Zoom. INTERVIU. Balaurul. TROOPER

TROOPER Live @ SamFest 2009

Trooper Website:

www.trooper.ro

Trooper MySpace: www.myspace.com/trooperro

10 iulie. Ştrandul din Satu Mare. Festivalul Samfest. Prima zi.

Primul Interviu CZB cu Balaurul despre Trooper.

CZB: S-a mutat întreaga formaţie la Bucureşti sau se mai află o parte din trupă la Târgovişte?

Balaurul: Laurenţiu şi cu Coiotu sunt în continuare la Târgovişte; eu cu John şi cu Oscar suntem de câţiva ani buni mutaţi în Bucureşti. Sala de repetiţii şi studioul sunt la Târgovişte. Cam 2/3 din timp m-il petrec la Bucureşti, şi 1/3 din timp sunt la Târgovişte.

……

Plictisit să tot cânte în aceeaşi poziţieCZB: Am văzut că noul album, Rock’n’Roll Pozitiv, a fost promovat în website-ul Roadrunner Records (din Olanda). Eşti în temă cu asta?

Balaurul: Nu. Probabil prieteni de-ai noştri pe care nu-i cunoaştem în mod direct, au ceva cunoştinţe pe acolo. Avem o grămadă de prieteni în diverse medii, care ne promovează prin diverse metode, fără ca noi să ştim.

CZB: La comentariile de la acel articol au intrat câţiva oameni supăraţi din Canada care subliniau că există un singur Trooper, cel premiat pentru cifre de vânzări şi merite muzicale în anii 70-80 la ei. Aţi avut vreo discuţie pe tema numelui cu canadienii?

Balaurul: întâmplător ne-au contactat prin 2003, dacă nu mă înşel, în momentul în care scosesem nasul din underground cu albumul nostru de debut, lansat la finalul lui 2002. Am primit un e-mail de la formaţia Trooper din Canada: băieţi, ce faceţi? Uite, nişte Trooperi mai mici! Care-i treaba prin România?  Le-am răspuns că noi cântăm numai în România, că suntem pe teritoriul ţării noastre. Ne-a ascultat muzica, le-a plăcut. Ei sunt mari în Canada, nu ies des din curtea lor, nu avem nici un motiv concret de litigiu; nu ne-am certat. Am văzut că sunt altfel de probleme cu Altar, Thunderstorm, Avatar. La ei sunt mai multe formaţii cu acest nume, în mai multe ţări. Acolo chiar este o problemă în măsura în care se împart aceleaşi pieţe muzicale. Noi cu cei din Canada nu avem nici o problemă. Ca fapt inedit şi amuzant, când am fost în emisiunea lui Florin Călinescu de la Tele7ABC, tot prin 2002, oamenii de la Trooper din Canada au liuat o poză de pe website-ul nostru, cu noi şi Florin Călinescu, şi au pus-o pe site-ul lor, cu comentariul: This is Trooper; do they look like anyone you know? S-au distrat pe tema asta şi ne-am promovat reciproc prin websiteuri.

CZB: Cum s-a realizat colaborarea cu Iris la turneul şi albumul 4Motion?

Balaurul: Mi se pare că Lenţi Chiriac ne-a pus o vorbă bună la Iris. Ei căutau artişti din toate domeniile, din toate zonele muzicale, chiar şi din teatru sau film, ca să facă acest proiect cât mai grandios şi cât mai amplu, colaborare care a fost reluată la concertul Iris 30 de ani, în 2007. Au ales să colaboreze cu Miţă de la Bere Gratis, el fiind cel mai promiţător artist pe partea de pop-rock, Maia Morgenstern, Adrian Pintea, Cezar de la Viţa de vie a reprezentat scena alternativă, Bodo de la Proconsul, din zona de Adult Oriented Rock, iar noi (Trooper) am reprezentat zona de Heavy Metal. Ne-am întâlnit cu Mihai Godoroja, ne-a zis ce se doreşte de la noi, am colaborat pe trei piese cu Iris (Tot zbor, Zi şi noapte şi Doar amintirea) şi am fost invitaţi în turneul de 8 oraşe unde Volkswagen are reprezentanţe prin ţară. Sunt piese mai vechi semnate Iris care au căpătat un nou veşmânt pe Iris 4Motion. Eu cu Cezar am împărţit partitura de chitară, Coiotul cu Minculescu au împărţit microfonul, Boro a fost la bass, Nelu la tobe.

Turneul a fost super. Am învăţat mult de la ei, multe lucruri care le intuiam dar nu ştiam exact cum trebuie făcute. Am văzut exact cum se pun problemele la nivelul la care este Iris şi apoi, am aplicat aceste principii în propria noastră trupă. A fost evident un pas înainte pentru noi această colaborare şi şansă oferită de Iris.

CZB meets TROOPER @ SamFest 2009. chill.

CZB: Aţi trimis un mesaj de încurajare lui Cristi Minculescu în Germania?

Balaurul: Am vorbit cu Nelu Dumitrescu şi cu Valter Popa, încerând prin ei să luăm legătura. Coiotul ţine legătura constant cu ei prin telefon. Nu vreau să mă laud, dar ce îţi povestesc acuma nu se întâmplă des… l-am visat pe Cristi Minculescu, iar după ce m-am trezit, i-am dedicat un articol în blogul meu din website. Cristi Minculescu era de negăsit. Nu putea nimeni să ia legătura cu el în afară de formaţie şi familie. În vis am povestit, mi-a zis că este bine şi va reveni.

I-am dedicat nişte piese la fiecare concert ce l-am avut în perioada în care Cristi Minculescu era în spital. Deep Purple, AC-DC, o piesa de a noastră sau un cover Iris, dedicam o piesă în funcţie de starea ce o aveam la concertul respectiv, îi dedicam ceva.

TROOPER Live @ SamFest 2009

CZB: 4 august 2008, ce sentimente ai avut fiind în deschidere la formaţia Iron Maiden?

Balaurul: Nu pot să exprim în cuvinte sentimentele pe moment pentru că a fost un fel de vis al vieţii noastre să ajungem acolo. Era gândul cu care ne-am apucat de cântat. De la început ne-am dorit să deschidem pentru Iris şi pentru Iron Maiden… o formaţie românească şi una de afară… Pentru Iris am deschis la puţină vreme de la înfiinţarea trupei, prin 1998, dacă nu greşesc, în schimb, pentru Iron Maiden nu am crezut vreodată că se va întâmpla şi a fost un sentiment extraordinar pentru mine. Au fost oameni deosebiţi cu noi; ei ne-au ales, lucru ce a dat o şi mai mare însemnătate evenimentului, plus momentele petrecute pe scenă, când eram în faţă la 22.000 de oameni şi erau alături de noi. Majoritatea a venit pentru Iron Maiden, dar ne-a ascultat şi apreciat şi pe noi.

CZB: Aţi schimbat două vorbe cu ei în culise?

Balaurul: Steve Harris a văzut show-ul nostru şi a zis că i-a plăcut. Am povestit şi cu Bruce Dickinson, care ne-a ales; am făcut poze cu el, care le găseşti pe pagina de MySpace. Oamenii au fost down to earth, adică nu aveau nici un soi de fiţe, nici un soi de aere. Au fost profesionişti şi modeşti, nu genul de artişti care au uitat de unde au plecat.

Trooper On-Stage Afterparty @ Bestfest 2009

CZB: Cum a fost atmosfera la Bestfest 2009?

Balaurul: Pentru noi a fost extraordinar, pentru că am văzut ce probleme au avut alţii pe scenă, inclusiv Manowar. Noi a avut parte de un public numeros, cifră care s-a dublat pe parcursul recitalului nostru de 55 de minute. Când am început, erau 1.500 de persoane în faţa scenei ; până am terminat se adunaseră 3.000. A fost o onoare pentru noi să cântăm în deschiderea celor care ne-au fost modele muzicale în copilărie. Este păcat că ei au avut ghinioane pe scenă. Publicul care se strânge la un concert pentru tine este dispus să rabde multe. După ce (Manowar) a înfruntat şi probleme pe scenă, ghinioane, şi greşeli de interpretare ale celor spuse, mă bucur că au reuşit să fie văzuţi după atâţia ani şi la noi.

CZB: Nu am fost, dar mi s-a povestit că a fost un moment mort pe scenă, în care unul dintre ei a început să declare că ei sunt regii metalului. E adevărat?

Balaurul: Joey DeMaio, basistul şi liderul formaţiei Manowar a venit pe scenă când a picat prima dată generatorul şi a întrebat publicul dacă a cântat Iron Maiden aici? – Da. A cântat Metallica aici? – Da. Dar le-a căzut curentul la Iron Maiden? – Nu.  Dar le-a căzut curentul la Metallica? – Nu. Ştiţi de ce? Pentru că noi am dat mai tare ca toţi, şi we are the loudest band in the World, etc! El a fost nevoit să dreagă cumva situaţia până se rezolva problema. Nu a avut nimic de a face cu vreo răzbunare sau ca şi cum el ar avea ceva de împărţit cu Metallica sau cu Iron Maiden pentru că toată lumea ştie cine sunt aceste două formaţii. Nu ai cum să te iei de ele, decât dacă îţi pui câteva pene pe spate, şi devii papagal. Ele sunt acolo undeva sus, intangibili. Poţi să te iei punctual, de o greşeală, dacă este să te legi de cariera lor, dar eu nu am luat-o ca pe un afront trupelor menţionate de el. A doua oară când s-a luat curentul, nu a mai avut ce să zică sau ce să facă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: