Zoom. STRĂBUNICI. Franz-Joseph Haydn. 200 de ani

Decedat de 200 de ani.

Franz-Joseph Haydn (31 martie 1732 – 31 mai 1809) a fost

  • Tatăl simfoniei
  • Prieten cu Wolfgang Amadeus Mozart
  • Tutorele lui Ludwig van Beethoven

FJ HaydnLa începutul secolului XVIII, orice fel de muzicieni erau căutaţi pentru a dezvolta ansamblurile de operă. Un compozitor precum Johann Sebastian Bach controla resursele muzicale ale unei comunităţi întregi; (Franz) Joseph Haydn încerca în schimb să angajeze doar pe cei mai buni în echipa lui. Situaţia asta explică nevoia recompunerii operelor în mai multe variante, care să poată fi adaptate gradului de pregătire ale muzicienilor, în funcţie de grupele de instrumente adunate în ansambluri.

Mai departe, se dezvoltă noţiunea de grupuri stabile de muzicieni, precum în cazul lui Joseph Haydn, care a adunat un grup fix de instrumentişti cu care se putea angaja pe anumite perioade de timp la anumite case nobile, în măsura în care aceştia, la rândul lor, începuseră să se mute de la oraş în reşedinţe de vară sau de iarnă, construite special pentru a se retrage din atenţia publică în anumite perioade de timp ale anului. Joseph Haydn, alături de ansamblul lui, devine astfel primul DJ rezident, sau grupul său este prima formaţie rezidentă a unui club, în sensul de casă de nobil.

Compozitorul austriac a fost fiul unui mecanic, fabricant de roţi. În copilărie a cântat în corul bisericii Sf. Ştefan, din centrul Vienei. Ani de zile s-a chinuit să supravieţuiască ca şi învăţător. La un moment dat, compoziţiile lui pentru vioară şi pian ajung în atenţia aristocraţiei vieneze, iar cu ajutorul acestor melomani, reuşeşte să-şi pună cariera în mişcare. A fost director muzical timp de 29 de ani la curtea lui Esterházy (începând din 1761). În decursul anilor 1780, a fost chemat de mai multe ori la Paris şi Londra, unde l-a cunoscut pe Wolfgang Amadeus Mozart. Cele două genii au devenit foarte buni amici şi s-au influenţat reciproc. Muzica lui Joseph Haydn a fost apreciată ce către critici pentru originalitatea notelor, dinamismul şi optimismul cu care orchestraţiile trebuie executate. Joseph Haydn a stabilit formele de bază ale muzicii simfonice, folosite ca model şi inspiraţie de către elevul său, Ludwig van Beethoven şi a dezvoltat sonata clasică (creată de J.S. Bach – în trei timpi), adăugând unul sau două minuete înainte de timpul final.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: