Zoom. ZDOB&ZDUB. Paraziţii

Rap

Paraziţii

MySpace: www.myspace.com/parazitii4ro

Website: www.20cmrecords.com/20cmrecords.html

  • An înfiinţare: 1994
  • Localitate: Bucureşti

Aren't records 30 cm across?Prin managerul de la vremea respectivă, Gianiny Munteanu (Rebel Music), Paraziţii devine primul proiect Hip Hop din România care se poate lăuda cu faptul că apare pe soundtrack-ul unui film străin (Nordrand, 1999). Rebel Music este primul label underground din România, specializat pe muzică Hip Hop (dar nu în mod exclusiv). Colaborarea cu Rebel Music (iniţiatorul campaniilor anti-Playback, anti-Cenzura, Instigare la cultură) ţine până în 2005.

Prin Rebel Music, Paraziţii ajunge să cânte în Germania, Austria şi Olanda (în 2002-3), cea mai importantă apariţie fiind la Wuppertal Rap-Attack festival (Germania, 2004) în deschidere pentru taţii genului, Grandmaster Flash.

Cheloo (Tenie, Cătălin Ştefan Ion) înfiinţează Paraziţii; i se alătură (Bip, Bogdan Ionuţ Pastacă) Ombladon. Înainte de a se termina anul, DJ Ies este cooptat în proiect (1994-1999). Freakadadisk vine de la Morometzii şi preia locul lui Ies, rămânând în formulă până în prezent.

Prima piesă înregistrată este În jur. Albumul debut, Poezii pentru Pereţi (95), este al doilea album Rap din România (după R.A.C.L.A. şi înainte de BUG Mafia). Doi ani mai târziu, Suta (97) face furori şi lansează trupa pe plan naţional. Nici o problemă (99) este primul album editat pe CD şi au record de audienţă la Atomic TV cu Bagabontzi 99. Cel mai bine vândut album al trupei este irefutabil Irefutabil (02, 140.000 unităţi).

Prin extrasul Egali din naştere de pe albumul debut solo, Ombladon primeşte Best MTV Romanian Act Award la Dublin în 2004.

Videoclipuri Cenzurate

  • Categoria Grea (01)
  • Bad Joke (02)
  • Praf (05)

Paraziţii începe o campanie anti-CNA, prin clipul Jos Cenzura (04) în care apare Larry Flynt, preşedintele revistei Hustler (vechi luptător american pentru dreptul la liberă exprimare). Acesta pare a fi momentul cel mai oportun pentru artist să se despartă de management.

Se colaborează de-a lungul anilor cu casele de discuri: Digital Records, A&A Records, Alpha Sound, Rebel Music, Roton. Din 2005, se promovează propria casă de discuri, 20CM Records (aici semnează Anonim).

Au versuri care pot fi considerate misogine, rasiste şi homofobe.

Componenţa

  • Cheloo
  • Ombladon
  • FreakaDaDisk

Discografie

  • Poezii pentru pereţi (1995)
  • Nimic normal (Digital Records, 1996)
  • Suta (1997)
  • Nici o problemă (1999)
  • Iartă-mă (2000)
  • Categoria grea (2001)
  • Irefutabil (2002)
  • Sindromul Tourette (2003, album debut solo Cheloo)
  • Condoleanţe (2004, album debut solo Ombladon)
  • Best of…primii 10 ani (2004, compilaţie album dublu)
  • Confort 3 (2005)
  • Fabricant de gunoi (2006, album solo Cheloo)
  • Cel mai prost din curtea şcolii (2007, album solo Ombladon)
  • Slalom printre cretini (2007)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: