Byte. CITAT. supărarea lui Nicu Covaci pe Iuliu Merca

He believes in Cyanide Poisoning.Nicu Covaci a scris o carte autobiografică, comemorativă a formaţiei, Phoenix, însă eu…, care documentează istoria formaţiei până la plecarea lor din ţară, până la plecarea artiştilor ascunşi în boxele Marshall. Acolo avea un pasaj care pe Iuliu Merca nu l-a iritat, pentru că era omul acela care tăcea, tăcea, dar ştia de ce tace. Acolo, într-un interviu dintre Nicu Covaci şi Mircea Baniciu, apare o replică a lui Nicu Covaci unde zice: „Câcatul ăla de Iuliu” … şi se referă de fapt la o situaţie unde Iuliu a împrumutat nişte scule Marshall făcute de Sorin Tudoran la un concert la Sala Sporturilor şi a zis Iuliu Merca la Nicu Covaci de ştecherul cu două capete, că pe unul scrie plus şi pe altul scrie minus (ele nefiind marcate). Dacă cele două capete erau puse invers, curenta, nu tare, dar curenta. Era vorba de o legătură la masă pe care nu a înţeles-o Nicu Covaci. Le-a pus invers şi colegul lui Nicu s-a curentat în timpul concertului … Mare tragedie a fost …

FOTO Iuliu MercaEra vorba … nu de o duşmănie, ci mai mult o oftică la mijloc, pentru că Semnal M, adică fostul Cromatic, format din Iuliu Merca, Dan Negrescu şi Sorin Tudoran, la Festivalul Tineretului din Iaşi, a cântat înainte de Phoenix. Trei inşi au băgat în priză întreaga sală, iar Phoenix era pe punctul să nu mai intre pe scenă. Cei de la Phoenix au făcut o mică criză de nervi în culise … cum adică, o trupă de trei inşi (tobe, chitară bass şi chitară şi era Iuliu Merca cu Sorin Tudoran solişti amândoi … şi Dan Negrescu intra şi el la refrenuri cu vocea ca lumea) … cum pot cei trei să sune mai bine decât formual extinsă al lui Phoenix? Bela Kamocsa i-a zis atunci lui Nicu Covaci, „Nicu, eu mă las. Se poate careva să se pună acuma cu Sorin Tudoran la chitară? Îl auzi, ce voce are Iuliu?” De atunci, Nicu Covaci nu l-a uitat pe Iuliu Merca.

Dar cum vine treaba aia să faci de câcat pe un om care ţi-a împrumutat sculele. I-am dat sculele, l-am ajutat ca prieten şi tot nemulţumit a fost…

Semnal M. Ben. Tehnician

Despre supărarea lui Nicu Covaci pe Iuliu Merca

Comments
13 Responses to “Byte. CITAT. supărarea lui Nicu Covaci pe Iuliu Merca”
 1. Psihedelicul spune:

  Clickzoombytes, nu este aşa. Am citit de două ori cartea lui Nicu (întâi în .pdf, apoi în format fizic) şi nu există nici măcar cuvântul „Iuliu”.

  • daca observi, este vorba de un citat. ar trebui autorul acestor cuvinte inregistrate de mine pe reportofon sa explice declaratia sa. Eu respect si pe Iuliu Merca, si pe Nicu Covaci pentru ce au daruit culturii si muzicii romanesti.

 2. Psihedelicul spune:

  Ia confruntă-l pe autor cu cartea (de preferinţă, în .pdf, fiindcă este mult mai uşor de căutat) şi arată-i de ce trebuie să îşi dea foc. 🙂

 3. marian spune:

  Nu stiu de este adevarata povestea, dar despre Nicu Covaci pot afirma cu mana pe inima ca niciodata nu a depasit stadiul de zdranganeala la casa de cultura, atunci, ca si acum (… spre deliciul publicului…). Oricine are o farama de educatie muzicala o sa fie de acord cu mine. Marea nesansa a trupei Pheonix a fost el. Am sa citesc cartea, m-ati facut curios. Cand ma gandesc ca in topurile de la Saptamana, Dan Aldea era cotat mai jos de Covaci, nu stiu ce sa fac, sa rad sau sa plang. Dar asa cum am spus, publicul…

 4. Agamitza spune:

  Marea problema a trupei Phoenix e ca nu a avut chitarist. Haiducii se bat nu fac muzica. Pacat

 5. Spyke spune:

  I-mi pare rau ; nu prea aveti dreptate ! Rock pe baze folclorice romanesti e greu de facut ..daca nu imposibil. Daca aveau un chitarist mai bun, ar fi alunecat automat in alta zona si ar fi fost „inghititi de concurenta „.

  N.Covaci ,asa cum este….a fost si probabil va ramine sansa lor. (C.Gram s-a cam ratacit pe acolo,nu se potriveste deloc…: de fapt mare parte din muzica lor se poate cinta mai bine cu chitare acustice ,vioara,bla,bla !

 6. Spyke spune:

  Nicu Covaci a fost insa OK si foatre util in epoca ‘beat”a Phoenixului pina in 1970 si daca e sa analizam mai atent si „vocea” lui Dan Aldea a fost „zdranga ,zdranga fata de a lui Baniciu” ,( Merca ) , si nici” sunetul „de chitara nu-i era prea bun .D.A .a fost in general cotat deasupra lui N.C.
  Topurile din Saptamina erau in cele mai importante momente (fest.etc) alcatuite de specialisti respectabili ai genului si au cam fost
  amindoi (D.A. si N.C.) „sub altii” in clasamente…..deci nu numai publicul….nu vreau sa intru in polemici !

 7. Psihedelicul spune:

  Găsii, ÎN SFÂRŞIT, pasajul acela despre care vorbeaţi. Se află la pagina 334, în al treilea interludiu cu Mircea Baniciu şi este o spusă a acestuia, nu a lui Nicu Covaci (fapt uşor verificabil, dacă urmăriţi succesiunea replicilor):

  „– Nu la Cluj. La Oradea, la Oradea, la Oradea. Şi de-acolo am poze. La Oradea-o fost. La Cluj or fost cenaclurile alea zdravene, când începuseră cu Ţăndărică deja „Cantafabulele” şi mergeam cu Păunescu. Când s-o scuturat, îl luaseşi deja pe Krauser. S-o scuturat Krauser cu ghitara, cu staţia aia, a lu’ căcatu ăla de Merca, de era să zboare în aer, să moară acolo.”

  Deci, vă rog din nou: publicaţi o rectificare la articolul de mai sus; altfel, apare ca o jignire la adresa lui Covaci. Vă mulţumesc.

  • salut. am primit. am postat commentul si rectificarea prin citat din carte, in comment.
   „articolul” este un intreg CITAT al sunetistului de la Semnal M. NU POT sa cenzurez un CITAT.
   Omul a ramas cu aceasta impresie. Nu este suficient ca ati rectificat aici la Comment?
   Nu CZB a zis ce scrie in articol. Este o secventa dintr-un interviu.

 8. Dasein spune:

  rectificare: la Chromatic din Cluj bateristul se numea Dan IGRETIU (nu Negrescu).

 9. dragosfilm2020@hotmail.com spune:

  toata treaba a inceput de la blue angel – marlene ditrich – asta e inceputul real al p.c.r. care se opunea sovromurilor …

  asculta – o pe fata lui ion dichiseanu – ioana dichiseanu – s-ar putea sa iti placa …

  .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: