Click. INDUSTRIE. Fenomenul Boybands. Acum 30 de ani

New Edition vs. NKOTB

Începem un nou documentar, legat de fenomenul Boybands de acum 20 de ani, Fenomenul Teen Pop ce a urmat 10 ani mai târziu, şi dezvoltarea scenei pop-dance la noi între 1997-1999.


1978. NEW EDITION. Primul Boyband. SUA

Americanii întotdeauna reuşesc să introducă tendinţe noi pe plan internaţional prin puterea economică pe care o deţin şi prin mentalitate (imagine şi strategie). În 1978, producătorul american Maurice Starr (n. Larry Johnson) din Dorchester/Massachusetts a înfiinţat o formaţie de Black Music de mare succes, New Edition.

1984. NKOTB. SUA.

Istoria a dovedit mereu în Statele Unite că formaţiile de albi întotdeauna au vânzări mai bune (chiar dacă se cântă mai prost). Astfel, în 1984, Maurice Starr a repetat formula, a adunat cinci adolescenţi (albi) talentaţi (având între 13 şi 16 ani) şi i-a transformat în fabrica de bani botezată New Kids On The Block (NKOTB). Pentru ei, epoca de glorie a durat doi ani (1988-90) însă în acest timp (foarte scurt) proiectul a generat un profit de 820 de milioane $SUA din concerte şi vânzări de discuri (atenţie! artiştii nu au primit mai mult de 15% din câştiguri, restul sumei fiind împărţită între impresar şi casa de discuri). În acelaşi interval de timp, NKOTB a înregistrat recorduri în ceea ce constă numărul de piese ajunse în topul primelor 10 hituri americane şi britanice şi numărul de piese ajunse pe locul 1 la englezi.

1989. TAKE THAT. UK.

Those Were The DaysRivalitatea dintre americani şi englezi este recunoscută în domeniul muzicii. În 1989, Take That s-a format în Anglia pe aceleaşi principii ca şi NKOTB. Acest proiect a dominat clasamentele britanice la începutul anilor 90 şi a provocat o explozie de formaţii compuse din băieţi drăguţi care aveau o imagine individuală şi un joc scenic autentic.

1997. SPICE GIRLS. Primul Girlband. UK

Zigga Zig AhhhCasele de discuri au simţit mirosul banilor şi au intrat în joc, producând proiecte pop-dance pe banda rulantă. Ultimul fenomen important al anilor 90 a fost formarea trupei Spice Girls de către Virgin Records, urmată de lansarea All Saints la PolyGram, Solid Harmonie la EMI şi aşa mai departe.

Citiţi Partea 2 a Documentarului peste 3 zile, luni 31 august.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: