Click. INDUSTRIE. Presa muzicală autohtonă (pt.1)

Mâine urmează partea 2Acum o săptămână am tratat problema organizatorilor care ignoră şi discriminează artiştii din scena muzicală autohtonă (INTERVIU LINK), am dat ca exemplu Artmania 2009, Bestfest 2009 şi Peninsula 2009, iar exemplele continuă …

Problema de care ne legăm astăzi este presa muzicală din România, care practic este inexistentă, cel puţin pentru formaţiile autohtone.

Presa muzicală tratează tema muzicii autohtone prin prisma prieteniei la bere cu artiştii, a preferinţelor muzicale personale şi a subiectivismului privind simpatii şi antipatii.

Levi (tobe) de la Altar despre presa autohtonă

Un exemplu de articol nerealist legat de concertele Altar a apărut după Festivalul de la Arad (Festivalul Rock la Mureş, din 22 – 24 mai). Am citit interviul şi mi s-a făcut rău. Nu am înţeles motivul răutăţii. Nu am stat la beri cu persoana respectivă …

În articol scrie despre ce flic-flacuri făcea vocalistul nostru … deci, eu nu ştiu, reporterul respectiv a fost la ALT concert ! A scris despre nişte treburi care NU s-au întâmplat acolo. Punct. Fraza care m-a enervat a fost că Altar a reuşit să nu fie penibilă după formaţia Subscribe … asta mi se pare total aiurea, pentru că … şi prietena mea a fost acolo şi a văzut că la Subscribe au fost 50 de oameni, iar la noi au fost aproape toţi cei 700 prezenţi!

Sunt sigur că am avut concerte mai bune, dar de la ideea asta până la a scrie că trupa dinaintea noastră (Subscribe) a fost mai apreciată, când ea de fapt cânta la 50 de oameni, dintre care 30 erau întorşi cu spatele la scenă (se uitau după prieteni, care erau o atracţie mai interesantă decât scena la ora respectivă). M-am uitat super-atent la concert pentru că mie îmi place trupa respectivă (dar asta nu înseamnă că şi la public place).

Toată lumea ştie refrenul de la Singur, împotriva tuturor, cred că şi Tanti care vindea mici acolo ştia refrenul acesta. Cum poate să scrie că Altar nu s-a făcut penibilă după străinii invitaţi în program …

Luna amară  a  cântat  în  deschidere  la  Faith No More?

… trebuie subliniat faptul că presa românească ignoră sau minimalizează potenţialul scenei muzicale autohtone. Cel mai recent exemplu este legat de concertul Faith No More unde în deschidere a cântat Luna amară.

Există mai mult de zece website-uri de ştiri. Toate au tratat concertul Faith No More ca pe o ştire… Au fost, au cântat, a plăcut, au plecat … formaţia autohtonă din deschidere fiind doar menţionată ca un şir de caractere alături de numele celorlalte două necunoscute din Europa de est, care trebuia să dea o frază de finalitate subiectului, fără detaliere (cu-i pasă de trupele din deschidere?).

Deasemenea, mai avem o mână de website-uri muzicale în adevăratul sens.

Dintre acestea, mai aşteptăm postarea cronicii de concert de la Metalhead.ro, dar până în 19 august, în a treia zi după eveniment, nimeni nu a scris despre cum s-a prezentat pe scenă Luna amară în deschidere. Aproape toate aceste site-uri de specialitate au filmări şi poze cu toate cele trei deschideri, dar una singură a fost din România, şi aceea nu a fost urmărită în sens de critică muzicală. Toţi au pus accentul pe laudele celor veniţi de afară. Nu pot nega faptul că probabil Faith No More s-a prezentat foarte profi, a creat o atmosferă deosebită, au făcut show … dar la toate astea se adaugă acel efect special al unei formaţii care se poate lăuda cu o istorie ce se întinde peste aproape trei decenii … şi care vine pentru PRIMA DATĂ la noi în ţară.

Un website muzical, indiferent de situaţie, ar trebui să îşi trimită reprezentantul la concerte ca să vadă TOT, întreg programul, şi să scrie despre TOATE formaţiile trecute pe afiş. Asta este părerea mea. Deschiderile noastre sunt ignorate constant, când de fapt în occident se pune un accent mediatic foarte bun pe deschideri, pentru că ÎNTR-O INDUSTRIE SĂNĂTOASĂ aceste deschideri devin Capetele de afiş peste câţiva ani de zile. Organizatorii de concerte de afară introduc deschideri locale în programul unui concert de impact, tocmai, pentru ca să dezvolte scena locală, şi să ajute la evoluţia trupelor locale, pentru ca peste câţiva ani să poată să facă concerte unde acea deschidere va fi Capul de afiş, şi să genereze profituri şi evenimente de succes cu trupele locale, care nu ar necesita cazare, masă, transport…

La noi însă, pe lângă faptul că nu există industrie, nu există nici un fel de tradiţie a cântărilor, iar organizatori (care oricum nu se pricep la muzică) mai încearcă să dea tunuri … NIMENI NU ŞTIE SĂ GÂNDEASCĂ pe termen lung. Nimeni.

Există website-uri muzicale sau oameni din presa naţională care simpatizează, ascultă şi iubesc formaţia Luna amară. De obicei aceştia merg la concertele lor de club şi scriu numai laude despre ei după aceea (vezi Blog transformat recent în Website no.3 AICI spre exemplu).

În situaţia de faţă, nu a scris nimeni despre recitalul celor din deschidere, ceea ce denotă o lipsă de tactică de PR din partea formaţiei Luna amară, la un eveniment, care altă trupă autohtonă ar fi considerat important în cariera ei. Astfel, Luna amară şi-a dat la gioale, cântând cu o săptămână înainte în acelaşi oraş-captală … de două ori, în 8 şi 9 august … în prima seară la un club micuţ din Bucureşti, unde Mihnea Blidariu (voce, chitară, şi ceva mai rar la trompeta de la Luna amară) declara acum trei ani că nu va mai cânta niciodată (totuşi, este an de criză …VEZI AICI); iar în a doua seară a participat la un eveniment pro-bono de caritate pentru chitaristul Chi de la Deftones (aflat în comă după un accident cu maşina în 6.11.2008, VEZI AICI).

… Ceea ce este foarte frumos din partea lor, dar singuri şi-au îndepărtat orice fel de public suplimentar sau presă care ar fi venit să-i vadă în alte condiţii în deschidere la Faith No More în 15 august.

Maxim Rock. Website link. Articolul despre concertul din 15 august. AICI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: