Zoom. ARTIŞTI INTERNAŢIONALI. Prima trupă Hip Hop în Topurile Nemţeşti

PRIMA FORMAŢIE HIP HOP ÎN TOPURILE NEMŢEŞTI

ele-fanta 4Se pare că un concediu de şase luni de zile petrecut în Statele Unite de către Smudo şi Thomas D., le-a schimbat modul de a privi lumea din jurul lor. Le era din ce în ce mai evident faptul că nu au nimic în comun cu rapperii din SUA. Întorşi acasă, au început să compună rime în germană, iar primul album Die Fantastischen Vier apare în 1991.

Die Fantastischen Vier (Cei patru fantastici) este o formaţie ce stă la bazele Hip Hop-ului din Germania. Spre deosebire de celelalte proiecte de Rap nemţeşti, “Cei patru fantastici” consideră Rap-ul în limba engleză un element neesenţial spiritului Hip Hop din Germania. Cvartetul din Stuttgart a fost primul care nu numai că a scris versuri legate de contextul istoric şi problemele contemporane autohtone, dar a încercat, mai mult, să popularizeze genul în cadrul industriei prin melodia şi ritmul optimist.

Se pare că un concediu de şase luni de zile petrecut în Statele Unite de către Smudo şi Thomas D., le-a schimbat modul de a privi lumea din jurul lor. Le era din ce în ce mai evident faptul că nu au nimic în comun cu rapperii din SUA. Întorşi acasă, au început să compună rime în germană, iar primul album, Jetzt geht’s ab, apare în 1991. Acest disc lansat de Die Fantastischen Vier este luat în batjocoră de mulţi din mai multe motive:

  • formaţia nu are nici o legătură cu cluburile din underground
  • muzica este uşoară, optimistă, cu umor (iar fanii genului ascultau Gangsta Rap)
  • trupa era semnată la un major (Sony/Columbia)
  • fanii genului considerau că sunt prea americani ca stil

În 1992, Die Fantastischen Vier rupe gura târgului şi sparge topurile cu piesa Die Da?!

PRIMA PIESĂ NEMŢEASCĂ DE HIP HOP

GLS United, formată din trei moderatori de radio cunoscuţi (Frank Laufenberg, Manfred Sexauer, Thomas Gottschalk), este probabil PRIMA formaţie de Rap din Germania. Ironia sorţii este că de fapt proiectul este încropat ca un fel de poantă, pentru o singură piesă, Rappers Deutsch la mijlocul anilor  1980.

PRIMUL RAP JAM ÎN LIMBA GERMANĂ

Torch, care cânta cu Advanced Chemistry, din Heidelberg, este probabil primul artist care a rappuit “freestyle” în limba germană la un jam session (o seară în care prietenii se adună, urcă pe rând la microfon şi fac rime improvizate). Până în acel moment, Advanced Chemistry era singurul proiect Rap care conversa cu publicul între piese în limba germană! La acel jam, Torch s-a hotărât să facă rime în limba germană (fără să discute această idee cu colegii lui în prealabil). Publicul a rămas trăznit. În primul rand pentru că înţelegea despre ce se cânta, apoi, pentru că se simţeau că textile li se adresează celor prezenţi în mod direct. Torch, care de fapt este jumâtate Haitian (unul din părinţii lui provenea din Caraibe) compune rime în limba germană în mod oficial începând din 1988. Prima piesă de success semnată Advanced Chemistry este intitulată Fremd in eigenem Land (tradus: Străin în ţara ta) din noiembrie 1992. În clip, Torch arată paşaportul (lui) German şi se întreabă „ce mai trebuie ca să fie acceptat în ţara lui? Sânge şi piele de alb?”.

Comments
One Response to “Zoom. ARTIŞTI INTERNAŢIONALI. Prima trupă Hip Hop în Topurile Nemţeşti”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: