Zoom. INTERVIU. Ştefan Bănică Jr.

profil merca

Având în vedere că Ştefan Bănică Jr. a fost sprijinit de către Iuliu Merca pe scena muzicii în anii 90, l-am abordat şi pe celebrul actor cu ocazia comemorării celor 10 ani de la decesul artistului.

CZB: Cum l-ai cunoscut pe Iuliu Merca?

Actor de film care iubeşte vedetele TVŞtefan Bănică: Imediat după ’90 am făcut câteva turnee împreună, unde figuram pe afiş alături de Semnal M, Riff. Ne-am împrietenit foarte repede şi am cântat de multe ori împreună, am făcut jam session-uri memorabile în formule neaşteptate, ultimul, ţin minte, a fost acum vreo 13 ani la mare, la Venus, la Razelm, pe terasă, unde am cântat de la 9 seara până la 5 dimineaţa, adunând toată staţiunea alături de Iuliu Merca, de AG Weinberger, de Oana Sârbu. Rămâne o amintire foarte plăcută sufletului meu. După ce umbla la dozatorul Merca, o sticlă de plastic de un litru, unde erau combinate mai multe tipuri de alcool, îmi spunea de fiecare dată că eu trebuie să fiu urmaşul lui şi că-mi lasă chitara. Am ţinut foarte mult la el şi mi se pare una dintre figurile importante ale rock-ului românesc. A fost un om cu haz, spirit, o combinaţie de voci, el cu Ştefan Boldijar, cum rar întâlneşti în muzica românească. Una peste alta, rămâne un tip de om de care să-ţi aminteşti întotdeauna cu drag.

CZB: Este adevărat că Iuliu Merca/Semnal M te-a lansat în cariera muzicală?

Ştefan Bănică: Nu asta este realitatea. Cariera mea muzicală se bazează numai pe discuri de autor, iar faptul că am cântat împreună de multe ori pe aceeaşi scenă m-a onorat. Dar nu se pune problema lansării mele. Lansarea mea pe piaţă s-a făcut ca actor, iar oamenii cu timpul au descoperit şi muzicianul din mine.

CZB: Cum ai aflat de decesul lui Iuliu Merca (27.07.99)?

Ştefan Bănică: Din păcate, şi la Iuliu Merca şi la Gil Dobrică, la Florian Pittiş, la Adrian Pintea, toate aceste veşti le-am primit la scurt timp după deces, exact înaintea unui concert în care trebuia să cânt, parcă e un făcut. În concertele mele, de multe ori, pomenesc de ei sau le dedic câte o piesă, pentru că, pe lângă faptul că au fost nişte personalităţi în arta românească, mi-au fost şi prieteni de la care am avut ce învăţa.

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Ştefan Bănică Jr.”
  1. nicu bendea spune:

    Mai micutule Will, de ce uiti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: