Click. INDUSTRIE. Studio. Masterizare

Cristian Varga este Inginer de sunet profesionist, specializat în Mastering.

cristi_varga_crop_3Este proprietarul studioului MasterVargas la New York City.

DESPRE MASTERIZARE

“Eu mă ocup exlusiv de mastering, un process ce trebuie tratat diferit şi independent de procesul înregistrării.

A masteriza in acelaşi studio unde se mixează e echivalent cu a-ţi plomba singur dinţii.

Ideea este să trimiţi materialul audio mixat cu efort şi sudoare în vederea unei noi evaluări, obiective, o “second opinion” daca vreţi. Este o optimizare a sunetului ce vine în ajutorul şi în completarea muncii inginerului de sunet. Este  important să asculte altă pereche de urechi, să se facă corecţiile necesare pe aparatură de altă factură, într-un alt mediu acustic. Acest proces trebuie inţeles indiferent cât de firavă şi modestă este indutria muzicală în care activează o anumită formaţie sau artist.

În România există mulţi artişti şi oameni “tehnici”. Ce lipseşte este “liantul” …cei ce fac ca ideile artistice să se transpună într-un produs vandabil, adică producătorii. Multi se autodefinesc, se erijeaza dar puţini înţeleg ce înseamnă producător cu adevărat. Producătorul, în muzică, spre deosebire de industria filmului, nu este cel ce finanţează proiectul – acela e rolul casei de discuri. Producătorul muzical e echivalentul regizorului în film. El decide cum, în ce mod, cu ce mijloace, în ce manieră se va înregistra, mixa şi masteriza un album.

Sunt ingineri de sunet care preiau acest rol, doar, că, de obicei e bine, ca şi în cazul mastering-ului, să se separe cele două branşe.

În cazul trupelor autohtone se mai pune problema orgoliului; mulţi trăiesc cu impresia că NIMENI nu e mai în măsură decât ei să le materializeze ideile muzicale. Un singur lucru pot să spun, din experienţa mea “americană” dar parafrazând un proverb românesc: “Unde-s mulţi puterea creşte” … de îndată ce artiştii din RO vor realiza că scopul final e mai important decât orgoliile, muzica, sunetul şi tot ce ţine de domeniul acesta, toţi vor avea numai de câştigat.

mastervargas newsletter banner 850x92

DESPRE INGINERUL DE SUNET

„Am ales să fac Mastering pentru că mi se potriveşte cel mai bine. sunt super tipicar, am fost hi-fist de mic, tatăl meu era hi-fist, aveam magnetofon semi-profesional Philips în casă, cu incinte serioase. Mă ocupam cu înregistrări de mic. Aşa mi-am dezvoltat simţul pentru audio de calitate – modificând deck-uri, pick-up-uri … calibrând, comparând …etc … manie de-a dreptul.

Mastering fac de 11 ani, dinante de a veni în SUA. Am masterizat anterior pentru Desperado, TransExpress, KOAnaMaria, Hara, două albume Kumm, câteva piese pentru Blondy cât şi zeci de producţii de la Studio Mesaj (de muzică creştină); şi primele demo-uri Luna Amară în 2000.

America m-a ajutat să mă perfecţionez, să mă dumiresc la concret cum se face pe bune această meserie. Apoi mi-a oferit şansa să-mi şi iau aparatura necesară.”

Cristian Varga este Inginer de sunet profesionist, specializat în Mastering.

Are studioul MasterVargas la New York City.

A plecat în SUA în 2003, şi nu s-a mai întors.

Acolo, înainte de a-şi începe propria afacere, a lucrat ca asistent la trei studiouri: două de mastering şi unul de înregistrare.

VARGAS studio

Cristian Varga -audio mastering engineer
New York, USA, 11720
phone: (631) 374-8745
contact@mastervargas.com
http://www.mastervargas.com
www.myspace.com/audiomastervargas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: