Click. RECENZIE. Creedence Clearwater Revival.

ALBUM DE COLECŢIE

CLASIC.

1986

Creedence Clearwater Revival.

The very best of …


*Fantasy/ZYX


CD1

!!!!!!

CD2

!!!

Four Happy Go Lucky CaliforniansCompilaţia aceasta europeană (dublu CD) este editată în 1986. Eu am cumpărat-o după 1990, de la magazinul specializat pe produse electrice şi electronice din Muenchen, Saturn Hansa din Hackerbrucke. De fiecare dată când intram în Saturn Hansa (mergeam cel puţin odată pe an, între 1987 şi 1993), cum urcam la etaj, treceam printr-un câmp de standuri pătrate de CD-uri, cred că pe un spaţiu de 15 metri pătraţi, numai cu oferte speciale şi CD-uri care stătuseră deja prea mult pe stoc, şi le dădeau poate la jumătate de preţ numai ca să facă loc pentru produsele nou-venite în magazie … nu ştiu dacă vom apuca să vedem aşa ceva la noi vreodată.

De principiu, erau şi produse ale unor case de discuri din Olanda, care promovau compilaţii cu muzica anilor 50 şi 60, organizate pe ani, sau pe numele unor artişti individuali sau dintr-un grup.

Această compilaţie Creedence Clearwater Revival produsă de Fantasy şi distribuită de ZYX Olanda a fost printre primele cu muzică din anii 60 din colecţia mea. Cred că am spălat colegii mei de an la creier săptămână de săptămână la chefuri cu Susie Q.

Creedence Clearwater Revival rămâne una dintre cele mai apreciate formaţii din anii 60. Creedence Clearwater Revival (CCR) a vândut 26 de milioane de albume, doar în Statele Unite. Deşi provine din zona portului din San Francisco (în statul California, aflat pe coasta Pacificului), formaţia este considerată una dintre cele mai influente trupe de Southern Rock.

Preluările pieselor:  Susie Q de Dale Hawkins (1956) I Put A Spell On You, de Screamin’ Jay Hawkins (tot din 1956) asigură lansarea formaţiei Creedence Clearwater Revival pe plan naţional. Acestea sunt singurele piese din clasamente care nu sunt compuse de John Fogerty.

Nu pot să dau o notă comună celor două părţi ale compilaţiei impresionant de completă.

CD1

!!!!!!

Pe primul CD găsim toate hiturile lor geniale şi piese mai puţin cunoscute, dar la fel de tari ca impact muzical, şi aici mă refer la Susie Q, I Put A Spell On You, Proud Mary, Lodi, Bad Moon Rising, Green River, Commotion, Down On The Corner, Fortunate Son, Who’ll Stop the Rain, Up Around the Bend, Run Through the Jungle, Looking Out My Back Door, Long As I Can See the Light, Heard It Through The Grapevine, Have You Ever Seen The Rain, Hey Tonight … o singură piesă nu am trecut-o aici, deci, prima partea este superbă cap-coadă.

CD2

!!!

Susie Q, part 2 este cea mai reprezentativă piesă pentru CD2. Aici este vorba de 20 de bucăţi, dintre care vasta majoritate sunt exclusiv pentru fanii genului care iubesc undele provocate de chitară şi vocea lui John Fogerty, dar care s-au săturat de hiturile clasice. În termeni actuali, metaforic vorbind, CD2 a acestei compilaţii poate fi considerat echivalentul unui album de remixuri pentru CD1.

Piesele care merită ascultate individual de pe partea doi sunt Born On The Bayou, Cotton Fields şi The Midnight Special, ultimele două fiind covers de la Leadbelly.

My Baby Left Me este un cover după piesa lui Elvis Presley, That’s All Right.

Cred că acest CD2 merită ascultat pe un drum lung pe o autostradă europeană (… alegeţi orice ţară învecinată cu noi, spre vest sau sud).

Diverse

  • Recitalul lor de la Woodstock 69 nu apare în filmul original, pentru că John Fogerty a considerat că a fost o prezenţă submediocră.
  • Creedence Clearwater Revival nu a avut nici o piesă pe locul 1 în topuri, doar cinci piese pe locul 2. Singurii artişti din istorie cu mai multe piese oprite pe locul 2 sunt Elvis Presley şi Madonna (fiecare cu câte şase). CCR rămâne deosebită prin faptul că are cinci piese care au urcat până pe locul 2, fără să fi ajuns vreodată pe locul 1.
  • Muzica lor este folosită în nenumărate filme de lung metraj (precum Apocalypse Now, Forrest Gump, Big Lebowski, Twilight Zone, Born on the 4th of July, etc.) şi seriale TV (Married with Children, Stargate SG-1, That 70’s Show, etc.).
  • Kurt Cobain şi Krist Novoselic au început să cânte împreună într-o trupă de covers CCR înainte să formeze Nirvana.
  • Echipa scoţiană de fotbal, Dundee United foloseşte Up Around the Bend pe post de Imn.
  • Formaţia românească care seamănă cel mai mult ca stil cu CCR: Semnal M.

Mâine dimineaţă prezint topul primelor cinci piese preferate de CZB de la CCR.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: