Zoom. Z&Z. R.A.C.L.A.

Rap (cu infl.hardcore şi turbo-raggamuffin)

CZB & RACLA. Rimaru. cca.1999R.A.C.L.A.

  • An înfiinţare: 1993
  • Localitate: Bucureşti

Websait: R.A.C.L.A.

Doi fraţi de sânge, Big Demo/Rimaru (Călin Ionescu) şi Krash X/Clonatu (Daniel Ionescu), formează un duet Rap în 1993, în urma unui radio-concurs în Regie (căminele din Bucureşti).

R.A.C.L.A. este un acronim, o joacă de cuvinte, unde semnificaţia celor cinci cuvinte este dată de Rimaru şi se schimbă de la album la album.

  • Rapperi Albi Concep Legal Avertismente (1995)
  • Rugăciunea Agoniei Conduce Legea Anarhiei (1996)
  • Ragga Asalt Contra Lucidei Arte (1997)
  • Rime Alese Care Lovesc Adânc (1998)

Mai profund este înţelesul termenului laic, fiind vorba de sicriu sau coşciug.

R.A.C.L.A. are onoarea să fie prima formaţie rap românească cu album lansat pe piaţă (fiind totodată a doua trupă hip-hop din ţară, ca apariţie).

Răcnetul Agoniei Naţionale - Sindicat. Bucureşti cca. 1997R.A.C.L.A. stă la baza grupării de formaţii anti-Gangsta Rap, RAN-S-ul (Răcnetul Agoniei Naţionale – Sindicat), care a fost foarte activă între 1996 şi 1998. Cel mai puternic sindicat de trupe din România la momentul respectiv, „gruparea celor 12 MC” uneşte R.A.C.L.A. de alte trei formaţii rap care practică stilul „East Coast Rap”, Getto Dacii, Delikt şi Da Hood Justice. Ulterior, (sindicatul) RAN-S este susţinut şi de Klansmen, Paraziţii, VeritaSaga, Ad Litteram şi alţi câţiva.

Cei Care Te Calcă Pe Cap (declarat albumul hip-hop al anului 1997) este albumul cu care trupa s-a consacrat. Pe acest album înregistrează pentru prima dată în România, o piesă în comun, o trupă Rap alături de una Rock. E vorba de R.A.C.L.A. vs. Cargo pe piesa Anarhia. Pe acest album apar şi doua trupe noi: Getto Daci si Delikt, care aveau sa devină nume în hip-hop-ul romanesc.

Ca o particularitate, fiecare dintre cei doi componenţi este semnatarul unei jumătăţi din fiecare dintre primele trei albume, de unde şi impresia de „două albume într-unul singur”.

Byte. Pe albumul Cei Care Te Calcă Pe Cap, piesa titulară este prima colaborare dintr-o formaţie Rap cu una de Rock (Cargo).

În 1998, Clonatu hotărăşte să părăseaca trupa. Rimaru vorbeşte cu K-Gula să umple golul, K-Gula fiind un rapper descoperit de Brugner (ex.Delikt, care conducea gruparea Inspectoratul G.P.), care activa în trupa L.I.R.I.C. alături de Inspectoru şi Maniak Killer (ex. Klansmen). Trioul se completează odată cu cooptarea lui DJ Dox (apreciat mult timp pentru singura emisiune hip-hop, Street Vibes, pe o frecvenţă FM bucureşteană), care rămâne alături până în 2001, când se angajează ca VJ la MTV. Pentru a da semnificaţie componenţei şi stilului nou al proiectului, începând cu albumul Plus Infinit, definiţia acronimului devine Rime Alese Care Lovesc Adânc.

În 1999, se colaborează cu Anda Adam la două piese pe un maxi-single.

K-gula se desparte (în acelaşi an cu DJ Dox) de Rimaru, şi începe cariera solo, după lansarea EP-ului Pătratul Roşu.

Rimaru vorbeşte atunci cu Connect-R şi DJ Swamp, alături de care înregistrează câteva piese în formula nouă de trio. Swamp nu se înţelege cu ceilalţi, trădează cauza, şi pleacă la BUG Mafia.

Discografie

  • Rap-Sodia efectului defectului (1995)
  • Incursiune în real (nelansat, 1996)
  • Cei care te calcă pe cap (1997)
  • Rimedebine (1998)
  • Plus infinit (2000)
  • Pătratul roşu (2001)
  • ElectroShock (nelansat, 2004)
  • DEXteritate (2005)

Componenţa

  • Rimaru

Alături de

  • Clonatu
  • K-Gula
  • DJ Dox
  • Connect-R
Comments
One Response to “Zoom. Z&Z. R.A.C.L.A.”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: