Zoom. STRĂBUNIC JAZZ. Lester “Prez” Young (1909 – 1959)

Mi-am propus ca joia să scriu câte ceva despre un Clasic.

Cu oarecare întârziere, astăzi începem o nouă rubrică, dedicată artiştilor de JAZZ. Astfel, Capitolul Zoom. STRĂBUNICI se împarte în două categorii: cei de muzică Clasică şi cei de muzică Jazz.

Lester Young. Never got Old.Anul acesta s-au împlinit (dacă eşti optimist) 100 de ani de la naşterea şi (dacă eşti pesimist) 50 de ani de la decesul artistului Lester Willis Young. 27.08.1909 – 15.03.1959), poreclit Prez. Este cunoscut pentru stilul original de a cânta la saxofonul (tenor) şi clarinet. Devine cunoscut în anii în care a cântat în Orchestra lui Count Basie şi este considerat o legendă a muzicii jazz (The Grandfather of Cool), fiind un pionier al genului BeBop. Este foarte respectat pentru talentul de improvizaţie şi anumite solouri, considerate până în ziua de astăzi printre cele mai bune din istoria jazzului

El a introdus stilul destins şi relaxat de a cânta la saxofonul tenor şi clarinet. Asta îl defineşte şi îl deosebeşte de toţi ceilalţi muzicieni de saxofon şi clarinet din generaţia lui. Modul de a cânta, stilul de îmbrăcăminte şi atitudinea în societate îl face pe Lester Young prima personalitate definitorie a termenului Cool din argoul american. Purta ochelari de soare pe scenă, refuza să povestească cu oamenii de presă (astfel devine foarte criticat), folosea un argou personal pe care numai cei mai apropiaţi îl înţelegeau, iar atitudinea asta era probabil modul lui de a se refula pe societatea rasistă în care a crescut şi în care a trăit.

Byte. La vremea lui, concurenţa pe saxofonul tenor vine din partea lui Coleman Hawkins, care, spre deosebire de Prez, cânta foarte agresiv la instrument.

Născut în zona oraşului New Orleans, Louisiana, învaţă să cânte la saxofonul tenor, clarinet, trompetă, vioară şi tobe în formaţia familiei, condusă de tatăl lui. Suferă diverse umilinţe sociale, fiind cetăţean de culoare şi crescând într-o Americă segregată.

  • 1927. Se desparte de trupa familiei, pentru că nu vroia să facă turneu prin statele din sud, care erau cele mai pornite împotriva negrilor.
  • 1933. Se mută în Kansas City, unde ajunge în Orchestra lui Count Basie (precedată de alte colaborări istorice cu Billie Holiday şi The Kansas City Six).
  • 1940. Părăseşte formaţia, povestea fiind că a refuzat să cânte în data de vineri 13 decembrie, fiind superstiţios!
  • 1944. Septembrie. Este luat în armată. Spre deosebire de muzicienii albi, nu este favorizat, nu cântă în orchestra armatei, ci este pregătit să fie dus pe front, fără dreptul de a cânta la instrument. În armată, este discriminat şi pedepsit aspru. Nu protestează niciodată. Mulţi critici consideră că experienţa negativă din armată i-au afectat stilul de a cânta. După război, nu îşi mai revine la forma de dinainte.

Influenţa lui Lester Young asupra muzicii jazz este remarcabilă. El imprimă stilul celor patru fraţi (Four Brothers): Al Cohn, Stan Getz, Zoot Sims şi Herbie Steward precum şi stilul multor artişti de Bop la vremea respectivă.

Este recunoscut faptul că Lester Young l-a influenţat pe John Coltrane în mod direct, şi indirect prin proful lui,  Dexter Gordon.

BB King povestea despre Lester Young:

Prez invented cool. Rather than state a melody, he suggested it. He barely breathed into his horn, creating an intimacy that gave me chills.

(ne cerem scuze celor care nu cunosc engleza, dar a traduce aceste fraze ar strica tot înţelesul lor. Ideea este că Lester Young era considerat foarte Cool de către contemporanii săi, legende la rândul lor).

Lester Young a decedat la vârsta de 49 de ani. Unii consideră ivey divey motivul de deces al artistului (în limbaj propriu, ai-vi dai-vi înseamnă a trăi viaţa într-o stare constantă albastră, de blues). Era un alcoolic şi fumător (de iarbă) notoriu. Spre finalul vieţii, a încetat să mai mănânce şi şi-a băut zilele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: