Zoom. MOMENTE ROCK. 1979. Anglia. Rădăcinile muzicii electronice. Acum 30 de ani.

Gary Numan vs. Human League

3875...837...18198. now that's what i call music!Scena muzicii electronice din Anglia la începutul anilor 80 era împărţită în tabere, iar fiecare artist încerca să se impună ca fiind Primul, Cel mai…, şamd. La vremea respectivă, Gary Numan şi Ultravox, deşi populari, nu erau acceptaţi în toate cercurile. Human League în schimb, se bucurau şi de popularitate, şi aveau intrare peste tot. ..Asta a dus la despărţirea lor. Latura pop a trupei a continuat cu Human League, iar latura mai experimentală a trupei a format British Electric Foundation (BEF). Toate aceste nume se luptau între ele de fapt pentru titlul Primei formaţii britanice de muzică electronică.

2009. still aliveGary Numan. Underground

Succesul fenomenal avut de Gary Numan (n. Gary Anthony James Webb în 8 martie 1958)  ţine doi ani. Cele mai mari hituri ale sale sunt Are Friends Electric şi Cars (ambele din 1979). Considerat Regele synthpop, după câţiva ani, muzica lui este considerată non-sens şi intră în disgraţia criticilor. Artistul pare depăşit de evenimente. Devine o cutie a Pandorei pentru o multitudine de alţi artişti tineri, care-l imită.

Predecesorii lui, Ultravox şi Kraftwerk, au fost foarte calculaţi în tot ce au făcut şi de aceea muzica experimentată de ei a şi supravieţuit trecerea anilor.

Altă trupă electronică, Spandau Ballet, renunţă la clape în perioada asta, pentru a se întoarce la formula clasică de chitări cu care a crescut.

1978. yet unknown

Human League. Mainstream

De partea cealaltă a monedei se află Human League şi BEF, care au un fir roşu bine gândit, o muzică comercială bine conturată şi sunt respectaţi pentru muzica lor indiferent că mesajul conţine aluzii politice sau este strict legată de distracţia pe moment.

Byte. După doi ani în care s-au chinuit să formeze Human League, după mai multe schimbări stilistice şi de componenţă, Martyn Ware şi Ian Craig Marsh s-au despărţit de Philip Oakey şi Philip Adrian Wright, formând British Electric Foundation (BEF)

Do Not Dance!

Throbbing Gristle. Marginalizată

Throbbing Gristle este prezentă şi ea în scena electronică, marginalizată de întreaga industrie, fie că e vorba de Mainstream sau Underground. Muzica lor este considerată ceva de genul „dacă provoacă durere, înseamnă că există” de către artişti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: