Byte. PĂREREA MEA. Sistem la Cerbul de aur

De 3 x SistemSistem deschide primele trei seri ale Festivalului Cerbul de Aur 2009. Celor cinci percutionisti le-a fost incredinţată sarcina de a aduce – de trei ori la rând – publicul din Piaţa Sfatului la “temperatura de concert”.

După cinci ani de la ultima lor apariţie pe scenă la Cerbul de Aur, Sistem se reîntoarce pe scena din Piaţa Sfatului. În ultimii trei ani, agenţia de impresariat şi management, Star Management, condusă de acelaşi Zoli Toth, care este şi artist în cadrul proiectului Sistem, şi-a pus toate relaţiile în mişcare pentru proiectele susţinute de agenţie, iar implicit asta se reflectă şi asupra activităţii proiectului lui de bază, Sistem.

Nu este absolut nimic rău cu asta, dimpotrivă, este lăudabil, şi de luat exemplu, cum ar fi normal ca un artist să îşi dezvolte o afacere în paralel cu proiectul muzical de la care a pornit, iar orice afacere colaterală să aducă beneficii şi succes sporit în continuare proiectului de bază.

E important să nu uiţi niciodată de unde ai pornit şi să reinvesteşti banii câştigaţi, cu cap.

Dacă ar fi de precizat o problemă a sistemului, aceasta ar fi în tabăra organizatorilor, care, din lipsă de inspiraţie, cunoştinţe, sau pur şi simplu, din lene organizatorică, s-au mulţumit cu un astfel de program, înloc să încerce să ajute scena muzicală autohtonă, care este atât de bogată în tinere talente (care nu mai sunt debutante, dar nici la nivelul artiştilor invitate în recital). În locul lor, două din cele trei deschideri organizate cu Sistem le-aş fi folosit pentru a scoate în evidenţă anumite tinere talente care deja au succes afară şi sunt din ce în ce mai apreciate de străini (aici mă refer la artişti precum The Amsterdams, Grimus, Hi-Q, Keo, The Mood). Sunt sigur totodată că s-a convenit asupra unui aranjament financiar care le-au convenit ambelor părţi … sau poate, mai simplu, totul se rezumă la faptul că Sistem a mai adus scule de spate sau efecte de lumini care vor fi „împrumutate” şi celorlalte etape ale spectacolului … în cadrul aceleaşi sume. Nu ne interesează de fapt aceste speculaţii, dar să nu uităm că muzica „pop”, implică un spectru larg de genuri, care ar trebui să includă şi formaţiile menţionate mai sus. În România, mi se pare că de cele mai multe ori nu se apreciază faptul că cineva este diferit, sau aceasta devine o stigmată care naşte invidie şi reticenţă din partea celor lipsiţi de imaginaţie, care reuşesc prin relaţii şi tupeu să ajungă pe posturi cu putere de decizie.

Byte. Un exemplu recent de favoritisme la concursuri-festivaluri a fost semnalat de către Metalhead.ro la Festivalul Tinereţii de la Costineşti în cadrul secţiunii Rock, Youth Rock Fest (17-19.08). În prima zi, concursul propriu-zis a început la ora 2 dimineaţa, fără nici un spectator, terminându-se pe la 6 dimineaţa. TVR 2 a fost cooptat de organizatorul, Viorel Stoica, să filmeze pentu a avea dovada că evenimentul s-a ţinut, în caz că ar fi fost acuzat de sponsor că banii au fost folosiţi în alte scopuri. Dar formaţia Tarantula deşi s-a înscris, nu a mai fost lăsată să cânte întrucât nu ar mai fi fost veridică filmarea de seară, deoarece concursul întinzându-se, începea deja să se lumineze! În fine, totul este descris cu lux de amănunte la Metalhead.ro. CITIŢI AMĂNUNTELE AICI.

Ce trebuie subliniat este faptul că dintre câştigători, toate formaţiile din concurs s-au folosit de tobele trupei care a luat Locul 1, Addiction din Brăila … şi staţiile de chitară şi bass ale trupei care a luat Locul 2, PhenomenOn din Bucureşti, au fost împrumutate organizatorilor pentru toate cele trei zile de concurs. Cu toate astea, nici una din formaţii nu a primit premiul în numerar afişat în websait şi în regulament. CITIŢI AMĂNUNTELE AICI.

Ca dovadă a profesionalismului exersat de Sistem, din momentul în care au primit propunerea celor trei seri de deschidere, au purces la construirea unui show special, pe măsura evenimentului. Astfel, s-a lucrat la două piese în primă audiţie absolută, un program de cover-uri, instrumente şi set-up nou, efecte speciale marca Sistem, toate acestea în reţeta unui show de nivel internaţional!

Pentru seara asta (joi 3 septembrie), o firmă londoneză de lasere va pune în scenă un show cu un design special creat pentru recitalul Sistem.

Din repertoriul Sistem nu lipsesc hit-urile Never, Speranţe şi Senzaţii, dar nici cel mai recent succes al trupei, piesa “Boca de Inferno” care a depăşit deja graniţele ţării, fiind difuzată cu mare succes în Bulgaria, Grecia şi Turcia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: