Byte. ŞTIRE. Averea Maneliştilor la Control

Maneliştii vor dansa cu mai puţin spor...La începutul lunii august, ziarul Libertatea a făcut o serie scurtă de articole (în stilul lor specific) despre averile acumulate de manelişti la petreceri, şi faptul că Statul caută un mijloc de a impozita până şi bacşişurile primite de artişti.

Scriem aici pe această temă nu pentru a promova Maneaua, ci pentru că o astfel de decizie ar afecta veniturile tuturor artiştilor, chiar şi a celor care activează prin cluburile mici, uitate de lume, la orele în care angajaţii de la Fisc ar trebui să doarmă liniştiţi în paturile lor.

Problema vine în an de criză financiară, într-o ţară unde aleşii noştri nu mai ştiu cum să câştige bani suplimentari fără să muncească şi unde muzica ţiganilor a băgat ţara în criză muzicală de peste un deceniu.

În 2006, s-au trimis inspectori la câteva nunţi. Dar, mirele şi mireasa trebuie să admită că au acordat un onorariu manelistului, iar artistul poate declara senin că a venit să cânte din plăcere pentru cunoştinţe îndepărtate prin alianţă.

Comunitatea Europeană are însă anumite reguli stricte de funcţionare şi într-un viitor apropiat se poate introduce formularele standard, contractele simple folosite în vest şi pentru aceste cântări la nunţi, şi pentru cântările de club.

În ceea ce priveşte impozitarea recitalurilor la nunţi, se pot considera probe în instanţă filmările şi pozele făcute la aceste nunţi. În acest domeniu muzical, artiştii sunt celebri, bogaţi … dar nu au cum să-şi justifice averile acumulate (cum ar fi palate la ţară, maşinile de lux, etc). Numărul interpreţilor de succes în domeniul manelelor a crescut exponenţial în ultimul deceniu. Un studiu a estimat frauda fiscală a maneliştilor în cifre de ordinul zecilor de milioane de euro. Se consideră toate evenimentele private unde se pot susţine recitaluri, precum

  • Botezuri
  • Înmormântări
  • Nunţi
  • Zile de naştere
  • Zile onomastice

Ideea statului a pornit de la emisiunile TV unde maneliştii se laudă mereu cu casele, maşinile şi averile lor. Dealtfel, este normal să impozitezi veniturile, dar nu poţi impozita bacşişurile primite sau darurile, precum obiecte de aur, primite de manelişti la petrecerile unde sunt invitaţi. Nu se poate pune impozit pe cadou.

Reacţia unor artişti ai genului este din extrema opusă. Unii vin cu argumente de genul „Dacă tot au boală pe noi, trebuiau să se nască şi ei aşa, cu darul cântatului, de la Dumnezeu” (zice Jean de la Craiova, care se ştie că nu semnează nici un contract pentru prestaţiile sale).

Dan Bursuc este lăudat ca fiind un om corect în ceea ce priveşte declaraţiile pe impozit. Dan Bursuc se consideră pionier, şi are de protejat reputaţia şi imaginea sa ca membru fondator al sindicatului artistic Asociaţia artiştilor, muzicanţilor şi lăutarilor din România.

Byte. SCANDAL. 2009

Se ştie că Florin Salam a înapoiat 400.000 Euro celor care au făcut angajamente cu artistul în 2009. Suma reprezintă AVANSUL PRIMIT pentru recitaluri la diverse evenimente private. Cântările au fost anulate pentru că artistul trebuie să ţină doliu un an de zile (conform legii ţigăneşti) în urma pierderii soţiei în luna aprilie.

Byte. SCANDAL. 1989

Familia Ceauşescu s-a gândit deasemenea să controleze veniturile artiştilor de la vremea aceea în urma petrecerilor private unde erau invitaţi să cânte. Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Irina Loghin şi Benone Sinulescu primeau zeci de mii de lei pentru anumite evenimente festive (o adevărată avere, având în vedere salarul maxim posibil de 6.000 lei pe lună). Elena Ceauşescu a oprit ancheta până la urmă, pentru că nu reuşeau să oprească sistemul interlop al vremii, iar Doamna era un fan declarat al muzicii populare.

Subiectul acestui articol este inspirat din cele citite în ziarele Libertatea din datele de 8 şi 9 august, 2009 despre „scandalul” dintre FISC şi Manelişti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: