Zoom. ZDOB&ZDUB. Zdob şi Zdub

World Music

Zdob şi Zdub

zdob_si_zdub_2Roman Iagupov (solist vocal), Mihai Gâncu (chitara-bas) şi Anatol Pugaci (baterie) frecventau împreună şcoala într-un mic orăşel, numit Străşeni, aflat la 30 km de Chişinău. După mai multe schimbări de componenţă, unul din chitarişti a devenit solist vocal, clarinetistul – toboşar, iar toboşarul a început să cânte la chitara bass.

Mai mult decât o formaţie crossover de etno-rock.

In 2000-2001, formaţia a participat prima dată la mai multe festivaluri internaţionale, în Olanda, România, Serbia, Ungaria, Ucraina. Impresionează prin stil şi şarm, convingând pe Warner Music Austria să semneze primul contract de producţie la nivel european pentru o formaţie (care este şi) de limbă română.

PIAŢA RUSEASCĂ

Piaţa rusească este imensă (având peste 400 milioane de vorbitori de limbă rusă) şi foarte importantă pentru deschiderea internaţională a formaţiei. În octombrie 2000, Zdob si Zdub a înregistrat versiunea-cover a piesei Videli Noci, ca omagiu adus legendarei formatiei Kino (Victor Toi) din St. Peterburg. Această piesă i-a propulsat în topurile muzicale din toate ţările CSI în decurs de jumătate de an. Se vând 1.5 milioane albume Tribute Kino. În 9 mai 2001, „Zdob si Zdub” participă la concertul dedicat Zilei Victoriei la Moscova, interpretând versiunea-cover a unei piese celebre din timpul celui de al doilea Război mondial „Smugleanka-moldavanka„. Toate deschiderile la formaţiile de talie internaţională, Rage Against The Machine, Biohazard, Rollins Band, Soulfly, Red Hot Chili Peppers şi Emir Kusturica & No Smoking Orchestra se confirmă la Moscova în prima perioadă de activitate. Ulterior, prin festivaluri la care sunt invitaţi în Europa de Est, cântă şi pe aceeaşi scenă alături de Garbage, Leningrad Cowboys, Arrested Development, Fun Lovin’ Criminals, Chumbawamba.

Roman Iagupov l-a întâlnit pe viitorul sau producător, Igor Dînga, în 1994, când cel din urmă era solistul celei mai în vogă trupă din Chişinău, Cuibul. Formaţia lui Roman apare pentru prima dată pe afişe cu numele de scenă Zdob si Zdub la Festivalul Learn to Swim I din Moscova (noiembrie 1994). La cea de-a doua ediţie a festivalului Learn to Swim, au cantat în deschidere la Rage Against The Machine (1996).

Organizatorii festivalului fac compilaţia Learn to Swim II pe care includ In My House în limba rusă şi Hardcore Moldovenesc în română, de la Zdubi. Cea de-a doua piesă devine un adevărat „imn” al tineretului alternativ din Moldova. Piesa asta devine „cartea de vizită” a formaţiei, fiind inclusă pe compilaţia Underground Romania 3 (Fundaţia Phoenix, 1997).

Anul 1998 aduce schimbarea de stil în formaţie, după un turneu de două săptămâni în Germania, fiind influenţaţi de deschiderea vesticilor spre muzica tradiţională din est. Astfel, se depărtează de conceptul hardcore american (cu iz de Red Hot Chili Peppers), şi încep să experimenteze mai mult cu instrumentele populare, dar, cel puţin iniţial, cu o interpretare la fel de dură. Toate piesele noi au fost scrise in limba română.

Schimbarea radicală a stilului de abordare muzical se confirmă şi prin concertul susţinut împreună cu Taraful din Clejani în ajunul Crăciunului 1999 la Bucureşti. Agroromantica (2002) este o sinteză a romanticii rurale, ritmurilor înfocate ale ţiganilor din Balcani, folclorului moldovenesc şi elementelor hardcore. Acest amalgam este autodefinit ca muzică zdob.

Zdob şi Zdub îşi pierde o parte din fanii iniţiali prin renunţarea la ritmul mai dur, hardcore, şi abordarea unei linii melodice mai moale … ulterior cu un cor popular femenin şi elemente predominant bacanice. Apoi, în detrimentul artei, îşi asociază numele cu campaniile electorale ale Partidul Comunist aflat (încă) la putere peste Prut – şi mai pierd un segment din publicul care le aprecia şi noua abordare de sunete. Dar, numai prin aceste compromisuri (care cu siguranţă nu vom afla vreodată dacă au convenit sau nu artistului pe moment), formaţia ajunge recunoscută, la un anumit nivel, pe plan internaţional, în timp ce îşi menţine cota acasă.

CZB consideră Bună dimineaţa! este cel mai reuşit clip semnat Zdob şi Zdub.

Componenţa

 • Roman Iagupov (vocal, fluier, ocarina, iorgafon şi alte instrumente populare)
 • Mihai Gâncu (chitara bass)
 • Sviatoslav Starus (chitara solo)
 • Andrei Cebotari (baterie)
 • Victor Dandeş (trombon, fluier)
 • Valeriu Mazâlu (trompeta)

Premii

 • După ce Zdob şi Zdub este considerată Cea mai bună formaţie live a anului 2000 şi Formaţia anului 2001 în Rusia, MTV Best Romanian Act 2002 şi primeşte premii de la MTV Video Music Awards Romania 2002 pentru clipul Ţiganii şi OZN,
 • 2002. 5 februarie. Preşedintele Republicii Moldova decorează muzicanţii formaţiei Zdob şi Zdub cu medaliile „Meritul Civicpentru succese în creaţie, măiestrie interpretativă şi activitate concertistică prodigioasă.

Discografie

 • Hardcore Moldovenesc (1996, rusă)
 • Hardcore Moldovenesc (1997, romănă)
 • Tabăra Noastră (1999, rusă şi română)
 • REMIXes (2000)
 • Agroromantica (2001)
 • 450 de oi (2003)
 • Boonika Bate Doba (Single, 2005)
 • Ethnomecanica (2007)

Byte. Dacă nu sunteţi cumva cu familia la Linz în Austria în 4 iulie, îi puteţi vedea la noi în ţară în 24.07.2009 la Grădina de vară din Timişoara, în cadrul Festivalului Romani Internaţional, de la orele 22.00.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: