Zoom. SINGLE SECOND. Manowar. Piesa în limba română

manowar. regii metalului.Experimentarea este sănătoasă, chiar dacă nu este înţeleasă de toţi pe moment. Lumea este din ce în ce mai mică. Dacă majoritatea artiştilor din underground-ul nostru refuză să ne (în)cânte în limba maternă, bunicii metalişti (Manowar este înfiinţată în 1980 în statul american New York), veniţi de peste ocean, ne îmbrăţişează limba şi ne dau o lecţie de …………………………………………….diplomaţie şi marketing cu bun simţ.

Cu ocazia turneului din 2009, şi a concertului de duminică la Bucureşti, Manowar ne prezintă o piesă nouă, originală, în limba română. Balada duioasă, oda de dragoste dedicată legăturii dintre un băiat şi un tată, poate semăna foarte mult cu o piesă lentă interpretată de Iris, Riff, Semnal M … şi ar putea foarte bine să prindă la generaţia respectivă de rockeri, dar nu numai.

De ce a făcut Manowar acest lucru (în mintea mea văd zeci de artişti din underground-ul nostru, care citesc ştirea prima dată în net şi se supără pe Manowar, chiar dacă până acum nici măcar nu au ascultat o singură piesă compusă de ea)?

Foarte simplu, ca să câştige mai mult public, ca să câştige atenţie media sporită, ca să se impună pe piaţa locală. Balada este minimalistă, şi ar putea fi difuzată foarte bine la radiouri de genul Europa FM sau Radio Guerrilla … dar din păcate, ai noştri sunt atât de deschişi la minte.

Manowar nu a făcut DOAR o versiune de limbă română, ci au pregătit 15 variante de limbă străină. Chiar dacă schema nu le iese, este foarte lăudabil ceea ce au pus la cale şi nu sunt primii care fac acest lucru (mă gândesc acum la zeci – şi poate e vorba de sute sau mii – de formaţii britanice de-a lungul ultimelor 4 decenii care au cel puţin o piesă de limbă franceză în repertoriu) …

Death To Infidels Tour 2009 include România şi prezintă (şoc!) un EP (Thunder in the Sky) cu o versiune în limba română a piesei Father (Tata).

Piesa poate fi ascultată de două săptămâni în website-ul muzical, metalhead.ro AICI.

Asgard este Raiul din mitologia VikingilorEP-ul Thunder in the Sky este conceput ca o introducere în Asgard Saga, colaborarea dintre MANOWAR şi autorul neamţ de SF, Wolfgang Hohlbein. EP-ul este considerat un produs de colecţie, si poate fi cumpărat de la toate festivalurile la care Manowar participă vara asta (…şi in format mp3, in magazinul on-line, The Kingdom Of Steel AICI).

EP-ul include piesele

 • Thunder In The Sky
 • God Or Man
 • Let The Gods Decide
 • Die With Honor
 • The Crown And The Ring (2008)
 • precum si versiunea piesei Father, în română

… şi în funcţie de ţara unde se află în concert, versiunea Father, în bulgară, croată, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, japoneză, maghiară, norvegiană, poloneză, portugheză, spaniolă, turcă

BestFest este cel mai mare festival Open-Air din România la ora actuală. Fiind gândit şi promovat de mitici, observăm an de an că este aproape exclusiv un festival unde sunt chemate trupe de Bucureşti (anul acesta cred că e prima dată când sunt invitate Snails şi Alternosfera de la Chişinău … iar excepţiile care confirmă regula sunt Grimus din Cluj şi Persona din Timişoara). Este atât de mediatizat încât nu am considerat cazul să vă încarc cu informaţia ce o cunoaşteţi deja şi în acest Blog. Aici aveţi programul de duminică, seara specială de METAL a festivalului.

duminica 5 iulie. Bucureşti, Romexpo

AFTERSHOCK la Best’Fest

 • Bestfest LOGO16.00 Ulytau
 • 17.00 Nexus
 • 18.00 Thunderstorm
 • 19.00 Trooper
 • 20.00 Holyhell
 • 21.00 Manowar
Comments
One Response to “Zoom. SINGLE SECOND. Manowar. Piesa în limba română”
 1. pipo spune:

  manowar a facut o treaba excelenta cantand in cele 16 limbi. asa s-au apropiat de publicul de pana atunci, poate chiar si-au castigat fani noi. ce lata formatie de metal a mai facut acest gest? e greu sa inveti sa canti in 16 limbi, crede-ma si a iesit excelent, chiar daca traducerile nu sunt dintre cele mai poetice. deci rusine noua, romanilor care nu stim sa fecem asa ceva, o piesa atat de simpla si plina de sentiment, si bravo celor de la manowar care sunt evident, regii metalului! heil to you!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: