Click. FESTIVAL. Watumi Fringe and Festival 2009. BRAŞOV.

Ce se întâmplă?Corespondentul Eddie Better ne povesteşte PĂREREA LUI despre

Watumi Fringe & Festival 09

22-26 iulie, Braşov

Curtea Liceului Sportiv

Websait: http://watumi.ro/ro/

Festivalul Watumi a avut loc între 22-26 iulie, nişte zile alese strategic, la 200 de km de Braşov în aceeasi perioadă, la Târgu Mureş, având loc în aceeaşi perioadă marele Festival Peninsula (Coke Live).

Acest tip de festival “fringe” care îşi are originea în Scoţia (VEZI AICI), este un concept, care evident, nu putea fi aplicat în aceleaşi condiţii la noi.

Cum a decurs festivalul?

Pe mai multe secţiuni: teatru, artă urbană şi muzică. Idee bună, dar prost aplicată. Au fost şi afişe, lipite cu o seară înainte de prima zi de Festival … fluturaşii, distribuiţi deasemenea, în dimineaţa primei zile de Festival. Fără strategii de promovare e cam greu să impui un festival în România. Multe lucruri au fost făcute pe ultima sută de metri. La noi este uşor să faci un Festival, mai ales în an electoral.

Afişele nu prezentau nimic concret, nu erau trecute locurile de desfăşurare a concertelor.


Daca pui afişele cu o zi înainte şi imparţi flyere în zilele festivalului, va fi cam greu să convingi să îţi vină lumea. Afişele nu prezentau nimic concret, nu erau trecute locurile de desfăşurare a concertelor. Şi evident, Braşov fiind un oraş turistic, multicultural, de ce să te mai oboseşti să faci broşuri şi flyere în engleză, germană sau maghiară …

Doar secţiunea de Teatru s-a desfăşurat bine, deşi unele prestaţii erau prea ieşite din comun, jucate uneori prea prost. Dar, ce să îi facem, la noi toţi suntem nişte genii neînţelese.

Publicul nu era constituit din indivizi între 16-25 de ani, ci din persoane până în 12 ani sau din persoane peste 40 de ani. Lipsea tineretul! … care era la mare, la Peninsula sau prin alte colţuri ale lumii.

Cum a rămas cu muzica?

Sonorizare bună, scena ok, dar amplasare greşită, mai exact în curtea Liceului Sportiv din Braşov. Poate nu e o locaţie rea, dar nimeni nu ştia exact unde se ţin concertele şi lumea s-a săturat să caute. În schimb, Strada Republicii (pietonala centrală) era plină de oameni la orele respective pentru că toţi ştiau că scena va fi în Piaţa Sfatului … şi NIMENI nu a anunţat că s-a mutat locaţia la Liceul Sportiv.

Alt factor negativ a mai contribuit la eşecul concertelor: biletul de 20 de lei pe zi de festival, în situaţia în care tuturor le-ar fi convenit să dea doar 10 lei.

Astfel … la ce s-a ajuns: nici o formaţie nu a adunat un public mai numeros de 30 de persoane.

Totuşi, iniţiativa trebuie apreciată, tinerii voluntari au fost cu iniţiativa, nu s-au lăsat amăgiţi şi au făcut tot ce e posibil să facă Festivalul cunoscut în zilele respective. A fost prost ales momentul. Trebuia făcut mare tam-tam ca lumea să înţeleagă că Watumi se doreşte a fi un brand al Brasovului. Învăţăm din greşeli; la anul sperăm să fie mai bine.

Autor: Eddie Better

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: