Zoom. STRĂBUNICI. Felix Mendelssohn. 200 de ani

Visul unei nopţi de vară la Cluj

  • Miercurea, din 1 iulie până în 2 septembrie 2009
  • la Biserica Reformată de pe str. M. Kogălniceanu
  • de la orele 19.00

Pentru a comemora 200 de ani de la naşterea compozitorului Felix Mendelssohn-Bartholdy, la Cluj, se organizează o serie de concerte de muzică clasică săptămânal, în fiecare miercuri, de la orele 19.00, la Biserica Reformată de pe str. M. Kogălniceanu.

The Shakespeare haircut?Considerat drept unul dintre marii creatori ai primei perioade romantice, Felix Mendelssohn (1809 – 1847) s-a născut într-o familie înstărită de evrei bancheri, la Hamburg. Bunicul său, Moses Mendelssohn, este un filozof renumit în cultura evreiască. Tatăl, Abraham, se converteşte la creştinism şi adoptă numele Bartholdy. Felix nu s-a afişat niciodată cu numele întreg deşi prin schimbarea numelui, evreii devin acceptaţi în cultura europeană la vremea respectivă. Felix a fost încurajat să-şi dezvolte cultura generală. De la o vârstă precoce, părinţii îşi dau seama că fiul lor are un har pentru muzică. Compoziţiile cele mai fascinante sunt compuse în adolescenţă. Având un deosebit respect pentru Shakespeare, Mendelssohn compune muzică pentru piesa de teatru “Visul unei nopţi de vară”. Alte simfonii renumite (“Italiana” şi “Scoţiana”) sunt compuse în timpul numeroaselor călătorii făcute în jurul Europei. Felix Mendelssohn compune muzică cu rafinament, sensibilitate şi stăpânire emoţională, respectând modelul marilor clasici. A fost director muzical la Düsseldorf (1833-35), dirijor la Leipzig (1835 – unde sprijină înfiinţarea conservatorului local în 1842) şi este invitat cu diverse ocazii să dirijeze Orchestra Filarmonică din Londra.

În fiecare miercuri se doreşte să se ofere un repertoriu mai inedit, cu lucrări interesante semnate Mendelssohn, mai rar auzite în sălile de concerte, la Biserica Reformată de pe str. M. Kogălniceanu.

Biserica reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

A existat o bogată viaţă muzicală în această biserică încă dinaintea reformei religioase, dovedită nu numai de prezenţa unui organist, dar şi de o inscripţie de versuri satirice de pe un pilon al zidului sudic din anul 1577

Qui  non canit in coro / Stat, sicut bos in foro

(Cel care nu cântă în cor / Stă în picioare ca boul în târg)

Construcţia

Strada Kogălniceanu este dominată de impunătoarea clădire a bisericii gotice fără turn şi fără aripi laterale, care ar putea distrage atenţia. Iniţiativa construirii bisericii este cuprinsă în hotărârea magistratului de Cluj din anul 1486. Regele Matei Corvin, adresându-se primarului Szabó Ambrus, îl roagă să asigure un teren lângă turnul croitorilor pentru ridicarea unei biserici şi a unei mănăstiri destinate Ordinului Franciscanilor. Conducătorul muncii de construire a fost monarhul franciscan Frater Johannes. Biserica şi mănăstirea, închinate Fecioarei Maria, au fost terminate înainte de 1516.

În 1622, prin sentinţa Dietei din Cluj, biserica a revenit reformaţilor. Între 1638-1646, cu sprijinul lui Rákóczy György I. au fost construite arcadele bisericii, s-a demolat turnul din partea sudică precum şi mănăstirea deteriorată. Tot în acest timp a fost cioplit amvonul, realizat din piatră pictată cu intarsii de alabastru (intarsia este o tehnică folosită la ornamentarea mobilierului), care este o capodoperă a sculputurii transilvănene din secolul XVII. Spaţiile dintre pilonii zidurilor sunt ocupate de scaune cu speteze sculptate în lemn şi decorate cu emblemele  nobililor. În partea vestică a navei se ridică o strană de piatră, în stil neogotic, construită în secolul XX. La începutul anilor 40, s-a realizat un monument dedicat ultimului voievod de ocupaţie maghiară, Apafi Mihály.

Biserica este un monument nu numai datorită vechimii, ci şi dimensiunii sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud-estul Europei cu o singură navă în stil gotic.

Byte. Orga

The top part? It's only a model!Prima orgă din Cluj-Napoca (după reformă), a fost ridicată în 1765, pe un balcon construit din lemn – şi este un instrument semnat de constructorul de orgi sibian Johannes Hahn. După construirea balconului neogotic din partea vestică, s-a aşezat aici o orgă nouă, construită de firma Angster din Pécs (Ungaria) în 1913.  Această orgă este un instrument cu mecanică pneumatică. Corpul superior al orgii decorat în stil rococo este orga constructorului Johannes Hahn, servind în prezent doar ca decoraţie a orgii Angster. Instrumentul este folosit la slujbele religioase şi la concertele organizate pe tot parcursul anului.

Comments
One Response to “Zoom. STRĂBUNICI. Felix Mendelssohn. 200 de ani”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] gasit aici si aici programul concertelor de vara la Biserica Reformata din Cluj-Napoca, situata pe str. Kogalniceanu […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: