Zoom. INTERNAŢIONAL. The Moonwalk. Dansul

MJ ...despre Dans1983. În 25 martie, s-a difuzat episodul emisiunii de Black Music Motown 25: Yesterday, Today, Forever (care a reunit artişti precum Diana Ross & The Supremes, Stevie Wonder şi Marvin Gaye) la postul naţional de televiziune, NBC.

Tot aici, The Jacksons au cantat un megamix al celor mai mari hit-uri ale lor, iar Michael Jackson a interpretat solo piesa Billie Jean.

nu luaţi poze. nu îmi place cum arăt.In cadrul acestei emisiuni, Michael Jackson a lansat The Moonwalk, o schemă de paşi de dans perfecţionată de el, care a câştigat o popularitate incredibilă, şi a devenit mişcarea sa distinctivă pe scenă.

1993. Fiind invitat în emisiunea lui Oprah Winfrey (un fel de Mihaela Rădulescu de culoare – mult mai educată) şi întrebat ce îi inspiră mişcările şi coordonarea pe scenă, Michael Jackson răspunde “întreabă muzica”.

În aceeaşi emisiune, face o demonstraţie a dansului inventat şi promovat de el, The Moonwalk. Acest stil ciudat de a dansa pe ritmul muzicii este adaptat de artist după observarea dansurilor populaţiei de culoare la colţurile de stradă din cartierele de blocuri de le vremea respectivă (cei ce fac street dancing). Mulţi dintre aceşti tineri, care l-au influenţat pe Michael Jackson, sunt invitaţi să participe în spectacole şi la filmările videoclipurilor ce au urmat.

The Moonwalk (sau backslide) este o tehnică care dă iluzia că dansatorul păşeşte înainte în timp ce de fapt se deplasează cu spatele. Altă comparaţie este aceea că omul, întors cu spatele la direcţia de deplasare, este purtat pe o bandă rulantă.

THE BACKSLIDE

  • 1940. Pantomimul Marcel Marceau foloseşte mişcarea de-a lungul carierei sale de actor, până în anii 80, în schiţe cu umor în care, spre exemplu, aleargă după un balon.
  • 1955. Dansatorul de Step (tap dancing), Bill Bailey, este filmat folosind aceeaşi mişcare de paşi.
  • 1960. David Bowie practică o mişcare asemănătoare, într-o formă brută, fiind antrenat de către pantomimul britanic Lindsay Kemp, care a repetat împreună cu Marcel Marceau.
  • 1974. David Bowie se afla în turneu cu Diamond Dogs. Michael Jackson se află în sală la unul din spectacolele susţinute la Los Angeles şi menţionează mişcările ciudate observate aici, în alte interviuri.
  • 1980. James Brown imită paşii în filmul The Blues Brothers.
  • 1981. Timothy “Popin Pete” Solomon, membru al formaţiei de dansatori Electric Boogaloos, combină paşii perfect pentru videoclipul celor de la Talking Heads Crosseyed and Painless.
  • 1982. Membru în formaţia Shalamar, Jeffrey Daniel face The Backslide în interpretarea piesei A Night To Remember în cadrul emisiunii britanice Top of The Pops, în direct, la televizor. Asta se întâmplă cu un an înaintea apariţiei lui Michael Jackson la Motown 25.

Michael Jackson urmărea emisiunea americană de ritmuri Disco şi Black Music, Soul Train, la televizor, în anii 70. În viitorul apropiat, avea să angajeze şi să lucreze cu coregrafi şi dansatori ai acestei emisiuni. Astfel, Geron „Casper” Candidate şi Cooley Jackson pretend că l-au învăţat pe un tânăr Michael Jackson paşii.

Termenul Moonwalk este folosit însă prima dată de presă (nu de Cooley, nici de Michael!).

AICI găsiţi filmarea în care Michael Jackson dansează The Moonwalk prima dată în public.

(La minutul 3’45”)

Moon Walk. Autobiografia

Moon Walk este cartea autobiografică semnată de Michael Jackson, dedicată lui Fred Astaire şi lansată în 1988, la un an după albumul Bad. Editorul cărţii este Jacqueline Kennedy Onasis şi urcă pe locul 1 în clasamentul de vânzări New York Times Best Seller List..

cartea autobiograficăPrimul manuscris este semnat de Robert Hillburn, şi refuzat de edituri pentru că nu conţinea picanterii. Al doilea manuscris este prezentat de Stephen Davis, dar Michael Jackson nu este mulţumit de stilul în care este scris. Artistul se enervează, ia taurul de coarne, şi scrie a treia încercare, cu sprijinul lui Shaye Arehart (despre care se zice că a renunţat la colaborare în timpul lucrării, când Michael Jackson, având o criză de nervi, a aruncat cu un şarpe spre ea). Jacqueline Kennedy Onassis are onoarea să facă ultima corectură şi să scrie introducerea de trei paragrafe.

Datorită interesului crescut pentru autor, Moon Walk a fost tipărit în secret. Neamuri ale angajaţilor de la editura Doubleday au fost angajate să transporte capitole individuale ale cărţii de la sediul editurii, de pe Insula Manhattan, în centrul metropolei New York, la tipografia aflată în satul Fairfield din statul Pennsylvania. La tipografie, se vorbea despre carte sub pseudonimul Neil Armstrong (acesta fiind numele astronautului care a făcut primii paşi pe lună), pentru ca angajaţii de acolo să nu fie curioşi să citească conţinutul.

Comments
One Response to “Zoom. INTERNAŢIONAL. The Moonwalk. Dansul”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] inovative, Moonwalk-ul (chiar dacă el doar a perfectat stilul de mers inventat în anii 30: CITEŞTE AICI), Spectacolul, Scandalurile, Turneele cu public record, Stadioanele umplute în jurul lumii, […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: