Zoom. INTERVIU. Go To Berlin. MATEI

Go To Berlin will Go To LondonDupă ce a ţipat „Lup, Lup” şi nu s-a mai dus la Rock Am Ring, Go To Berlin va lansa un EP pe piaţa muzicală din Anglia. Materialul de 5 piese, intitulat Just A Band, va fi promovat şi susţinut de un turneu în Marea Britanie în luna septembrie. Go To Berlin devine astfel prima formaţie românească de rock care semnează cu o casă de discuri din Anglia, LockJaw Records fiind totodată label-ul care a promovat primele înregistrări ale celebrei trupe Muse.

Am schimbat recent câteva vorbe cu chitaristul, Matei, în acest sens.

CZB: Impliniţi 2 ani de activitate. Ce consideraţi că aduceţi nou pe plan muzical în România?

Matei ... Go To MatthewMatei: Go To Berlin aduce muzică nouă. Simple as that. Strâns legat de asta, mi-ar plăcea să vorbesc şi despre atitudine şi efervescenţa aceea pe care oamenii însă au uitat să o simtă. Din păcate, scena de la noi încă nu cunoaşte aceşti termeni. Oricum, dacă luăm fenomenul per ansamblu şi vorbim despre cele câteva trupe care se mişcă, observăm lucruri frumoase.


CZB: Aţi încercat să trimiteţi demouri la casele de discuri din România?
Matei: Au fost ceva discuţii superficiale cu La Strada Music şi MediaPro Music. Cum am intrat pe uşă, aşa am şi ieşit. Sincer, nu ştiu cât ne-ar fi încălzit un contract cu o casă de discuri din România.


CZB: Mă gândesc că au fost care au spus că le place muzica voastră, dar nu au înaintat vreo propunere concretă de colaborare.

Matei: Da… răspunsul generic era “Nu sunteţi pentru România” – să râd sau să plâng? Industria muzicală din România funcţionează pe nişte principii asemănătoare cu cele ale unui business de produs şlapi – nu introducem modele noi pentru că lumea se simte bine cu cele pe care le poartă deja.

CZB: Care au fost motivele enumerate pentru care LockJaw Records a considerat că meritaţi un contract de promovare?

Matei: Motivul pentru care LockJaw Records a decis să ne semneze este muzica noastră. Deci, este unul singur. Înţelegerea include deocamdată doar EP nostru de debut. In funcţie de vânzările acestuia şi de reacţia publicului din Anglia şi dacă vom avea material nou, probabil vom purta o nouă discuţie cu ei, sau cu alt label.


CZB: Cum aţi ajuns la LockJaw Records; printr-o relaţie sau prin internet?
Matei: Ştiam că avem un material bun şi am trimis demo-uri (prin internet) la vreo 20 de case de discuri din Anglia. LockJaw Records ne-a dat un răspuns mai mult decât îmbucurător. Discuţiile au continuat şi s-a bătut palma. Nu i-a interesat că suntem din România (probabil ei abia ştiu s-o arate pe hartă). Au ascultat materialul şi au crezut în potenţialul lui. Am mai primit feedback-uri pozitive şi de la alte label-uri dar nu erau convinşi de un contract.


CZB: Discuţiile finale s-au purtat la Bucureşti sau aţi fost voi în Anglia?

Matei: Am tras o fuga si până la ei pentru semnarea contractului. O discuţie faţă-n faţă era necesară.


CZB: Ce alte trupe mai cunoscute sunt la LockJaw Records; aţi avut posibilitatea să povestiţi cu alţi artişti semnaţi la ei, dacă aţi vizitat sediul lor?

Matei: De vorbit am vorbit cu mai mulţi artişti semnaţi la ei. Practic ţinem legătura cu câteva trupe pentru că ne vom grupa cu una din ele pentru concertele pe care le vom avea în Anglia, la toamnă.

  • Three girls looking for a bass playerEverything On Red este o trupă foarte interesantă ce combină punk-rock-ul cu sunete de synth şi clapă. Se pare că au stârnit ceva vâlvă în presa din Anglia.
  • Maeven este o trupă de fete care a cântat în deschidere la Guns’n’Roses prin SUA.


CZB: Deoarece se pune proiectul la punct în Anglia, în ce perioadă veţi lipsi din ţară?

Matei: De studio nu va fi cazul, pentru că noi am avut materialul gata în momentul în care am semnat cu ei. Contractul nu prevede şi un videoclip, cât despre şedinte foto, de asta ne-am ocupat iarăşi noi înainte să semnăm. Vom face un turneu de promovare al EP-ului în Anglia, undeva în luna septembrie, imediat după ce va fi lansat. La întoarcere, pesemne vom face şi o lansare în România.

CZB: Aţi primit sfaturi legate de vestimentaţie, sound, joc scenic, sau este prematur să se discute despre asta?

Matei: Nu am primit astfel de sfaturi de la ei. Nu cred că se va pune problema. Probabil că pe măsură ce avansezi în industrie apar şi clauze/sfaturi de genul acesta.


CZB: Aţi primit temă de casă pentru a vă pregăti pentru următorul pas?
Matei: Următorul pas înseamnă lansarea EP-ului în septembrie în Anglia, urmat de un turneu. Încă nu ştim exact datele şi locaţiile şi nici ce trupă vom avea în deschidere (va fi sigur cineva de la LockJaw Records). Vom da un comunicat de presă de îndată ce totul e bătut în cuie. Ne pregătim pentru concerte.

CZB: Ce parere ai de formaţiile din generaţia mai veche de trupe (Kumm, Luna amară) şi de ce consideri că ele nu au avut şansa să fie luate în seamă de o casă de discuri din Anglia?

Matei: Faptul că noi am reusit să fim prima trupă din România care semnează în Anglia nu trebuie să însemne că suntem şi singurii care merită asta. Sincer, ar fi foarte frumos şi încurajator ca în scurt timp altă trupă să mai facă pasul acesta. Sigur că între trupele de la noi există diferenţe de sound, de atitudine, diferenţe care vin de la vârsta membrilor, background, etc. Există trupe care fac de mulţi ani treaba asta, mai bine sau mai rău. Totuşi, e evident că de vreo 3 ani încoace, încet-încet se conturează un nou val de trupe şi un nou sound.

CZB: Albumul de debut va conţine şi piese în română?

Matei: EP-ul de debut nu are piese în limba română. Nu compunem piese în limba română pentru că ne raportăm la un context muzical internaţional.


CZB: Consideraţi că atitudinea organizatorilor de festivaluri/concerte s-a schimbat faţă de voi după comunicatele de presă trimise cu ştirea bombă?

Matei: Am fost invitaţi la două festivaluri recent, pe care, din păcate, nu am putut să le onorăm din cauza unor probleme personale. În rest, de la anunţarea veştii am mai avut două cântări şi cred că nu vom mai apărea pe scenă până la lansare, în septembrie, timp în care ne pregătim pentru turneul din Anglia.

Cred ca e prematur să vorbim de o schimbare de atitudine vis-a-vis de noi. După ce ne vom întoarce din Anglia şi vom lansa şi aici EP-ul, probabil atunci lumea chiar se va sesiza. Oricum, schimbarea de atitudine ar trebui să fie faţă de toate trupele care fac treabă. Dacă te referi la un boom – mi-e greu să cred ca va avea loc. Asta se va întâmpla (se întamplă) în ritm ceva mai lent, în curs de câţiva ani, şi la baza lui stau şi celelalte trupe prin munca pe care o fac – lansarea albumului The Amsterdams, prezenţa The Mood la Exit Festival, concertele Kumm prin Europa şi alte lucruri bune de acest gen.

Ca să închei… se întâmplă lucuri bune, există idei, există muzicieni buni. Un lucru e sigur – s-a dat un start acum de care nu ştiu câtă lume e conştientă. Se simte şi se vede (şi se aude bine).

MySpace: www.myspace.com/gotoberlinofficial

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: