Click. RECENZIE. The Who. Then and Now

ALBUM DE COLECŢIE

CLASIC.

2004

The Who.

Then and Now (1964-2004)

!!!!

Universal Records

Acum doi ani jumate, într-una din călătoriile mele afară, am cumpărat acest album nu pentru că aş fi fost pasionat de muzica celor de la The Who, ci pentru că eram conştient de influenţa lor asupra scenei rock contemporane şi ştiam că trebuie să am ceva cu ei în colecţia mea.

Din păcate, am descoperit prea multă muzică din anii 60-70 înainte de a asculta The Who. Astfel, chiar dacă ei sunt consideraţi bunicii muzicii punk, spre exemplu, mergând înapoi pe sărite şi neavând nici un prieten sau amic mai în vârstă care să mă îndrume spre The Who mai devreme, nu m-a impresionat la fel de mult muzica lor, precum a altora din aceeaşi epocă.

Acum 45 de ani, The Who şi-a lansat primul single, când cântau ca şi The High Numbers. Acum 5 ani, s-a aniversat 40 de ani de la primul single prin lansarea unui album de Best of-uri, acest Then and Now (1964-2004). Supravieţuitorii, Roger Daltrey şi Pete Townshend, au lansat două piese noi pe acest material, Real Good Looking Boy (un fel de partea 2 pentru I’m A Boy) şi Old Red Wine, care îmi sună, din punct de vedere al titlurilor, ca şi Un Alt Început, înfiinţat de Costi Cămărăşan la Cluj, după ce restul Compactului s-a mutat definitiv la Bucureşti. Există artişti care refuză să se oprească din activitate, chiar dacă sunt mult prea în vârstă să mai fie invitaţi în emisiune la MTV sau au pierdut contactul cu realitatea notelor din cluburile actuale.

Formula originală, formată din chitaristul şi compozitorul Pete Townshend, solistul Roger Daltrey, bassistul John Entwistle şi percuţionistul Keith Moon, a fost unul dintre cvartetele cele mai solide şi logevive din scena muzicală. 14 ani de zile s-a cântat constant în aceeaşi formulă, până la decesul toboşarului, în 1978.

Nu trebuie să cunoşti The Who, nu trebuie să ai cultură muzicală; pui CD-ul în aparat şi rezonezi imediat cu vibraţiile vremurilor, perioada (la două decenii) după război când lumea (învingătorilor) din occident stătea liniştită pentru că economia era în continuă creştere.

Four Brits made Hits ... starting 45 years agoCele mai reuşite piese aflate pe această compilaţie sunt:

Cele proto-Punk. My Generation. Happy Jack este deosebit prin sincopele şi notele rebele, care se termină brusc.

Magic Bus este pentru hipioţi.

Cu o notă deasupra tutror sunt Behind Blue Eyes, Who Are You?


 • Vrei Progresive? Ascultă Won’t Get Fooled Again şi Love, Reign Over Me
 • I Can’t Explain şi The Kids Are Alright seamănă cel mai tare cu Beatles.
 • I Can See For Miles a fost primul lor hit american. Pe mine, piesa asta mă plictiseşte!
 • Intro-ul piesei 5:15 ne aminteşte de amprenta stilistică a celor de la Coldplay.
 • Clapele sunt elementare în You Better You Bet, unde se experimentează cu electronica, parcă am asculta Electric Light Orchestra. Are o introducere foarte melodioasă.
 • Real Good Looking Boy este o interpretare prelucrată în mod original după Elvis Presley. Falling In Love.

Marea dezamăgire pentru mine a fost că nu au inclus şi Baba O’Riley aici … trebuie totuşi să existe motive să cauţi să cumperi şi alte albume ale artistului!

Cu 25 de hituri în Anglia şi SUA, 17 albume în topul vânzărilor şi 100 de milioane de albume vândute, mulţi britanici consideră The Who ca fiind cea mai tare trupă din lume.

Modul avangardist în care abordau alcătuirea albumelor sau energia spectacolelor pe viu ale formaţiei sunt imposibil de imitat.

The Who este una dintre cele mai influente formaţii al genului rock. Ei au influeţat în mod direct muzica celor de la Led Zeppelin şi The Clash şi în mod indirect, au influenţat o generaţie întreagă de trupe britrock din anii 90, precum Blur, Oasis şi Ash.

The Who sunt consideraţi de către unii ca fiind bunicii genului Punk datorită stilului tare şi agresiv de interpretare a rockului. O anumită atitudine tupeistă este emanată în compoziţii precum My Generation. The Clash, Green Day, MC5, Ramones, Sex Pistols, The Stooges şi mulţi alţii consideră The Who ca fiind una din sursele cheie de inspiraţie pentru stilul muzical abordat de ele.

Există multe formaţii de preluări care interpretează exclusiv muzica celor de la The Who.

 • UK. My Generation, Who’s Who UK, Who’s Next UK, The Whodlums
 • US. Bargain, Who’s Next USA, The Who Show, The Relay
 • Canada. The Wholigans
 • Australia. The Substitutes
 • Japan. Townzen
 • Austria. The Substitutes

Website            www.thewho.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: