Zoom. INTERVIU. Sfinx Experience. 1999

Sfinx. Mişu Cernea. Al doilea din stângaÎn urma despărţirii trupei Sfinx (în două tabere), Mişu Cernea înfiinţează Sfinx Experience în 1991, pe lângă firma Sfinx Experience care gestinează activitatea unui sistem modern de sunet şi lumini, prin care obţine cele mai multe cântări pentru formaţie. Sfinx Experience reprezintă ramura nouă din trunchiul vechi al Sfinx-ului (însămânţat în 1964). Din componenta trupei, de-a lungul timpului, au făcut parte muzicieni precum: Paul Ciuci (Compact B), Doru Caplescu şi Alin Oprea (Talisman).

Componenţa din 1999 se cristalizează în 1984

  • Mihai Mişu Cernea (tobe,voce)
  • Marcel Avădanei (bass, voce)
  • Zoia Alecu (chitară, voce)
  • Crina Mardare (claviatură, voce)
  • Adi Manolovici (chitară, sintetizator, voce) cântă împreună cu ei din 1997.

CZB a povestit cu Mişu Cernea, Adi Manolovici şi Crina Mardale despre noul album din 1999, Balkano (şi muzica în general), la sediul casei de discuri Roton, în 27 iulie 1999.

CZB: Noul album promovează conceptul „Balkano„…

Mişu Cernea: Coperta reprezintă un mozaic (un amalgam) de frunze divers colorate… Aceeaşi diversitate o găseşti şi în muzica „balcanică”, de care suntem puternic influenţaţi. De la Dunăre până în Banat, portul, ritmurile muzicii tradiţionale şi obiceiurile se schimbă la fiecare sută de kilometri.

Sfinx. Crina MardareCZB: Este primul vostru album distribuit de Roton.

Crina Mardare: Balkano este primul album semnat Sfinx Experience. Am lucrat la aceste piese din 1994 până în prezent!

CZB: La concertul de caritate organizat de ARAS (o firmă care promova produse anticoncepţionale masculine) la Bucureşti în luna mai (1999), sala nu a apreciat muzica voastră.

Crina Mardare: Da, nu au apreciat muzica pentru că generaţia prezentă în sală nu numai că nu ne cunoaşte muzica dar nici nu are şansa să intre în contact cu altceva în afară de dance-ul autohton şi hip hopul românesc. FM-urile difuzează foarte puţin din muzica trupelor care cântă şi alte genuri de muzică. Noi facem o muzică care trebuie ascultată mai atent, ori generaţia tânără nu are răbdarea necesară să asculte acest gen de muzică.

Mişu Cernea: Nu trebuiau amestecate genurile. Ei au venit clar pentru un lucru. Nu era un public de rock. Nici o formaţie rock nu a fost bine primită; asta a fost greşeala organizatorilor.

Crina Mardare: După părerea mea, aici este şi o problemă de educaţie. Atâta vreme cât vii pe gratis la un concert de caritate, trebuie să respecţi trupele care evoluează pe scenă.

CZB: Sunteţi o formaţie de rock alternativ.

Mişu Cernea: Da, aşa este. Rockul clasic şi rockul alternativ sunt două genuri care îşi caută drumuri noi – trebuie neapărat să se schimbe ceva – şi sunt foarte multe trupe care devin mai riguroase, combină ritmuri mai noi – şi la cântatul la chitară devin mult mai dinamici. Părerea mea este că într-un an, doi, toate stilurile de muzică se vor schimba; deja au apărut primele semne de schimbare. Orice artist trebuie (într-un fel sau altul) să găsească o cale de comunicare ca lumea să-l asculte. Dacă 99% din public cere ceva nou, eşti obligat să mergi în direcţia nouă – dacă eşti un bun profesionist. Ne-am decis ca din toamnă să schimbăm radical tot ceea ce facem. Asta am făcut în continuu… nici o dată nu ne-am repetat – asta iarăşi este specific grupului nostru.

CZB: Faceţi muzică pentru un anumit segment de piaţă care nu are banii necesari să meargă la concerte sau să cumpere muzica…

Mişu Cernea: Nu cred că este vorba de bani. Muzica noastră se îndreaptă prea mult către un public educat… din toate punctele de vedere (nu doar muzical). Actualul album este adresat celor între 25 şi 40 de ani. Acest segment de piaţă este mult prea preocupat cu ceea ce face la slujbă. Publicul pe care îl vizăm are bani dar nu mai este direct interesat de muzică.

CZB: Cum v-aţi cunoscut?

Crina Mardare: Eu cu Zoia Alecu (şi Elena Perianu) cântam la Bazorelief. L-am cunoscut pe Mişu Cernea în 1984. Sfinx se pregătea pentru o serie de concerte în străinătate.

Mişu Cernea: Ne-am cunoscut la un concert din Mediaş. Fetele făceau un potpuriu ABBA; cântau foarte bine. Noi exact de asta aveam nevoie: două tipe care să cânte un repertoriu internaţional performant… Asta a fost prima noastră plecare. Când ne-am întors, trupa s-a despărţit.

Crina Mardare: Sorin Chifiriuc (care a fost un membru mai vechi la Sfinx) a plecat împreună cu Elena Perianu şi a înfiinţat Roata.

CZB: Sfinx, Într-un cer violet, de pe albumul Nr 3, Albumul albastru, din 1985 este muzica piesei celor de la The Stranglers, Golden Brown, din decembrie 1971, cu versuri în limba română. De ce aţi făcut asta?

Mişu Cernea: Pe Sorin Chifiriuc trebuie să-l întrebi.

CZB (spre Adi Manolovici): Ai cântat în Floare Albastră; ai condus formaţia Adi Manolovici Group – mai lucrezi la vreun proiect în paralel?

Adi ManoloviciAdi Manolovici: Cu Sfinx Experience este mai complicat să mă ocup de materialul propriu. Lucrez la un album solo din luna decembrie (1998). Îmi concep singur piesele iar albumul instrumental de muzică rock cu influenţe latino şi funk va fi probabil lansat mai spre iarnă..

Formaţia Sfinx Experience nu mai este activă.

În schimb, websaitul sfinx.ro ne face o ofertă de sunet şi lumini: www.sfinx.ro

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Sfinx Experience. 1999”
  1. Andrei spune:

    Pacat de trupa si de componentii ei…
    Unii au plecat dintre noi: Doru Caplescu si Enache (R.I.P.), altii s-au apucat de facut bani ( Misu Cernea Crina Mardare si Alin Oprea ), unii au fugit din tara ( Dan Andrei Aldea – zeul chitarii si Marcel Avadanei ), practic doar Zoia Alecu mai canta ( folk ) si Adi Manolovici ( rock ). Respect !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: