Byte. VIOLUL DE MARTZI. #3. Nevoia de credintză

Dumnezeu este cârja omului slab!

I walk alone.Vrând, nevrând am observat că mai mult de 50% din oamenii de la tzară merg la biserică din obishnuintză. Nu pentru că se gândesc la Dumnezeu shi nevoile lor neapărat, ci pentru că le-a intrat în reflex că duminică se merge la slujbă, curtea bisericii fiind un loc unde femeile îshi pot spune că a fost o predică frumoasă deshi nu au întzeles nici 5 % din exemplele preotului; că fata cea mare are nuntă peste 2 luni …asta ca un fel de reminder ca să se pregătească cu bani până la data cu pricină shi o ocazie perfectă pentru bărbatzi să se adune la birtul local la un 50 de monopol shi să discute o grămadă de tâmpenii la care ei le spun politică.

Practic ei se gândesc la Dumnezeu shi aprind o lumânare doar dacă au probleme mari sau dacă sunt Pashtile. Exceptzie de la toate acestea fac femeile în vârstă (pe care o sa le numim babe) care sunt prea speriate de moarte shi vin la biserică cu sfintzenie ashteptând confirmarea preotului asupra faptului că dupa moarte nu se sfârsheshte tot!

Oare de ce are omul devoie de aceasta cârjă? Oare pentru că prietenii mor? Pentru că dragostea e efemeră? Oare pentru că nu sunt multzumitzi cu ei insushi shi cu deciziile luate? Sau pentru că credintza nu le-o poate lua sau zdruncina nimeni … nimeni neputând dovedi inexistentza lui Dumnezeu! Structurile sociale din regnul animal shi din societatea omului modern au multe în comun, peste tot existând lideri shi executantzi. Ajung să cred că Hitler, Ghandi, Stalin, Churchill, Che Guevara sau Castro au avut o genă anume care i-a făcut să ajungă lideri deshi genetic vorbind nu există nici o dovadă în acest sens.

Comparatzia ciobanului shi a turmei lui cu societatea în care trăim este perfect valabilă!

Credintza în Dumnezei (oricare din ei…) este o sabie cu două tăishuri. Ea tzine sub control masele cu frica de necunoscut dar poate shi  îndoctrina mintzi instabile shi poate asmutzi la ură shi războaie.

Cred că nu este nevoie să dau exemple de atrocitătzi comise în numele religiilor de-a lungul istoriei, shi aici nu vorbesc doar de Europa. Diferentzele de statut shi rang social determină oamenii să urmeze un cioban care în multe cazuri nu este cu nimic mai deshtept că ei, doar că acesta are o pozitzie mai superioara ca ei. Vorba lui Tache al lui Victor Ion Popa:

Lumea asta-i prost croită dar trebuie să trăim în ea. Acesta este cel mai bun exemplu de resemnare populară shi de obstructzie intelectuală. Oamenii acceptă regulile shi legile societătzii chiar dacă unele din acestea nu le fac bine, fără să gândească în privintza găsirii unei alternative.

Lumea are nevoie de lideri, e o certitudide! Biserica nu este a doua putere în stat ci prima, ash zice eu. Daca totzi popii din tzară ar spune în biserici că trebuie reales Iliescu, vă garantez că acesta ar ieshi presedinte! Cu toate că biserca este cea mai avidă institutzie din tzara asta (shi nu numai) nu va pieri niciodată! Cu toate că biserica face bani din nevoia de credintză a omului, care este cel mai urât lucru posibil, biserica va dăinui shi in mileniul în care toate minunile bibliei vor fi dovedite shtiintzific! Shi nu mi se pare corect ca ateu fiind (din punct de vedere biblic) să îmi fie folositzi banii de catre stat la constructzia de biserici, troitze, mănăstiri shi episcopii. Nu vreau să construiesc case unor avari, pedofili shi homosexuali (www.atei.ro), care îmi predică nemurirea. Sunt prea „shmeker” să cad în plasa lor!!!

Shtitzi ca Romania este unul din singurele PATRU state din lume unde statul subventzionează biserica????

Fuck that shit! Deci eu, care prefer să-mi donez taxele unui orfelinat, nu voi fi lăsat de lege! Voi fi fortzat să le dau statului ca acesta să le dea salarii la totzi popii, protopopii, episcopii shi preafericitzii!!! Nu mi se pare corect! Da, multe nu sunt corecte pe lumea asta, dar nu ma voi resemna … voi lupta prin toate mijloacele care îmi sunt la dispozitzie pentru îndreptarea lucrurilor. Codul meu etic e propria inteligentză, nu Biblia!

Da, credintza este la român o nevoie de bază. Numărul celor care merg la biserică creshte direct proportzional cu disperarea SAU prostia plebei! Shi de ash fi credincios ash shti să fac diferentza între credintză shi biserică. Se pare că multzi nu au această capabilitate shi confundă sezonul cu fazonul!

Mai există shi acel strat social care nu crede în Dumnezeu dar nici nu înjură de sfintzi shi Cristos de frica de posibilitatea că Dumnezeu chiar există! Ei nu shtiu ce să creadă shi îshi lasă portitze de scăpare pentru orice eventualitate. Totushi … shi aceshtia sunt oameni care gândesc, asha ca nu îi condamn.

Despre Biblie ce să vă spun … este un bun cod etic (doctrină morală) de conduită shi este un manual plin de exemple cu o valoare morală mare! Atât. Sper că nu trebuie să mai spun cât de modificată a fost biblia de-a lungul a 2000 de ani, shi încâ în asha fel încât să contzină răspunsuri la toate dilemele omului de rand care shi-a pus întrebările care ni le punem shi noi în ziua de azi despre Dumnezeu shi existentza acestuia de fapt. Textele din biblie sunt atât de bine măsluite încât să lase loc de interpretări. Toată lumea poate da cel putin 3 întzelesuri oricărui verset din biblie. N-am să încep acum să filosofez pe marginea bibliei pentru că totzi suntetzi sătui de asta presupun…

La final ash spune că Românul dacă nu îshi face cruce în troleu cand trece pe lângă biserici, nu va putea dormi noaptea linishtit. Dacă nu se spovedeshte nu doarme tot anul linishtit!

Wake up mutha’ fuckaz!

Comments
41 Responses to “Byte. VIOLUL DE MARTZI. #3. Nevoia de credintză”
 1. Reptileanca (Nora) spune:

  violu’ de marti este gura care vorbeste ca din capul meu. iti multumesc ca ma lasi in lenea mea si ca vorbesti pentru mine (si pentru din-pacate-nu-prea-multi altii.) ar fi cazul ca mai multi sa se trezeasca. da’ nu, ca batman, batman…

 2. suciuL spune:

  zi-le tu nea Fodore … ca bine le zici

 3. Zoltan spune:

  Sunt multe adevaruri in ceea ce spui. Totusi, cred ca ar merita insistat mai mult pe „…diferentza între credintză shi biserică.”

  Pe de o parte, exista credinta pura, nealterata si, pe de alta parte, exista religia institutionalizata, presarata cu practici si canoane religioase. A doua forma nu [!] o exclude pe prima, dar sansele ca aceasta sa fie compromisa sunt considerabile.

  Rolul nostru este sa ne raportam exclusiv la Adevar si avand aceasta perspectiva vom fi invingatori. Abaterile de la Adevar, comise, poate, si de unii reprezentanti religiosi, nu schimba Adevarul. Trebuie sa fim constienti de conditia noastra umana, conditie care nu ne permite sfintenia doar cautarea ei.

  Singuri venim si singuri plecam. Greselile colective [institutionale] vor fi decontate la nivel individual. Daca ma gandesc foarte simplist, realizez ca fiecare fapta are consecinte. Oare, este posibil ca viata mea – un cumul de fapte – sa nu aiba nicio consecinta cu privire la eternitate, la „eternitatea mea”? Nu cred.

  Daca in comunism am fi avut 22 de milioane de crestini, azi ar trebui sa avem 22 de milioane de martiri. Asta nu s-a-ntamplat. Poate si pentru ca, inclusiv pentru un regim represiv, a existat o diferentiere clara intre credinciosi dedicati si o masa de oameni religiosi. A doua categorie n-a reprezentat niciun pericol: ea a putut fi intimidata, directionata si condusa in functie de interesele puterii.

  Pe de alta parte, sunt convins ca exista si credinta autentica la sate. Abordarea ta care vizeaza stereotipiile, probabil ca, inclusiv statistic, este corecta. Totusi, prin reducerea vietii de credinta la unele practici mai putin fericite – care, intr-adevar, o pot goli de continut – ne poate scapa esenta.

  „(…)Daca voeste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi, si sa Ma urmeze.” – Luca 9,23

  Dumnezeu ne-a chemat la un drum care ne solicita, din toate punctele de vedere. Lipsa asumarii acestei umblari nu poate genera alte rezultate decat pe cele pe care le-ai mentionat: „merg la biserică din obishnuintză”, „femeile îshi pot spune că a fost o predică frumoasă deshi nu au întzeles nici 5 %”, „ocazie perfectă pentru bărbatzi să se adune la birtul local” s.a.m.d.

  Credinta nu e o carja si cu atat mai putin dovada unor slabiciuni. Credinta este consecinta revelarii si intelegerii Adevarului.

  Daca te uiti spre Dumnezeu tinand in fata ochilor slabiciunile si imprefectiunile omului nu e de mirare ca nu-l vezi pe El. Conditia noastra e doar una dintre premisele de la care pornim, nu filtrul prin care privim…

  Love ‘n’ roll,
  Z.

 4. Liviu Sorescu spune:

  Eu NU imi fac cruce din troleu cand trec pe langa biserica, si NU ma duc la spovedanie. Cu toate astea sunt un credincios crestin, fara denominatiune „religioasa”. Si nu voi subscrie nici unei institutii religioase vreodata, pentru ca „biserica” nu o pot numi. Sa intelegem ce inseamna a tine calea Adevarului, si a nu confunda asta cu institutiile de cult religios, care au profanat calea Adevarului pentru a-si sluji intereselor lor meschine, cum de altfel a punctat Zoltan bacsi. Sunt roacher, cant rock dar asta nu ma impiedica sa cred in existenta Lui Dumnezeu si sa ma inchin Lui. Iar a ma inchina nu inseamna sa ma duc sa bat matanii in imobilele destinate practicarii cultului religios, ci mai degraba a subscrie la nivel interior Adevarului. Iar daca ma rog sau nu in camera mea, asta e treaba mea. Ii condamnam pe prostovanii care se comporta ca vitele in turma, imbecilizati de dogma. CE LE OFERIM IN SCHIMB ? Le dam vreo alternativa? Daca ne batem joc de ei si ii aratam cu degetul, nu construim nimic, dimpotriva, daramam si putinul care mai este, si stimulam raspunsuri si mai negative. Critica este binevenita pentru cei care o inteleg.
  Iar matale Fodore, esti tot atat de crestin ca si mine, dintr-un punct de vedere, pentru ca esti tot atat de dornic de dreptate si de adevar. Tie iti place sa creezi…muzica, pentru ca acolo iti este talentul. Sa presupunem ca ai fi o super-entitate dotat cu megatalente in mult mai multe domenii decat muzica. Oare care ar fi placerea ta cea mai mare? SA CREEZI, evident. Daca doar avand talentul muzical, si pe de alta parte limitat ca posibilitati de exprimare la artefacte din lemn si metal, si totusi iubesti atat de mult sa creezi, oare cata placerea ai avea sa creezi cu posibilitati infinite de exprimare in infinite domenii in infinite moduri. Ai trai pentru A CREA, iar creator ar fi numele tau. Iar daca ai avea posibilitati nelimitate la indemana, care ar fi incununarea creatiei tale? Viata, evident. O alta fiinta inteligenta si VIE. De fapt nu una, ci MULTE. Pentru ca diversitatea iti sta la indemana nelimitat. ( sa ne permitem sa visam, pentru ca fara a visa, nici muzica nu se naste ). Si sa presupunem ca in fericirea creatiei, faci…o planeta, cu fiinte vii inteligente pe ea, si lasi liberul arbitru ca regula de baza, dupa care un set de reguli morale pentru buna convietuire. (Ai doi copii. deci stii ce inseamna.)Si la un moment dat creaturile tale incep sa calce in picioare toate regulile lasate de tine, sa isi faca de cap, mai mult, sa isi faca rau unii altora. Pai ce faci atuncea? La modul cel mai simplu, tragi linie si incepi sa judeci. Oare tu, Fodore, daca ai fi Dumnezeu, ce le-ai face alora care shi-au violat copiii, violat copiii altora, si tot restul pomelnicului de orori? Ce „rasplata” le-ai da? ( sa nu ma intelegi gresit, eu nu incerc sa iti dovedesc tie ca Dumnezeu exista ). Si pe de alta parte, alora care in ciuda timpului si mediului in care au trait, nu au facut rabat de la adevar si dreptate, chiar daca a insemnat sa sufere, ce le-ai face? Intrebarile sunt retorice evident. Eu cred ca daca Dumnezeu ar exista, ar fi la fel de scarbit de ororile comise in Numele Lui, la fel ca tine si mai mult ca sigur intristat ca unii oameni confunda pe acei nemernici cu El.( Ca pe de alta parte eu chiar cred ca exista, este treaba mea personala ).
  Sa nu confundam FORMA cu FONDUL. Sunt destui atei care fac exact aceleasi porcarii ca si cei care se bat cu Dumnezeu in piept si se ascund in spatele institutiilor religioase. Diferenta dintre ei e strict numai de forma. Fondul este ACELASI. Un popa lacom si curvar, eventual si pedofil, NU ARE CUM SA CREADA in Dumnezeu, pentru ca daca ar avea cu adevarat credinta in inima, respectiv calea adevarului, pur si simplu nu ar putea face astea, la fel cum tu Fodore nu ti-ai putea viola copiii. Diferenta dintre ateu si pretinsul credincios, NU EXISTA. Sunt amandoi o apa si-un pamant dpdv al faptului ca nu cred in nimic.Atat dintre atei, cat si dintre religiosi sunt oameni care fac fapte bune, si oameni care fac porcarii. Iliescu e ateu. Am spus tot. Ce condamnam atunci de fapt? Nedreptatea, manipularea in masa? Perfect de acord. Sa nu uitam totusi ca manipularea in masa nu se face numai prin intermediul institutiilor religioase, ci si prin chestii mult mai laice cum ar fi muzica, moda, tv, etc.ACEASTA AFIRMATIE NU ABSOLVA INSTITUTIILE RELIGIOASE DE PACATELE SAVARSITE. Dar condamnarea cata ne sta la indemana este o chestiune declarativa, adica ” ala si aia e de cacat” si aici s-au terminat posibilitatile. Ce se schimba? Prostului poti sa-i spui ca e prost dar te va scuipa in fata, nebunului ca e nebun, va rade de tine, pedofilului ca e pedofil, la fel, poponarului ca e poponar, te va acuza de discriminare si maine poimaine te va da si in judecata…etc. A spune lucrurilor pe nume este foarte ok, dar nu ajunge. Ala e prost.Ok, ce faci ca sa il schimbi, ii spui ca e prost? N-ai schimbat nimic, dimpotriva, poate ai facut mai mult rau. Ca sa convingi un om rau sa nu mai faca rau, trebuie ca schimbarea sa inceapa DINAUNTRU. Convinge-l pe P.D.S.R.M.-ist sa nu mai fure. E imposibil, pentru ca furtul face parte din identitatea lui, la fel de natural cum bea apa cand ii este sete. La nivel metafizic putem spune ca el este furtul insusi. Ce rezolvi daca ii spui in fata acest adevar? Nimic. Nu faci decat sa ii confirmi identitatea, intarind astfel starea de fapt existenta. E ca si cum i-ai spune paianjenului ca e paianjen ( el oricum stie foarte bine asta ) si sa ii ceri sa nu mai fie paianjen ci fluture. CUM poate interveni schimbarea in acest caz? Cum putem face o lume mai buna? Sa nu ucizi, sa nu minti, sa nu furi, sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti – suna o parte din poruncile sfinte, sau pentru cei care nu cred in Dumnezeu, o parte din enunturile de conduita si bun simt enuntate in Biblie. Si cred ca sunt suficient de inteligent sa imi dau seama ca sunt bune de urmat. Se poate crede ca am deviat de la enuntul declarat al acestui blog – ” Wake up mutha’ fuckaz!”. In urma celor scrise de mine, intreb : CUM??? Ganditi-va toti la asta, si daca tot spunem lucrurilor pe nume, hai sa ne gandim cum putem face o lume mai buna, pentru ca doar a arata cu degetul inspre rau, nu il va schimba niciodata.

 5. alinutza spune:

  Fac pariu ca violu’ de marti e un tanar cu cosuri , imbracat in negru si machiat la ochi, cu parul lins si pe care lumea il ia la misto si il denumeste foarte scurt – emo.
  Un tanar din generatia messenger care crede ca e „cool” sa scrie cu tz sh k d c si alte consoane deloc consonante.
  Un tanar rebel cu spume la gura dar care crede ca lumea are nevoie de lideri (ce paradox) .
  In sfarsit, un tanar care dupa cum vorbeste nu va ajunge niciodata un lider , spre norocul nostru.

   • Reptileanca (Nora) spune:

    deci, da. =)) Muahahahahahahahaha!!! te-ai demachiat azi, fotzey? =)) deci, nu. deci nu cred.

  • Cordosel (Sb) spune:

   Alinutza,
   1.
   Tocmai mai sus ti-a explicat ca lumea nu are nevoie de un lider… si totusi, credinciosii ca tine de ce il iau pe Dumnezeu ca 1 lider?

   2.
   Te iei de Fotzey ca scrie cu „sh” „tz” si altele… doar ca tu tocmai ai numele de „alinutza”, scris cu tz

   3.
   De ce vorbesti de Fotzey, cand tu nu l-ai vazut in viata ta? Cum, de la ce premize ai plecat cand ai ajuns la concluzia ca „e un tanar cu cosuri , imbracat in negru si machiat la ochi, cu parul lins si pe care lumea il ia la misto si il denumeste foarte scurt – emo.”

   4.
   Numai o tanara domnisoara precum dumneata s-ar putea lua in gura cu o turma de rockeri :)) Asta implica curaj sau prostie interioara.

   Pe curand. =))

   • alinutza spune:

    1. era vorba de un lider cat se poate de uman. imi exprimam convingerea ca autorul nu va fi niciodata asa ceva.

    2. faptul ca acest „tz” apare doar in nume si nicaieri in text, nu era o greseala. probabil ca e o aluzie prea fina pentru tine.

    3. e posibil sa gresesc si imi asum asta. dar modul de gandire este comun acestei categorii de tineri – rebeli fara cauza

    4. eu nu cred ca rockerii sunt o turma. dar daca tu zici… asta ar explica multe :)))

  • Radu spune:

   bha alinutza
   1 SI u ai numele cu tz
   2 Nu mai starni cacatul ca pute
   3 Cum zice cordosel iti trebe mult curaj si prostie interioara sa te iei in gura cu o ceata de rockeri

 6. fotzey spune:

  In afar de alinutza care cred ca stiti si voi cat de pe langa este,..haha… aveti dreptate si niste puncte de vedere interesante. I love smart people! Pe acest blog sunt doar pareri de ale mele care , repet, NU sunt general valabile!

  • Norbert spune:

   lasa-ma cu parerile tale care nu-s valabile.
   Ce crezi ca poti face cu o postare ca asta? crezi ca schimbi ceva. Mie mi se pare ca si tu faci parte din grupul care nu crede in dumnezeu, dar isi lasa o portita de scapare.
   SI peste tot, esti un cretin, fiindca accepti toate parerile care iti convin si negi vehement tot ce nu-ti convine.
   Esti un ipocrit.
   Daca te enerveza ceva(ca de exemplu institutia bisericii) nu-i mai da atentie, geniule! Ci pur si simplu scoate-ti-o din cap. Esti un idiot, ca-i faci reclama si dai gaz pe foc la toti „credinciosi”, sa poata sa ti-o traga.
   Mai bine taci si traieste-ti viata, dar o sa ajungi si tu la concluzia asta odata. Se pare ca esti la inceput, si abia te-ai trezit, din cauza asta incerci sa-i trezesti si pe ceilalti, si habar n-ai ca lumea este deja trezita, ca nu te uiti in jur, iti vezi doar bunicii care merg inca la biserica.
   Mai bine deschide tu ochii, inainte sa incerci sa deschizi ochii altora

 7. fotzey spune:

  Zoli…spui ca Dumnezeu este intelegerea adevarului…Tu stii ce-i adevarul? Eu nu cred…Nici nu o sa afli cat timp traiesti…pentru ca nu „esti lasat” sa intelegi termeni ca „infinit”, „nimic”, „adevar”, etc…Mintea ta de om nu poate pricepe aceste lucruri, nevorbind aici de relativitatea respectivului adevar. Ajungem deci tot acolo la ce ziceam eu: Omul are nevoie de credinta ptr ca este ceva ce nu ii poate fi luat, ceva pe ce se poate baza in orice situatie. De aia e „Carja” credinta!

  • Zoltan spune:

   „Zoli…spui ca Dumnezeu este intelegerea adevarului”.
   Nu, nu asta am spus!

   Pilat L-a intrebat: „Ce este adevarul?” – Ioan 18,38. Aici nu este consemnat vreun raspuns din partea lui Isus, insa acesta apare in Ioan 14,6: „(…) Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.” Concluzia [pe care multi au formulat-o inaintea mea] este ca intrebarea corecta ar fi „Cine este Adevarul?” nu „Ce este Adevarul?”.

   Dumnezeu este [!] Adevarul.

   • Cordosel (Sb) spune:

    Adevarul e un ziar ce apare zilnic, si pe care nimeni nu da mai mult de 1 leu, ca dupa 5 minute sa il arunce la gunoi.

    Se aseamana in totalitate cu Dumnezeul tau!… sau … al vostru…al celor ce veti ajunge in rai ca l-ati pupat in cur o viata intreaga pe Iisus .

    Daca ai afla ca eu sunt Iisus, ai face-o si pt. mine?

 8. fotzey spune:

  „Credinta nu e o carja si cu atat mai putin dovada unor slabiciuni. Credinta este consecinta revelarii si intelegerii Adevarului.”

  Tot ce vreu e sa nu imi mai dai exemple din biblie ci sa fi tu insuti! Spune ce gandesti tu….nu ce spune biblia! Please! Am citit-o si eu din scoarta in scoarta acum 20 de ani …si acum 2 ani…Te rog citeste cu atentie ce am scris …si vreau parerea ta aici…nu exemple din biblie

  respecte
  Fotzey

 9. Reptileanca (Nora) spune:

  Fotzey,

  ma asteptam ca la un moment dat sa explodeze postarile tale de comentarii mai mult sau mai putin respectabile.

  „auzi, ba, emokidule, ia nu mai predica prostii unor oameni cu coloana verterbrala!” :))

  dragi tovarasi si prieteni, ramaneti linistiti la locurile voastre…

  iar restul, care nu va incadrati in randul din fatza de comentatori si aplaudaci dati cu dero si lenor pe creier (?!), continuati sa fiti cum zice tata fotzey: voi insiva si nu exemple din biblie.

 10. Zoltan spune:

  OK, hai s-o luam altfel.

  Cred in creatie. Pentru mine teoria evolutiei este una dintre cele mai non-inteligente si non-plauzibile idei. De ce vorbesc despre creatie? Pentru ca cred in adevarul relatiei dintre primii doi oameni si Dumnezeu: cred ca ei au auzit glasul Lui si cred ca ei au fost ascultati de El.

  Cred ca scopul pentru care au fost creati a fost sa lucreze si sa pazeasca gradina Edenului. Ei au fost 100% liberi sa faca ce vor: sa guste din sute [poate mii] de pomi, in afara de unul.

  Asta inseamna ca:

  1. LI S-A DAT…

  a. liberul arbitru,
  b. libertate si autoritate – au stapanit

  2. LI S-A CERUT…

  a. sa lucreze si sa pazeasca gradina Edenului
  b. sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului

  Practic li s-a dat tot ce putea exista mai bun pentru ei si li s-a cerut foarte putin in schimb.

  De ce am adus in discutie aceste lucruri? Pentru ca aici apare esenta relationarii noastre la Dumnezeu si invers, esenta relationarii lui Dumnezeu la noi. Dupa restaurarea relatiei om-Dumnezeu* de catre Isus, toate au revenit la fundament, la origini: relatia om-Dumnezeu a fost restaurata si este din nou una directa!!!

  „Tu stii ce-i adevarul?”

  Da. Adevarul este Dumnezeu. Detaliile Adevarului pot fi descoperite prin relatia cu Adevarul, prin relatia cu Dumnezeu. Faptul ca lui Adam si Eva li s-a spus sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului imi spune multe. De exemplu, faptul ca, in conformitate cu voia Creatorului, noua ne-a fost destinat o masura limitata din cunoastere. Aici nu este vorba despre limitarea intelectului de catre Dumnezeu. Nu! Cred ca este vorba despre o latura a cunoasterii, despre o zona sensibila, poate despre una intunecata. Convingerea mea este ca exista lucruri pe care nu le putem purta si, in consecinta, nu trebuie sa le purtam. De fapt, este vorba despre protejarea noastra.

  „infinit” & „nimic”

  Foarte adevarat, nu le pot intelege si nu le pot cuprinde. Intrebarea e alta. Trebuie sa le inteleg? Am nevoie de a intelege, de exemplu, infinitul? Daca mi s-a dat in grija gradina Edenului, de ce ar trebui sa inteleg infinitul? Gradina mea are limite: vad primul si ultimul pom din ea. Daca ar fi nelimitata nu as putea avea grija de ea… si… n-ar fi pentru mine.

  Credinta este pulsul si expresia unei relatii, relatiei om-Dumnezeu. Credinta NU este rupta de realitate si NU este o fantasmagorie. Credinta exista prin existenta mea, existenta data de Dumnezeu. Practic, eu stau in gradina pe care mi-a incredintat-o si incerc sa-I aud vocea. Desigur, El decide cand si cum imi vorbeste. Am facut lucruri despre care stiu ca El nu le-a dorit sa le fac? Da. Am facut multe, dar incerc sa-L iubesc si faptele mele sa aiba amprenta ecestei iubiri. De unde stiu ca acele lucruri nu au fost pe placul Lui? Stiu pentru ca am ajuns sa-I cunosc caracterul. El este iubitor, El este Iubirea.

  *om-Dumnezeu si nu Dumnezeu-om pentru ca omul a stricat relatia

  Love ‘n’ roll,
  Z.

 11. adi spune:

  bai baieti voi sunteti pe hero :))
  mai lasati-o cu filozofiile si fantasmagoriile ca asta e un blog de muzica
  ce eden, ce adam si eva? wtf???

  • de ce sa nu povestim despre religie la un subiect care trateaza religia?
   este vorba de opinia unui artist. subiectul aici nu este muzica, ci credinta si dreptul fiecaruia la credintele lui.
   este bine ca se discuta. este bine ca se filozofeaza.
   asta inseamna de fapt ideea „mai mult decat muzica”. enjoy.

 12. Vicus spune:

  Zici tu bine, da nu mai scrie cu tz si sh, ca te omor in cap. Ii greu de urmarit, de numa. Ori diacritice, ori nimica. Vezi ca stiu unde stai.

 13. fotzey spune:

  Eu te inteleg Zoli..si inteleg si puctul tau de vedere…eu nu condamn alte teorii. Noi doi vedem altfel lucrurile si pornim de la premise diferite. Eu nu cred in creatie. Punct. Este o explicatie penibila pentru inceputurile omenirii. Liberul arbitru este o scuza pentru alegerile noastre proaste. „Dumnezeu lucreaza pe cai misterioase” este o scuza penibila pentru neinterventia dumnezeiasca atunci cand este ceruta. Eu tind sa cred in evolutie pentru ca o vad zi de zi peste tot.Ai sa-mi zici acum ca eu sunt din ala care numai daca vede crede. Te inseli. Aste[pt de la omenire o explicatie mai inteligenta decat creatia si evolutia. ptr ca amandoua au defecte majore. Cea ce nu voi primi niciodata. Ast e adevarul!

 14. „Iubesc ateii. Ei nu-l resping pe Dumnezeu, ci o imagine falsa despre Dumnezeu”
  Ioan Paul II.

 15. When youre brought into this world
  They say youre born in SIN
  Well at least they gave me something
  I didnt have to steal or have to win

  You ask about my consience
  And I offer you my SOUL
  You ask if Ill grow to be a wise man
  Well I ask if Ill grow old

  You ask me if I’ve known LOVE
  And what its like to sing songs in the rain
  Well, Ive seen LOVE come
  And Ive seen it shot down
  Ive seen it DIE in vain

  Each night I go to bed
  I pray the LORD my SOUL to keep
  No I aint looking for forgiveness
  But before Im SIX FOOT deep

  LORD, I got to ask a favor
  And I hope you’ll understand
  cause I’ve lived life to the fullest
  Let this boy die like a man
  Staring down the bullet
  Let me make my FINAL STAND

 16. Zoltan spune:

  Fotzey, oameni asemenea tie, oameni carora nimeni & niciodata nu le-a putut vinde „chestii slabe”, dupa ce au descoperit crestinismul autentic si si-au dedicat viata lui Dumnezeu au fost [si sunt] in prima linie avand o convingere de neclintit si o voce puternica.

  Vreau sa te asigur ca a fi crestin NU inseamna a-ti pierde identitatea si a deveni o fiinta fara chip!

  Uite, stii de John Schlitt, solistul Petra? Omul, inainte sa devina ce este azi, a fost dezastru: alcool, droguri etc. A vrut sa-si puna capat zilelor dar… lucrurile au luat o alta turnura.

  Pe data de 15 iunie 2009, ora 19:00, va sustine un concert [cu trupa, cu tot…] la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca. Info: http://www.johnschlitt.ro

  Uite cum suna „Amazing Grace” in interpretarea lui: http://www.youtube.com/watch?v=AVZzM6dZuWY

  I don’t sell ya sh*t, man!

  Love ‘n’ roll,
  Z.

  • TLP spune:

   Toti au devenit crestini autentici, cu exceptia celor care n-au devenit, sau cum?:)

   Oameni ca Ingersoll, Voltaire, Feynman.. doar nu vrei sa zici ca astia au devenit credinciosi pe patul de moarte 🙂

   Cat despre „revenirea” respectivului din alcool si droguri, nu are atat de aface cu dogmele propovaduite de religie (in fond, e plin mediul rural de la noi de tarani alcoolici care isi bat nevasa, apoi duminica merg la biserica si ling icoana), cat cu mediul social, cu anturajul.

   Citez ce spunea un cunoscut:

   „O sa-ti spun ceva relativ la ala care bea de stingea, etc, si care zici tu ca a fost „vindecat” de religie. In fapt, religia e o scuza pentru socializare: mers la biserica, anturaj, etc… Multi barbati beau din aceleasi motive sociale. Prieteni, chestii, socoteli. Daca prietenii beau, bea si el, sa socializeze. Daca aia din anturajul lui nu beau, dar pescuiesc, poate pescuieste si el, etc… Te prinzi tu. La fel de bine se putea apuca de un hobby, si sa se lase de baut si toate celelalte. Cheia nu e religia, e schimbarea anturajului, a modului de socializare… Daca religia ar fi fost unica solutie, mai ca te intelegeam. Realitatea e ca a eliminat un rau prin altul. Putea sa nimereasca mai bine.”

 17. fotzey spune:

  il stiu…sper sa ajung sa-l vad….in rest…cred ca nu are sens sa mai discutam pe tema asta.Pace si respect!

 18. Alexunder spune:

  Chiar ar trebui sa-ti faci o emisiune TV cu faze dinastea , ca romanu mai degraba ar asculta decat sa citeasca si zic ca ar functiona mai bine , dar din pacate romanu asculta, dar aude ce vrea…oricum . Pace si Respect!

 19. ateologu spune:

  „Nu vreau să construiesc case unor avari, pedofili shi homosexuali (www.atei.ro)”

  Hmm… de ce sună chestia asta ca şi când ai sugera că atei.ro e un sait de avari, pedofili şi homosexuali? 🙂 Poate reformulezi?…

 20. TLP spune:

  Probabil vroia sa spuna ca acolo se gaseste dovada ca banii nostri sunt investiti in avari, pedofili si homosexuali.

 21. diana spune:

  Religia s-a nascut din credinta dar nu mai au de loc legatura un a cu alta-decat teoretic.Religia e partea institutionalizata. Credinta s-a nascut din nevoia omului de puritate, de detasare-e fuga de lume cu toate relele sale. Rugaciunea (prin care cautam divinul, fericirea si libertatea in afara noastra e acelasi lucru cu meditatia asiaticilor (care cauta aceleasi lucru dar in interiorul lor insisi). Starea la care se tinteste in ambele e fericirea pura a copilului, prin IESIREA DIN SFERA RAULUI (care e cotidianul)

 22. diana spune:

  noi zicem: „si ne izbaveste de cel rau” asiaticii zic „sa lasam deoparte tot ce ne poate face rau-„(chiar atasamentul insusi)-partea net superioara a credintei asiatice e ca in cautarea puritatii, a detasarii, a binelui absolut NU CERE NICI UN AJUTOR DIN AFARA OMUL NU SE VA CONTOPI IN „NIRVANA” cu vreo divinitate din afara ci cu divinitatea din el insusi-el nu zice doamne ajuta ci OM http://www.youtube.com/watch?v=6UCzhN2clis
  OMeste pacea absoluta, e umanitatea contopita cu divinul.cu divinul din ea insasi

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Blog ingineresc "Faith means making a virtue out of not thinking" – Bill Maher « De ziua copilului De încălzire iunie 2, 2009 Din categoria roacări care are ceva de spus, azi Fotzey. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: