Byte. PĂREREA MEA. Artiştii autohtoni la Artmania 2009.

Artmania a avut mereu o reticenţă acerbă faţă de artiştii autohtoni.

Just another Rock FestivalLa prima ediţie din 2006 s-au acordat 25.000 euro pentru scenă şi lumini, în timp ce formaţiile Luna amară, Kumm şi Altar au participat Pro Bono … ca să susţină cauza ? … că altfel NU AR FI PUTUT PARTICIPA ÎN PROGRAM!

Fundaţia Artmania, reprezentată de Cristina Balabuti, nu avea prevăzută invitarea unor formaţii autohtone în programul de la ediţia pilot, ediţie care trebuia să convingă sponsorii şi Primăria pentru susţinerea proiectului cu fonduri europene în 2007, anul în care Sibiu a fost (a doua) Capitală Culturală a Europei, printr-o înţelegere cu Luxemburg, Capitala Culturală Oficială a Europei în 2007 (în 2008 şi 2009 nu am citit nicăieri că ar fi fost două Capitale Culturale)… Pălăria jos Primarului din Sibiu, Klaus Johannis, care nici prin acest eveniment deosebit nu a reuşit să stabilească legături mai bune de comunicare cu restul ţării (trenul direct Cluj-Sibiu este la o oră absurd de matinală, iar în timpul zilei ai de schimbat trei trenuri ca să ajungi de la Cluj la Sibiu)

Pentru cei care nu lucrează în domeniu, trebuie menţionat faptul că oricât de super-performantă ar fi o scenă cu lumini în ţara asta, 25.000 euro a fost un onorariu exagerat … ceea ce au aflat ulterior şi organizatoarele (mai este o asociată, Codruţa, căreia îmi scapă numele de familie, dar o să îl adaug ulterior, că nu am schimbat mai mult de două vorbe cu ea la prima ediţie).

Corect ar fi fost să se negocieze onorariul pentru sunet şi lumini cu altă firmă sau în alte condiţii şi să acorde onorariile de festival şi formaţiilor autohtone în 2006 …

Există o crasă lipsă de respect pentru muzica autohtonă

 • din partea organizatorilor (Artmania nu este singurul Festival care ignoră talentul local),
 • din partea publicului (care nu cumpără albumele, tricourile şi biletele formaţiilor locale),
 • şi din punct de vedere al relaţiilor între artişti (nu există comunicare între cei tineri şi cei mai în vârstă; trupele din Bucureşti monopolizează relaţiile, mass media şi sponsorii).

Silviu Brucan a prezis că ar fi nevoie de 20 de ani ca să ajungem la un anumit nivel de normalitate, dar eu consider că a fost prea încrezător în potenţialul neamului nostru.

Acesta este programul artiştilor ROMÂNI la Artmania 2009

Vineri, 17 iulie 2009

 • 00:00 Silent Noise, Onishka & Ina DJ Set @ Bohemian Flow (Piata Mica Nr. 26)
 • 00:30 Planetarium / Live (90’) @ Art Café (Str. General Magheru Nr. 45)

Sâmbătă, 18 iulie 2009

 • 00:00 Ewvoll & Nedeea DJ Set @ Sigi Kultur Café (Piata Mica Nr. 16 subsolul Casei Luxemburg)
 • 00:00 Silent Noise, Onishka & Ina DJ Set @ Bohemian Flow (Piata Mica Nr. 26)
 • 00:30 Guilty Lemon / Live (105’) @ Art Café (Str. General Magheru Nr. 45)

STRĂINII

Vineri, 17 iulie 2009

 • My Dying Bride, Opeth, Tristania

Sâmbătă, 18 iulie 2009

 • Nightwish, Pain şi Subscribe

Aceste recitaluri au loc pe Scena Mare din Piaţa Sfatului.

Si mai este un artist prezent, chiar autohton: Luna amară

Duminică, 19 iulie 2009

"Oare suntem DESTUL de underground acum?"Luna amară cântă duminică, în 19 iulie, de la  orele 20.00, la Cetatea Cisnădioarei. Cisnădioara este un sat care aparţine de Cisnădie, situat la 3,5 km vest de acesta. Accesul este posibil din Sibiu pe drumul judeţean spre Răşinari, apoi 5 km pe un drum modernizat. Localitatea Cisnădioara este situată la o distanţă de 15 km de Sibiu.

Dacă la ediţia pilot, eu reuşeam să impun Luna amară pe Scena Mare, în deschiderea formaţiilor HIM şi Amorphis, anul acesta, la Artmania, Luna amară este chemată la o zi după ce se încheie ostilităţile din centrul oraşului Sibiu, seara de la orele 20.00 (când a doua zi începe săptămâna de lucru), şi la 15 km de Scena Mare, departe, departe de oricare dintre greii metalelor scandinave care au fost atracţia acestei ediţii …

Capacitatea sălii nu este mare. Se asigură 150 de locuri. Eu nu cred că vor fi 100 prezenţi. Bine, sunt rău. O să fie peste 100, cu organizatori, echipa de sunet şi lumini, şi voluntarii care au sprijinit evenimentul pe plan local. Luna amară nici nu a lansat un album atractiv pentru publicul lor (ca dovadă cei 67 plătitori + 32 invitaţi la concertul de lansare din Cluj, la Casa Tranzit sau cei 20 de plătitori la concertul de lansare din Deva … toţi turiştii vor pleca acasă după Nightwish, în seara dinainte, iar dacă la Sibiu niciodată nu au avut un public foarte numeros, concertul este organizat departe, prea departe pentru fanii Luna amară.

Practic, concertul Luna amară din 19 iulie la Artmania va fi ca o petrecere privată pentru echipa de organizare a festivalului.

Cam aşa stau lucrurile pentru Luna amară la Artmania 2009.

Luna amară îşi face prezenţa, probabil ca să încaseze un onorariu (cred că este singura formaţie autohtonă agreată de organizatori, având deja 3 prezenţe din patru posibile aici). Cu acest concert formaţia a câştigat (nevoit) în imagine, fiind singura formaţie românească trecută ceva mai în faţă pe afişe şi (relativ) în website. Organizatorii au avut un motiv să extindă programul artistic cu o zi, şi într-o locaţie neconvenţională în afara Sibiului … probabil, având ca scop branduirea evenimentului pe o zonă cu potenţial turistic mai extins pe viitor … poate chiar au intenţia de a scoate festivalul din oraş … poate vor fi nevoiţi de populaţia mai în vârstă şi mai provincială (Sibiu este un oraş unde marea majoritate a concertelor organizate promovează muzica clasică şi jazz … pe lângă ubicuitarele house şi manele) să scoată festivalul pe un teren viran în viitorul apropiat şi aceasta este introducerea lor ca organizatori în zona Cisnădiei cu un soft rock melodios, care va impresiona oficialii din zonă … om trăi şi om vedea … Poate om vedea Luna amară la Serbările Cetăţii Cisnădie în 2010.

Don’t let your dreams fall asleep.


Thumbs Down to ArtmaniaOrganizatorii de la Artmania primesc de la CZB două police îndreptate în jos pentru faptul că an de an de an de an ignoră voit talentul românesc din domeniul metalului.

Deşi au chemat Negură Bunget anul trecut, nu cred că au chemat Implant pentru Refuz (ambele Timişoara) vreodată,

nu cred că au auzit de Magica (Constanţa, promovează nou album),
Betrayer (chiar din Sibiu !),
Voices of Silence şi Truda (Cluj),
Taine (Bucureşti),
God şi Bucovina (a doua este încă la Iaşi)
Trooper (Târgovişte),
Psycho Symphony (Carei).

Talente avem, oameni interesaţi într-adevăr de promovarea mişcării rock autohtone nu avem LA NICI UN NIVEL !

Byte. Se mai organizează un festival ROCK la Sibiu, Rockin’ Transilvania, care procedează APROAPE LA FEL. Programul este dedicat exclusiv artiştilor din stăinezia (adică, doar străinii primesc onorarii) în timp ce trupele „de deschidere” sunt de fapt acolo în concurs (!) … o găselniţă a organizatorilor să nu se poată zică „nu sunt trupe RO în program”. Totodată, fiind vorba de concurs, acestea îşi fac prezenţa pe scena mare doar în prima zi a programului în mod gratuit, şi fără alte pretenţii.

Comments
8 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. Artiştii autohtoni la Artmania 2009.”
 1. ionutz spune:

  nu vad de ce fiecare festival este obligat sa sustina metalul autohton! exista TopT Buzau, SamFest, Stufstock, concerte de metal cu trupe romanesti in deschidere organizate de Hatework si Axa Valaha, si asa mai departe. acuma toata lumea tre sa aiba regula asta, „nici o seara fara metal romanesc”? festivalurile sunt investitii private, nu e obligat nimeni la nimic.
  despre chestia cu Luna Amara, mi se pare o rautate acest articol: la urma urmei, ei sunt evenimentul de inchidere al festivalului, ceea ce au facut si fratii Cavanaugh (Anathema) anul trecut (sau acum 2 ani?), in exact aceeasi biserica din Cisnadioara.
  a, si inca un amanunt, poate esential: niste cunostinte din zona mi-au spus ca Artmania nu a primit aprobare de la primarie decat pana la ora 23.00. in acest context, mi se pare logic sa se rezume la 3 trupe pe seara…

  p.s. who the fuck is Betrayer???…

  • eu cred ca tu esti cel rautacios.
   cine e betrayer? canta de 10 ani, sunt din sibiu, si uite ca nu reusesc sa fie luati in seama de catre singurul festival rock din orasul lor! ma repet, dar organizatorii sunt penibili in acest sens!
   daca vrei sa vezi cum se fac festivalurile adevarate, da un click prin net si observa ca IN TOATE TARILE DIN JURUL NOSTRU si din VEST, formatiile locale sunt respectate. Se canta in deschidere.
   Si la Sziget Budapesta (…dupa cum scrii, nu cred ca ai fost) se termina programul de pe scena mare la 23.00.
   dar se incepe de la 17.00 cu 2 formatii autohtone care promit, si posibil un artist de etnie maghiara dintr-o tara invecinata, apoi primul artist Int’l/ apoi un artist autohton cu cota, respectat, mai batran … si Headlinerul serii.

   restul festivalurilor numite de tine AU ORGANIZATORI DESTEPTI si carora LE PASA de scena authtona.
   daca Betrayer ar fi cantat in seara cu Nightwish, ai fi auzit de ei.
   astfel, chiar comentariul tau da dreptate acestui articol.

   ceea ce ma seaca la ROMANI este lipsa de incredere in sine si LIPSA de respect pentru traditiile si cultura proprie. SUNTEM poate singura natiune care nu-si respecta traditiile si cultura LOCALA.
   ARTISTII dau acest exemplu prin faptul ca majoritatea celor din underground evita sa promoveze limba romana in versurile lor.
   ORGANIZATORII dau acest exemplu prin faptul ca o buna parte din festivalurile importante ale genului underground refuza sa promoveze artistii locali, autohtoni, de cultura romana (BestFest,Artmania,Peninsula). Am aflat recent ca una din conditiile pricipale cu care BestFest primeste formatiile romanesti in program (si am inteles ca si din Moldova) este daca sunt de acord sa cante fara onorariu. Ce poate fi mai josnic si jignitor? Asta este dovada de lipsa de respect pentru cultura tarii tale. NOI ne-am obisnuit nu numai sa fim mereu ocupati de altii, ieniceri si vasali, dar sa acordam prea mult respect oricarui strain care calca pe la noi. COMUNISMUL ESTE IN FLOARE pentru ca numai atunci cred ca functiona treaba asta ca TOTI artistii autohtoni sunt egali … sa stea la coada, sa cante toti in aceleasi conditii (fara bani), sa fie cenzurati (lipsa unor artisti autohtoni in programul de pe scena mare, precum la Artmania, consider un act de cenzura, un act de discriminare). Culmea, este organizat de … cetateni romani … RUSINE LOR! sa vina finlandezii sa le vada concertul din Sibiu pe chestia asta! Asta lipseste la romani, actiunea civica. Un astfel de festival trebuie boicotat de catre artistii romani; ar trebui in paralel organizat un mini-festival cu trupe rock locale, sau sa isi uneasca fortele artistii romani din underground sa organizeze ceva in paralel cu Artmania, ca in timp organizatorii sa inteleaga ca exista public si pentru romani si sa primeasca pe scena mare in program. Lipsa de reactie este egal cu aprobarea politicii lor!
   SI RUSINE TIE CA AI COMENTAT AICI CA CE FACE ARTMANIA E OK!
   Esti unul din multimea care-si vinde tara de bunavoie din 90 incoace.

 2. adxmetal spune:

  auyi fratzica …daca chiar vrei sa stii artmania nu esti singurul festival din sibiu…asa ca gura mica….mai este si Rockin’ Transilvania sau nu ai auzit de festivalu asta…in 2008 a fost prima editie si au cantat nume foarte mari:Helloween,kreator,testament,doro,…chiar si BETRAYER (care cred ca i-am vazut de cel putin 5 ori) … laso balta si vezi-ti de orasu ala de cacat ca altfel nu ii pot spune ca in afara de echipa aia CFR sunteti un fel de SKIN OF THE DICK …

 3. douaceaie spune:

  Bestiali NW si MDB, aici puteti vedea poze inedite.

  NOU! INTERVIU JPG de aseara NIGHTWISH; PAIN & SUBSCRIBE .ArtMania Poze, Interviu Exclusiv Pentru DouaCeaie Blog: My Dying Bride, Tristania, Nightwish, Opeth: http://douaceaie.wordpress.com/2009/07/18/artmania-poze-interviu-exclusiv-pentru

 4. mihnea spune:

  cat de mult ma bucur ca am scapat de tine. citindu-te, sunt realmente fericit ca nu mai esti managerul acestei trupe. ura!

  • pai, normal.
   tu m-ai sapat.

   tu nu repetai la trompeta.
   tu nu veneai la repetitii.
   falsai mereu in concerte.

   pentru tine cel putin din 2006 nu mai primeaza formatia.
   tu faceai totul doar in interesul tau.

   tu nu rezistai la turnee.
   tu nu vroiai sa canti in strainatate.
   din cauza ta am anulat multe concerte toamna 2006.

   tu esti un exemplu de anti-artă.
   îmi pare sincer extrem de rău că m-ai făcut să cred în tine 5 ani de zile.
   eşti un profitor.

 5. alexy cosma spune:

  lee quid: sunau fain si cu „carlig”. pacat ca n-au facut pasul in sus, aveau potential

%d blogeri au apreciat: