Byte. PĂREREA MEA. Morsa Kummilor

Subiectul dezvoltat aici este legat de primul extras de single de pe următorul album semnat Kumm, pe care l-am ascultat în website-ul bestmusic.ro AICI.

Iubesc animalele! Am şi lucrat cu ele ...când a fost nevoie de mine.Kumm ne învaţă pe toţi o lecţie importantă de Industrie anul acesta.

După Implant pentru Refuz, Kumm este a doua cea mai bătrână trupă din underground-ul nostru, înfiinţată după Revoluţie. (Altar nu poate fi luată în calcul; a făcut o pauză de 5 ani între 1999 şi 2004).

Lecţia ce o avem de învăţat de la Kumm în 2009 este kumm să o iei de la capăt după 10 ani de underground în carieră.

Formaţia Kumm a primit recent (12 martie) Premiul pentru Cel mai bun rock al anului 2008 de la Actualitatea Muzicală (revista Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, nu traducem titlul premiului; ne gândim că ne dăm seama cu toţii ce au vrut organizatorii să premieze de fapt). …Nu ne mai miră ABSOLUT NIMIC la noi, dar ţinem să remarcăm faptul că, virgulă, Kumm nu a făcut nimic remarcabil în 2008.

… iar în 2009 nu ştie încotro să meargă la peste un an de la ultima lor apariţie de impact în mass media, cu ocazia organizării concertului aniversar de 10 ani la Opera Naţională din Bucureşti (7 noiembrie 2007).

Byte. 28 mai 2009. La Cluj, Guerrilla Radio a acordat formaţiei Grimus Premiul pentru cea mai bună formaţie a anului 2008.

Românul încă nu ştie să fie original (şi nu e nimic rău cu asta; totul se învaţă şi trebuie să vină natural după zeci de ani de zile de experimentare şi greşeli). Aici facem o paranteză să adaugăm faptul că în SUA deşi se cântă rock din anii 50, multe hituri în anii de grădiniţă a genului erau prelucrări de piese blues clasice (din anii 30-40). Deceniul anilor 70 este considerată etapa cea mai originală de creaţie artistică în muzica rock la anglo-saxoni… (deci, şi lor le-a trebuit 20-30 de ani ca scena să se maturizeze, făcând abstracţie de alte detalii ce ţin de conjunctura pieţei, şi a momentului oportun de dezvoltare a caselor de discuri, a festivalurilor în aer liber, etc.).

Muzical vorbind, totul trece prin filtrul individual de gusturi şi capacitate de asimilare, la fel precum şi părerea mea de aici.

Ascultând piesa nouă Kumm, intitulată Morsa, în primul rând mă gândesc la criza din cadrul formaţiei Nightlosers, după ce avuseseră succesul primelor două albume, cu membrul fondator (de bază) mutat la Bucureşti, iar restul trupei cânta coveruri în cluburi din Cluj ca să supravieţuiască … şi pe compilaţia Şapte Seri (Soft Records, 2000) apare primul extras de single a formaţiei după pauza de creaţie (mai mult sau mai puţin meritată), Dragostea-i ca şi o râie.

Este greu să nu accepţi faptul că ceva nu este în regulă cu o formaţie când citeşti titlul unei piese şi unul din cuvinte îţi provoacă o repulsie subconştientă. La Nightlosers, cuvântul este Râie, la Kumm este Morsa.

Ascultând single-ul, ne dăm seama (şi ne bucurăm pe moment) că se departeaza de stilul Cure/Talking Heads/Peter Gabriel/Etc. eclectic din anii 80-90 cu care ne-au obişnuit de peste zece ani de zile. Problema este însă că se apropie obraznic de mult de stilul celor de la OCS/Vank din anii 00. Poate s-au sfătuit cu cineva (şi poate acel cineva conduce o casă de discuri cu nume împrumutat din Olanda, care a mai scos n discuri indie pe piaţă în ultimii doi ani de zile) şi au fost influenţaţi să compună ceva în stil Amsterdams sau MoOoD… Din păcate a ieşit ca la OCS/Vank.

Comments
12 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. Morsa Kummilor”
 1. Zoltan spune:

  This world is goin’ crazy. Oooh, my God!…

 2. adi spune:

  pe mine m-a dezamagit piesa asta noua in asa hal, ca n-am putut asculta pana la capat. desi nu o recunoaste, sunt convins ca, pentru domi, noua directie luata de trupa a fost picatura care a umplut paharul, asa ca si-a impachetat frumos betele si a inchis usa dupa el. e doar parerea mea, no offence to anyone

 3. Roaker spune:

  Adevarat. Dar in tara asta nici o formatie nu canta o fraza care sa nu fie „imprumutata”. Sunt unii, mai talentati. Cu cine sa-i compari? Ii accepti asa cum sunt, ca alta muzica nu avem. Dupa cum reiese din blog, esti foarte axat pe Grimus – poate pentru ca ii reprezinti(?) – ok, as putea sa inteleg asta. Sunt si ei talentati, dar tot muzica anilor 90 o canta. Muse, Placebo redat la nota (doar ca la un nivel mai demn de noi). Originalitate pre’ putina. De acord, si Kumm au niste influente depasite daca e vorba de standardul international, si un sound depasit un pic. Dar dupa cum am mai zis: putini au talent pe la noi. Personal, nu sunt dispus sa ii vorbesc de rau, mai ales ca ma bucur ca exista si ei. Peace!

  • da. am lucrat un an cu grimus, si IPR.
   jumatate de an cu TRUDA (cei mai tari!)
   aproape un an cu ALTAR.
   cateva luni cu C.A.S.H., EMIL, Brad Vee Johnson, Trooper, Fragil, Seven, Kumm, Semnal M, Sahara, etc.
   am incercat sa lucrez cu Sarmalele Reci, OCS, Snails, AG Weinberger … la majoritatea am si rezolvat cate o cantare.
   sapte (7) ani cu Luna amara.

   sunt axat pe Grimus pentru ca cred in potentialul si talentul lor. foarte mult. pacat ca nu mai vor sa experimenteze cu limba romana.
   dar, decat sa faca PROSTII precum Kumm, mai bine asa!

   da, este foarte bine ca se incearca… si se incearca … si se incearca… si de asta scriu ce scriu si de asta exista acest Blog, pentru ca TOTI EXISTA si INCEARCA, fiecare in felul lor.
   o data si o data … they have to get it RIGHT!

 4. jah spune:

  mai des decat Kumm n-ai iesit nici o trupa de rock din tara asta. si au avut concerte de succes in Germania. ca sa nu mai vorbim de participarile la Sziget. cred ca dreptul lor de a experimenta o ia inaintea dreptului dvs. de a critica, CZB…

  • mai des decat Kumii au iesit Negura Bunget, Zdob si Zdub, Ozon, Mihai Traistariu, Paula Seling, Taraf de Haiducs, Zece Prajini, Shukar Collective, Morandi … Dekadens au cantat chiar in SUA si Canada.
   Anul acesta este posibil ca Guerrillas, Vive la Noiz si Romantic Jurgen sa parcurga mai multi kilometri decat ne-am astepta.
   …..
   la diaspora din America au fost mult mai multe trupe in turnee, precum Semnal M, Iris, mai multi manelisti, etc.
   …..
   2 aparitii la Sziget pe o scena ratacita dupa-masa devreme sau seara, dupa headliner, mi se pare un punct de plecare, nu tzelul glorios al unei cariere de artist.

  • adi spune:

   dreptul Kummilor de a experimenta este absolut egal cu dreptul CZB de a lauda sau critica experimentul lor. este laudabil ca in sfarsit cineva de la noi are coaie sa scrie ce crede el, nu ce se asteapta trupa sa scrie. bravo

 5. Kox spune:

  Buna! Sunt Andras Kovacs membru al trupei Kumm.
  Piesa Morsa este noul nostru single si este o piesa apreciata de catre multi. Compozitia este a trupei (inclusiv Domi) si noua ne place … asta nu inseamna ca trebuie sa placa tuturor, nu de asta compunem, altfel am fi … nu dau nume, sau mai cine stie ce trupa cu care ne-a asemanat CZB. Albumul viitor Kumm nu va scadea nicidecum ca si valoare muzicala (fata de celelalte) dimpotriva va avea un sound mult mai modern. Va fi intr-adevar un album mult mai putin deprimant, dar, repet nu mai putin valoros muzical. Apropo, va asteptam pe toti la cluj in clubul irish pub joi, 18 iunie, dupa orele 20.00. poate ascultati si alte piese noi 🙂

 6. Kox spune:

  P.S. apropo de ce ati lucrat asa de putin cu majoritatea trupelor? poate raspundeti, sau acest comment va fi sters?

  • Fiecare formatie, fiecare artist, isi are drumul ei sau lui, de parcurs. Nu exista doua formatii la fel, nu exista doua drumuri care sa parcurga aceiasi kilometri si aceeasi geografie. La fel si colaborarile dintre artisti si manageri. exista perioade de tatonare. uneori, aceste etape se depasesc, alteori nu.

 7. jah spune:

  daca tot sunteti asa axat pe Grimus, poate ii intrebati de ce au facut PROSTIA (pe care Kumm n-au facut-o) de a canta moca la Bestfest 2009…

  • CZB nu este „axat” pe nici o formatie. simpatiile sau antipatiile tin strict de etica, profesionalismul si seriozitatea artistilor din domeniul muzical, indiferent de gen muzical.
   Fiecare artist face compromisuri de-a lungul carierei, care ajută sau dăunează proiectului pe termen lung.
   Grimus este o formaţie dedicată, serioasă, care are un ţel.
   Despre Kumm, mă abţin să zic prea multe, că eu am avut parte de adevărata lor faţă …. şi nu convine nimănui să se scrie adevărul despre lipsă de caracter, lipsa de interes pe termen lung, lipsa de fir roşu, de logică la urma urmei.
   Trăim vremuri grele, în care trupe ca şi Kumm se comportă cum se comportă din cauza lipsei de bani la toate nivelele. De aceea nu sunt de condamnat că nu ajung să cânte la festivaluri cu miză şi în deschidere la artiştii vero de afară, şi se tot laudă prin CV cu ceva festival din Italia şi două deschideri mai importante din … 2001 toamna.
   Despre GRIMUS urmează să aflaţi mai multe înainte de toamnă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: