Byte. CENZURA. 2009. 2 iulie. God Dethroned la Oradea

ANULAT la Oradea de anti-sataniştii de la Consiliul LocalJoi, 2 iulie 2009, autorităţile locale din Oradea, reprezentaţi de consilierul local D.O., au decis şi forţat anularea concertului trupei olandeze God Dethroned, programat duminică, 5 iulie la Blue Monday, pentru că au considerat că artiştii ar fi satanişti.

Această anulare constituie o premieră în România, în condiţiile în care niciun show nu a fost anulat din acest motiv de către autorităţi în ultimii 20 de ani.

Consiliul Local din Oradea a decis că nu poate accepta ca acest concert să fie organizat în perimetrul oraşului condus de el.

 • Probabil se vor aplica plăcuţe la intrarea în municipiul Oradea, sub cele care ne relevă faptul că este sau nu un Oraş martir … pe care va scrie Oraş liber de Satanişti.
 • Va urma probabil o şedinţă extraordinară a Consiliului Local în weekend pentru ridicarea unui altar în centrul istoric al oraşului sau pe lângă zidurile vechi ale cetăţii pentru condamnări publice la moarte ale persoanelor care nu sunt agreate de el, indiferent de motiv. Doar suntem în Europa acum şi ne permitem orice pentru că suntem liberi!

Aleşii din Consiliul Local Oradea se jucau cu focul în copilărie

Byte. Execuţia celor acuzaţi de satanism şi condamnaţi la moarte în Evul Mediu, consta prin arderea lor de vii pe un rug care era constituit pur şi simplu dintr-o grămadă de lemne. Arsul pe rug a fost practicat până în secolul XIX, fiind arse frecvent văduvele împreună cu cadavrul soţului decedat.

Ori în acest an de criză, cred că o fabrică nouă de chibrituri ar fi binevenită în orice oraş european.

În timp ce scriu aceste rânduri, mă gândesc că nu cred că am citit vreodată, ascultat vreo ştire la radio sau urmărit vreo ştire de la ora 5 în care pâlcuri de rockeri s-ar fi adunat în jurul unor şantiere de construcţie ale unor biserici noi, de orice facţiune Creştină de interpretare a Bibliei, de când suntem liberi de comunism. De cine vă este frică de fapt, dragi cenzori aleşi?

De ce suntem liberi oare? În ce sens suntem liberi?

Suntem liberi să ascultăm aceeaşi muzică pe 7 posturi diferite FM. Suntem liberi să ne uităm la aceleaşi ştiri pe 10 canale TV, suntem liberi să mergem în Piaţă la concerte sprijinite politic din culise cu manelişti şi tinere aproape complet dezbrăcate care fac playback cu negativul … asta înseamnă libertatea? Nu pentru mine!

Premiere

Mihai „Coro” Cărăveţeanu de la Axa Valaha, promoterul celor două concerte God Dethroned în România, subliniază faptul că această anulare constituie o premieră în România, în condiţiile în care niciun show nu a fost anulat din acest motiv de către autorităţi în ultimii 20 de ani.

Pentru God Dethroned este de asemenea o premieră, trupa nefiind cenzurată în acest fel niciodată de-a lungul celor aproape 20 de ani de activitate şi 8 albume lansate prin Metal Blade.

Concertul programat duminică, 5 iulie, la clubul Blue Monday din centrul oraşului Oradea era unul cu caracter privat.

 • Problema nu este doar a artiştilor din Olanda, care vă daţi seama ce impresie şi-au făcut despre noi la prima lor încercare de a cânta în România!
 • Problema rămâne a mea şi a ta. A celor tineri care nu merg la vot şi-i lasă pe aceşti nemernici corupţi să-şi facă de cap. De ce? Pentru că ne-am lămurit că toţi sunt la fel. Din păcate ignoranţa superficială a tinerilor adulţi se reflectă şi în acţiunile parveniţilor care dau de putere de influenţă şi financiară peste noapte. Astfel şi muzica promovată în campaniile electorale este cât se poate de depărtată de ritmurile rock ale unor formaţii care cântă LIVE … pentru că rockerii tineri nu prezintă nici un interes pentru oamenii din politică care ORICUM nu dau doi bani pe cultură şi singurul mod în care ştiu să danseze este după cum le dictează Comunitatea Europeană, NATO, Rusia şi oricine altcineva care se pierde prin aceste ţinuturi şi ar putea reprezenta o sursă suplimentară de venit …

God Dethroned este dezamăgită că într-o ţară din Uniunea Europeana, unde există inclusiv un distribuitor autorizat al albumelor trupei, să nu poata susţină un concert din cauza orgoliilor exacerbate ale unei persoane care face uz de funcţia publică pe care o deţine pentru a anula după bunul său plac evenimente culturale şi artistice.

Motivele anularii sunt ridicole.

Vineri la Bucureşti

God Dethroned cântă la Bucureşti mâine, vineri 3 iulie, în Clubul Fabrica de pe str. 11 Iunie. În deschiderea show-ului vor cânta Fleshgod Apocalypse (death metal – Italia), Sacramental Blood (death metal – Serbia) şi Spiritual Ravishment (death metal – Oradea). Bilet este 55 lei.

Lansat anul acesta, albumul nou, Passiondale, vorbeşte într-o manieră obiectivă despre ororile Primului Război Mondial, şi cum acesta a izbucnit în Balcani, pentru prima dată în carieră, God Dethroned a ales să susţină primul turneu de promovare al noului album în Balcani, într-un turneu care include Croaţia, Serbia, Bosnia & Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, iar în acest weekend Ungaria şi România.

Sâmbătă la 60 km de Oradea

Sâmbătă, God Dethroned cântă în oraşul maghiar Debrecen, aflat la 60 de km de Oradea.

Mai multe PE METALHEAD.ro

Comments
2 Responses to “Byte. CENZURA. 2009. 2 iulie. God Dethroned la Oradea”
 1. Bogdan spune:

  Sunt niste idioti care nu gandesc. Nu imi place trupa aia, dar cenzura asta ma insulta de-a dreptul.

 2. Cristi spune:

  Traiesc de multi ani intr-o tara europeana libera si democrata. Am vazut de curand la una din televiziunile de aici un reportaj despre concertele cu locatii secrete ale unor trupe hai sa zicem „neo naziste” care vin de USA sau Nordul Europei sa concerteze aici. Undeva la granita cu Olanda se aduna fani din toata Europa (nu va inchipuiti ca sunt cu miile…). Mesajul lor este rasist, xenofob si idiot pana la urma. Spre deosebire de alte tari, aici nu le interzice nimeni sa cante in schimb politia si serviviile secrete ii tin sub observatie de la distanta din masini „neutrale” cu camere de luat vederi si inregistrare audio, preocuparea principala fiind de a-i apara in cazul unor manifestari anti… sau a-i incrimina legal in baza inregistrarilor daca cineva incalca legea.
  Autoritatile spun ca interzicerea lor nu ar face decat rau, facand din ei un fel de eroi. Lasandu-i sa zbiere si sa se tavaleasca dand cu capul de ziduri nu face in nici un fel rau la nimeni si credeti-ma numarul fanilor este extrem de mic si scade pe zi ce trece.
  Interzicerea unui spectacol, sau a unei emisiuni la fel ca si a alcolului in perioada prohibitiei in USA sau drogurilor, nu face decat sa creeze mai mult interes pentru aceste lucruri. Combaterea cu idei si solutii este singurul mod in care se pot tine aceste grupari sub control.
  Realizarile Olandei si Belgiei in privinta drogurilor si eutanasiei dovedesc pe deplin acest lucru. pana la urma asta inseamna diferenta de politica si opinie.
  Pana acum nu am auzit niciodata de aceasta trupa olandeza desi sunt implicat in muzica din tarile de jos. Deci se demonstreaza ca interzicerea e cea mai buna reclama pentru ei si cea mai prosta pentru Romania secolului XXI.
  Acestea sunt desigur pareri personale si nu astept sa fiti de acord cu ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: