Zoom. DECESE. Iuliu Merca. Retrospectiva 3

profil mercaSăptămâna aceasta comemorăm 10 ani de la decesul lui

Iuliu Merca (26 ian. 1948 – 27 iul. 1999)


Fane Nagy. AziSemnal M

Fane Nagy. Bateristul

1995 – 2008

(majoritatea întrebărilor au fost puse imediat după înmormântarea lui Iuliu Merca, în toamna 1999. Considerând întrebările relevante, le republicăm parţial la ClickZoomBytes)

CZB: În ce conjunctură te-ai cunoscut cu Iuliu Merca?

Fane Nagy: Eu aveam 16 ani când el dădea o probă pe terasa de la Chios pentru Index 66. Cântarea a fost aranjată prin Paul Gyarmati. L-au văzut, l-au ascultat, le-a plăcut, cânta bine şi la chitară, şi cu vocea şi l-au luat în trupă. Eu atunci îl cunoşteam deja. După aceea, când noi cântam prin licee, venea şi el şi mai cânta şi el câte o piesa două, uneori chiar cu noi. El ne depăşea din toate punctele de vedere, dar era şi cu doi ani mai în vârstă decât mine. Când aveam 17 ani, el avea deja 19 şi era înainte de armată, era mai matur, vedea altfel lucrurile, avea talent.

În 1973 m-a dus la Bucureşti, în formaţia Mondial.

Prima dată eu eram în spital şi el a fost pe la Ioan „Ică” Moca, dar el nu a vrut să plece din Cluj. Aşa a ajuns la mine, şi eu am acceptat. Tocmai plecase Mişu Cernea din trupă. La Bucureşti am ajuns de la Mondial la FFN.

Iuliu Merca a fost un om simplu, plin de dragoste, de voie bună, cu o imaginaţie rară. Nu puteai decât să te simţi bine alături de el. El a lucrat şi cu instrumentişti mult mai slabi, care nu erau de teapa lui, şi avea puterea să ridice valoarea unui instrumentist de rangul 2 sau 3. Făcea în aşa fel încât trupa suna mereu închegată şi foarte bine. Era un formator şi de caractere, şi de instrumentişti, şi de muzicieni, un om care asculta multă muzică şi ştia ce se întâmplă pe plan muzical în lume. Nu ştiu dacă mai sunt superlative pe care să le spun despre el pentru că a fost un om minunat. Este jalnic şi sărac omul care vorbeşte urât despre Iuliu Merca.

Iuliu Merca a intrat în viaţa noastră precum o cometă, care a făcut lumină, a adus căldură în vieţile noastre şi ne-a ridicat şi pe noi. Puteau să fie instrumentişti nu ştiu cât de buni, nu vreau să spun nume, dar care dacă nu era Iuliu, ar fi rămas să cânte în restaurante şi cârciumi, şi nu deveneau cunoscuţi. Asta trebuie să recunoaştem, şi nu pentru că el a murit. Dacă avem puţin respect, trebuie să recunoaştem ce am învăţat de la el şi ce am devenit prin el. Bineînţeles, Dumnezeu i-a dat talentul şi l-a adus în vieţile noastre şi ne-a ales pentru meseriile astea.

CZB: L-ai cunoscut la Cluj şi apoi la Metropol. Cum ai ajuns la Semnal?

Fane: Practic, tot plecam şi reveneam la diverse proiecte: eram mereu călător. Aveam o personalitate dificilă, eram prea mândru, nu-mi plăcea nimic, nu vroiam să mă stabilesc, eram numit Fane Blegovanul… până am dat de oamenii care mi-au arătat frumuseţea simplităţii, care este o lege chiar şi în viaţă: cu cât mai simplu, cu atât mai frumos. Bazat pe text şi linie melodică. Am cântat constant cu Semnal M din 1996 până în 2008.

CZB: Ai decis în 2000 să mergi mai departe cu Ştefan Boldijar sub numele Semnal M?

Fane: Da. Asta trebuia dusă mai departe, noi aveam o dublă obligaţie morală: 1. Să meargă muzica mai departe aşa cum ar fi făcut şi Iuliu. 2. Trebuie să rămână stindardul la nivelul la care a fost. Nu suntem visători dar ne vom strădui să fie aşa – cât ne dă Dumnezeu putere. Vom păstra aceeaşi linie muzicală … şi avem datoria morală faţă de publicul care l-a susţinut atâţia ani. Nu poţi să spui că te doare acuma pierderea unui om – trebuie să mergi mai departe.

MÂINE PREZENTĂM decesul lui IULIU MERCA

ACUM 10 ANI, la Costineşti, în 27 iulie 1999

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: