fac o mică categorisire din punctul MEU de vedere, privitoare la ce inseamnă UNDERGOUND in România. Vă voi da nishte exemple: La un retardat nu îi dai un calculator …că nu shtie ce să facă cu el. La un profesor nu îi dai un fluier că nu are ce să facă cu el. Pe un om simplu nu îl potzi ruga să îtzi rezolve o ecuatzie ci potzi doar să-l rogi să arate  pe degete cât face 1 + 1…. ce vreau eu să spun este că în România sunt 2 feluri de oameni: cu IQ sub 100 shi cu IQ peste 100! Mainstream/ul este pentru oamenii proshti adică sub 100 shi underground/ul este pentru oameni cu IQ/ul peste 100! E foarte simplu. Nu ai cum să/i cântzi Blues la un manelist pentru că nu întzelege nimic; nu ai cum să-i cântzi Jazz la un muncitor de pe shantz că nu pricepe nimic. Gotta keep it simple!

Majoritatea „pop-urilor retardate” de la noi urmează o linie melodică simplă (exact ca manelele) maximum 4 acorduri, ritmica fiind shi ea pe măsura complexitătzii textelor, clishee peste clishee peste clishee penibile.

Eu mă mir cum dracu incă nu s-au săturat shi idiotzii de ele. Aceleashi „ao plecat”, „ai revenit”, „inima mea”, „te iubesc”, „în gândul meu” shi peste toate astea este cuvântul „Vreau” care este cel mai folosit cuvânt în muzica românească shi exprimă totodată frustrarea din subconshtientul artistei/artistului respectiv. De Underground ce să zic… e tzara oamenilor cu o gândire mai complexă, cu trăiri shi sentimente reale, cu „N”/shpe mii de subiecte despre care se cântă… nah… ce mai, tărâmul omului inteligent.

În consecintză shi la urma urmei asta reprezintă mainstream/ul shi underground/ul pentru mine. Bineîntzeles că sunt exceptzii… am văzut shi rockeri idiotzi am văzut shi mainstream/ishti de treabă.

Regula mea NU este general valabilă, chiar dacă exceptzia confirmă regula.

…..

VIOLU DE MARTZI

 • Vă este oferit de Fotzey
 • Shi vă este recomandat călduros cu Truda
Comments
13 Responses to “Byte. VIOLU DE MARTZI. #1. UNDE-rground?”
 1. Multe adevaruri, stimabile! LOVE & PEACE! 🙂

 2. Markovits spune:

  Unda’ground 4 life ^:)^

 3. reptilemonarch spune:

  pupa-ti-as poala tata.

 4. Edward spune:

  eu pana acum cativa ani nu credeam ca in muzica mai poti crea ceva, dar uite ca se poate, si underground-ul m-a convins

 5. Cristi spune:

  in general ai dreptate: nu ai ce sa le ceri oamenilor simpli.
  traiasca underground-ul nostru cel de toate zilele (si Truda as well) !

 6. adi spune:

  daca ar fi sa generalizam, am trage concluzia ca Radiohead e de cacat. in Romania da, ei sunt ascultati de „ascultatorii de underground”. dar daca ne uitam la alte tari… cred ca regula ta se aplica doar Romaniei (si altor tari comparabile ca si cultura si nivel de dezvoltare)

 7. fotzey spune:

  da…exact despre undergound ul romanesc e vorba aici

 8. Liviu Sorescu spune:

  Fotzi a zis : ” Am spus muzician si nu muzicant, diferentza dintre aceshtia fiind că muzicianul îshi cântă propriile piese iar muzicantul merge la Bucureshti să cânte cu o trupă de doi bani ca să facă avere”

  Fodore, la faza asta i-ai facut MUZICIENI pe o gramada de manelisti care ISI CANTA PROPRIILE PIESE. Si OARE a nu-ti canta propriile piese te face automat muzicant? Postez aici un link cu o tanti care canta piesa altcuiva. Ia ascultati , e muziciana sau muzicanta? http://www.youtube.com/watch?v=nMl0hrnxHA4&feature=related
  Mai incet cu terminologia, ca nu e chiar asa. Eu zic sa reformulezi.

  Ca in tara noastra, unde mancam aceeasi pita romani, maghiari, germani si alte nationalitati (dic mancatziash) este pornovata, pardon promovata la nivel de mainstream national o muzica pentru, cu, si despre dobitoci, asta nu mai incape indoiala.

  Deocamdata…ajunge atita…;)

 9. fotzey spune:

  1. vorbeam asha …in general…despre cum stau lucrurile. Si desi recunosc ca respectiva este o artista desavarsita….nu are nimic de-a face cu undergroundul romanesc..deci ..exemplul tau e prost… la muzica clasica e absolut altceva de ce vorbeam eu aici.
  2. am si scris acolo ca e doar RAREREA mea..care nu e general valabila…si da sunt exceptii care intaresc regula….
  3. si da …raman la parerea ca intotdeauna un artist ce compune va fi mai apreciat decat unul care canta piesele altora…sti si tu ca e asha….

  Exact asta ziceam si eu…ptr dobitoci…trebe muzica simpla!

  respect!

 10. Liviu Sorescu spune:

  …pai atuncea daca ai folosit un exemplu cu mari personalitati ale muzicii clasice – ” Dacă Wagner ar fi cântat doar compozitzii de-ale lui Mozart, nu se auzea de Wagner! ” – pentru a-ti sustine opiniile legate de undergroundul romanesc, mi-am permis si eu sa folosesc un exemplu din muzica clasica pentru a ilustra la nivel de PRINCIPIU GENERAL ca diferenta dintre un muzicant si un muzician nu consta neaparat in a canta sau a nu canta propriile piese ( sau piesele altora ). Este prost exemplul meu fiindca nu coincide cu…altceva?;)wink…loooolozaur

  Tu iti permiti sa faci ce faci cu Truda pentru ca ai o alta sursa substantiala de venit. Daca ar fi sa traiesti DOAR din Truda, sau mai bine zis doar din muzica, ai fi fomist. Si ai ramane uimit ce minuni conceptuale se pot intampla cand ti-e fomica, atunci cand saptamani sau luni de-a randul nu ai un leu in buzunar, cand ani de-a randul astepti sa faci ceva cu muzica si nu se intampla pentru ca „tara te vrea prost”, mori de foame cu talent, nivel de pregatire si experienta SUBSTANTIALE. Este FOARTE BINE ca poti sa faci ceea ce faci cu Truda, ca iti permiti sa faci ce simti, si sunt primul om care sustine acest principiu, ca cel mai bine este sa canti ceea ce simti, pentru ca asta incerc si eu sa fac, doar ca deocamdata tie ti-e mai usor decat mie din acest punct de vedere.

  Respectele incomensurabile…

 11. Rau7 spune:

  Nu am citit decat articolul, chiar daca a mai zis-o cineva prin comentarii, eu cred ca acei oameni care canta piesele altora sunt defapt INTERPRETI si sunt muzicieni in adevaratul sens al cuvantului. Cam atat de la mine.

 12. fotzey spune:

  ma..io si lucru de imi rup spatele s am aceasta situatie si sa nu fiunevoit sa fac compromisuri …nimeni nu ii opreste pe muzicanti/muzicieni sa lucre…majoritatea dorm pana la 12 la amiaz..hehe…si sti ca asha e… la unii lenea e cucoana mare!

  suma respectelor

 13. Druidul spune:

  Documentarul va fi gata in 30 iunie, cu siguranta va fi postat acolo unde trebuie. (voi da link ulterior). Pana atunci daca aveti vreo parere despre acest subiect si doriti sa vi se ia fata in digital video… dati un mail. Oricum acest articol precum si urmatorul au un loc in documentarul cu pricina. Sper sa nu se supere nime. Mailu meu e druidul@gmail.com. Astept oameni care spun ceva si nu au trac in fata becului rosu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: