Byte. CITAT. Dudu (Cluj) despre The MoOoD

Părerea lui Dudu despre The MoOoD

… şi nenumăratele alte trupe de genul lor …

Ştii ce a ajuns să mă deranjeze la modul cronic la artiştii români?

Dudu. Solist la Seven şi 5alive

Dudu. Solist la Seven şi 5alive

….

A fost săptămâna trecută un concert aici în Roland Garros (la Cluj). A cântat Quantum Surf, a cântat Eloize, din Giurgiu … şi această trupă, The MoOoD, de care ai auzit… sunt împinşi acuma, nu ştiu cine-i ajută, bravo lor. Ştiam că sunt susţinuţi şi am vrut să văd şi eu cum cântă.

….

 • În primul rând, copiau britpopul-britrockul 1:1, ca manifestare, ca sound, dar (bucureştenii) nu stau să se gândească că sunetul acela este făcut „vintage”, foarte deştept şi foarte greu. Ai noştri au senzaţia că britanicii, cu o chitară semi-dezacordată, au reuşit să scoată sound-ul acela al lor. Nu. Muzica sună astfel pentru că este un producător deştept în studio acolo. Ei ştiu cum să-şi vândă marfa.
 • Pe lângă asta, toţi sunt îmbrăcaţi la fel la noi. Parcă şi-au schimbat uniforma între ei: blugi şi un tricou, ca în Seinfeld. Imaginea asta îmi transmite mie un mesaj vizual de genul „you gave up on yourself”. Blugi şi tricou. Asta-mi ajunge mie, şi mă urc sus pe scenă şi iau chitara şi zdrengăn două corzi.
 • Ai putea convinge cu muzica (râde) dar asta iarăşi este ceva de care (bucureştenii) nu sunt conştienţi. Ţi se pare că seamănă cu ăia de la THE … Toţi britanicii au nume care încep cu THE… (britanicii) au look-ul acela uşor studiat rebel şi dezorganizat, pentru că ei ştiu foarte bine ce au de făcut, având producător şi stilist.

La fel a fost şi cu muzica Grunge. Toată lumea avea impresia că pune mâna pe o chitară, face trei acorduri şi cântă muzică Grunge. Nu. Nirvana a fost un produs foarte bine pus la punct, la vremea respectivă.

Toţi (de la The MoOoD) erau îmbrăcaţi la fel, aveau aceeaşi atitudine. Cântau pentru ei. Se vede că s-a lucrat şi la imaginea lor, dar ca originalitate, nu aş putea să le dau prea multe puncte. Instrumentiştii au fost simpatici, vocalistul este destul de bun, dar muzica asta o să moară la noi, înnecată de propriile ei clişee, începând de la îmbrăcăminte, freză şi acorduri. Acuma, toţi care promovează acest gen au aluzia facilităţii acestui gen muzical. La un moment dat apar atâtea trupe de gen încât fiecare o să facă concert cu prietenii ei. Noroc că au apărut şi la noi festivaluri mai mari. Se uită şi tineretul nostru la un concert adevărat cu artiştii veniţi de departe şi o să îşi dea seama că artiştii lor nu sunt de fapt atât de simpli cum par. Este vorba de o meşteşugăreală de marketing bine pusă la punct – că ei par atât de simpli. Totul este studiat, de la sunet până la freză.

Românii cad în capcana asta că „E simplu. Hai, facem şi noi … ce-i?”

Nu-i chiar aşa!

…..

Pentru cei care nu ştiu, Dudu cântă la Cluj dinainte de 2000. Este solist vocal şi are experienţa scenei de club şi de festival, preponderent în Transilvania.

Comments
4 Responses to “Byte. CITAT. Dudu (Cluj) despre The MoOoD”
 1. alex cosma spune:

  dudule, da’ seven mai traieste?

 2. Mi se pare ca unii nu-si pun intrebari elementare:

  1. De ce fac trupa?
  2. Chiar stiu sa cant?
  3. Ce vreau sa spun?/Chiar am ceva de spus?
  4. Ce stil muzical m-ar reprezenta?
  5. Cum ar trebui sa arat [outfit] ca sa exprim/transmit ceva?

 3. alex cosma spune:

  excelent, abia astept!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: