Byte. VIOLUL de MARTZI. Patriot. Videoclip

in tzara asta sa fii patriot fara sa ai intentzii ascunse inseamna sa fii handicapatFac o pauză săptămâna asta în şirul de nevoi de bază ale românului pentru că nu mă pot abtzine să nu zic câte ceva despre, şi pentru, cei care încă nu întzeleg ce vrem noi să spunem cu clipurile noastre (de la Truda).

Tocmai am vorbit nu demult cu câtziva organizatori de concerte de la noi din tzară şi am avut nişte experientze foarte ciudate cu aceştia, rămânând pur şi simplu blocat la reactziile sau părerile acestora. Deşi ne-am hotărât să scriem câte ceva despre mesajul clipului atât la începutul piesei cât şi la sfârşit şi folosind un limbaj normal, fără figuri de stil, epitete, comparatzii, etc, multzi omuletzi se încăpătzânează să întzeleagă … sau nu vor să întzeleagă mesajul clipului şi implicit a piesei respective.

Cât de explicitzi mai putem fi??? Asta e întrebarea mea!

Piesele în cauză sunt mai multe, dar vreau azi să vorbesc doar despre piesa Patriot. Patriot este o teorie de-a noastră personală asupra istoriei în general pe care am exprimat-o prin intermediul unei scenete despre câtziva din domnitorii români şi maghiari.

Ceea ce am vrut noi să spunem în acest clip este că de-alungul celor aproape 40 de ani de comunism, istoria noastră a fost modificată sistematic, şi an de an, ca să corespundă standardelor unei tzări socialiste în plină dezvoltare. Cei care au prins comunismul ştiu despre ce vorbesc. Patria  trebuia glorificată şi ridicată în slăvi prin orice mijloace posibile. Noi spunem că potrivit legii universale al echilibrului natural, este imposibil ca o tzară să aibă de-a lungul istoriei sale doar conducători eroi, vitezi, oameni de aracter şi moralitate ridicată!

Orice pădure are uscături!

Dar noi, cei care am învătzat istoria asha cum ne-au preparat-o comuniştii, ani şi ani la rând, îndoctrinatzi într-un fel de poveştile nemuritoare de vitejie şi haiducie ale lui Dumitru Almaş, Adrian Ciubotaru şi poeziile lui Adrian Păunescu şi Vagin Tudor, suntem un pic reticentzi vis-a-vis de faptul că istoria noastră putea fi şi altfel! Da! Vă garantez eu că a fost un pic mai altfel decât cum ne-au predat-o profesorii comunişti! Cum altfel? Nu ştiu!!! Tot ce putem face este să emitem teorii. De aceea nu m-a atras niciodată istoria ca ştiintză. Nu ştim exact nici ce s-a întâmplat la revolutzia din ’89, darmite ce s-a întâmplat acum 1.000 de ani! Tot ce putem face este, repet, să emitem teorii bazate pe putzinele izvoare istorice găsite până în prezent. Teoria noastră este bazată şi ea pe câteva „izvoare” ascunse de comunişti de-a lungul erei fermecate, deoarece nu corespundeau din punct de vedere  moral şi social profilului de constructor al socialismului. Cred că cei care s-au interesat un pic în această directzie ştiu că Ştefan cel Mare era un curvar şi betziv notoriu cu 38 de copii din flori, Dimitrie Dimitrie Cantemir is a queerCantemir (foto) şi Radu cel Frumos erau homosexuali, Vlad Tzepeş pedepsea vrajmaăii nu pentru ca vroia să-i dea drept exemplu, ci pentru că era un bolnav mintal sadic, iar în Transilvania tzăranii îşi ascundeau copiii prin putzuri şi gropi de gunoi ca să nu îi găsească marele pedofil Sigismund Bathory. Da …au fost şi câtziva oameni de treabă pe jiltzurile principatelor noastre ca: Mircea cel Bătrân, Ioan Cuza Vodă, Mihai Viteazul, etc. Repet: ceea ce am vrut noi să arătăm este că nu totzi domnitorii au fost buni şi cumsecade, asha cum ne sunt prezentatzi încă şi în ziua de azi! Eu zic că reiese acest fapt foarte clar din mesajul şi textul piesei.

Cu câteva săptămâni în urmă vorbeam cu un organizator de festival care ne-a refuzat participarea datorită faptului că el s-a simtzit jignit de această piesă şi de mesajul ei. N-am întzeles nici în ziua de azi de ce se simt oamenii jignitzi, având în vedere faptul că sceneta de la începutul clipului nu are nici pe departe această intentzie. Cum ar fi să-mi bat joc de propria istorie?! Adică să-mi bat joc de mine însumi … mai mult, eu fiind o amestecătură de secui şi român, îmi bat joc de două ori de mine însumui??? Nu cred. Oi fi eu prost, da nici chiar asha! Mă rog, am pătzit acelaşi lucru şi cu organizator maghiar de festival. Nah asta e…nu ne plângem, ne cheamă altzii la cântat, asha că … what the fuckin’ ever …

Multzi nu cunosc formatzia Truda şi sunt chiar convinşi că este o trupă ca oricare alta care nu aduce deloc lume la festurile lor şi cântă în cluburi la 20 de oameni. Aici se înşeală amarnic. La ultimul concert la care ne-au refuzat participarea, deşi noi anuntzasem timp de 3 luni pe site participarea noastră, cel putzin 100 de oameni nu au venit la eveniment din această cauză şi la 30 de lei biletul, imaginatzi-vă câtzi bani au pierdut. Practic, ne puteau plăti din biletele vândute acelora care veneau pentru noi, şi le şi rămâneau bani frumoşi. Ştiu sigur asta pentru că am peste 4.000 de fani în lista de messenger şi mie fanii îmi comunică direct aceste lucruri. Văzându-ne acolo lumea a început să scandeze Truda, Truda … timp de aproape 10 minute. Nah … asta e … nu noi am pierdut la faza asta!

Altzii ne acuză că ştergem comenturile negative de pe youtube.com!!! Da , le şterg pe cele care nu au nici o legătură cu piesa, de genul Unguri jegoşi! Faza e că putetzi vedea că toate comenturile sunt lăsate acolo pe site, problema e … că nu prea comentează lumea de rău, ceea ce nu e normal … revin la legea echilibrului natural … cât rău … atât bine, cât negru … atât alb, câte comenturi pozitive … atâtea negative … ar trebui să fie … dar nu-i asha … Nu vă pot explica de ce!

În definitiv, suntem multzumitzi de ce se întâmplă cu trupa asta, mai multzumitzi decât speram vreodată să fim! De ce trebuie eu să explic ce e cu o piesă şi cu alta de fapt, pentru că nu mă simt cu musca pe căciulă pentru nimic!!! Cine nu întzelege aceste chestii simple … nici nu vreau să asculte Truda … nici nu vreau să mă cheme la concertele organizate de ei, nici nu vreau să vină la concertele noastre. Înseamnă că aceste scenete simple sunt super complicate pentru inteligentza lor … şi nu vreau să interactzionez sub nici o formă cu asha oameni!

Eu zic că e totuşi imposibil să nu te prinzi de ce vrem noi să spunem … come oooon … e simplu ca bună ziua! Doar dacă ai ceva împotriva noastră, invidie, ură, etc … Când o trupă suna bine, din punct de vedere muzical,
are mesaje, sună bine intrumentele în parte, vocea, sună înregistrarea bine … o să aibă fani cu miile! Apropo, 99% cei care dau comenturi negative sunt muzicieni … şi vă pot dovedi asta!

De ce atâta ură fratzilor când avem atât de multe de întvătzat unii de la altzii?!

Comments
7 Responses to “Byte. VIOLUL de MARTZI. Patriot. Videoclip”
 1. Zoltan spune:

  O reactie fireasca. Nu va incadrati in sabloane, spuneti altceva decat ceilalti…

  Daca deranjezi inseamna ca ceea ce faci, intr-un fel sau altul, e important. Genul asta de reactie da si mai multa putere si determinare sa fii, poate, si mai radical.

  Libertatea de gandire & libertatea de exprimare nu sunt subiecte de negociere!!!

 2. Adrian Matus spune:

  Va asteptam la Satu Mare cat mai grabnic, de SamFest. Da, e adevarat, istoria a fost practic pangarita de comunisti, pe buna dreptate. Dar se pare ca am ajuns din acea extrema a soclului din Casa Poporului, la un neam de tigani, gypsy. Nici asa nu suntem, tindem sa vedem o anumita parte a paharului, nu el in sine… pe langa istorie, literatura a fost dogmatizata in prostie….Eminescu nu e nici pe departe geniu mondial, arhicunoscut, ci doar un simplu reprezentant, iar la capitolul romancieri ducem lipsa…

 3. Jax spune:

  Eu vad piesa asta mai mult ca pe-un pamflet, nu ca pe-o ofensa. Mai concret ati dorit sa scoateti in evidenta faptul ca acei protagonisti ai istoriei ridicati in slavi de comunism si sanctificati de biserica, au fost si ei oameni si au avut si multe trasaturi negative. Dar sa nu uitam totusi ca pe langa prostii, au facut si lucruri bune si au lasat totusi ceva in urma. Comunistii si nationalistii se folosesc de numele lor doar in scopuri propagandiste, la fel cum se folosesc penticostalii de nume precum God sau J.C.

 4. Cristi spune:

  la care festival v-au refuzat pe motivul asta ca s-au simtit jigniti de mesajul PATRIOT? zi-mi acu’ si ma duc peste ei… X(
  oricum, referitor la istorie aveti mare dreptate: nu putem sti 100% ce si cum s-a intamplat atunci, putem doar interpreta. comunistii au interpretat faptele intr-un mod ideal, ori idealul era in unele situatii departe de real.
  TRUDA \m/

 5. adyk666 spune:

  „câte comenturi pozitive … atâtea negative … ar trebui să fie … dar nu-i asha … Nu vă pot explica de ce!” – le e frica pt. ca suntetzi cu satana >:) mwhahah :)) si faza cu organizatoru de concerte ii chiar shocanta… noh fuck them… u rock >:)

 6. yea' sure spune:

  hmmm…va dau mare dreptate in legatura cu istoria cum sunt multe altele ce s-au intamplat si ne putem indoii de ele…nu prea cred k sa fie vb aici de satanism k de aia nu ar accepta sa veniti la concerte cum mentioneaza respectivul/a de mai sus…nu sunt de parerea k neaparat satanism transmite muzika rock…dar in fine…dar ei nu sunt obijnuiti k o trupa insfarsit slava domnului sa zica intr-un fel anume adevarul…k in ziua de azi oamenii sunt cenzuratzi si mai degraba prefera sa traiasca intr-o lume plina de minciuni si etc…dar noah fiecare cu conceptia lui…eu cel putzin prefer sa ma duc la un concert Truda sau oarecare care transimte ceva adevarat decat sa ma duc la vreo trupa plastic care numai stie ce drac sa mai scoata pe piatza si prefera sa copieze de la alte trupe k crede k ei sunt super tari…yea’ sure…anyway Truda rules…:X

 7. Reptileanca (Nora) spune:

  N’ai cu cine, dom’le. „Patriot” parodiaza istoria acestei fal(n)ice tzari. De ce? Pentru ca merita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: