Zoom. STRĂBUNICI CLASICI. Nebunii

Ne scrie din nou Tamas. Baterist. Grimus.

O scurtă notiţă citind articolul „Zoom. ECOU. Grodek” din 11 septembrie AICI.

Se bucură de existenţa unor mari rebeli celebri care au studiat la conservator: Stockhausen, Webern, Stravinski şi care au produs o muzică total aberantă. Uneori te miri la ceea ce a putut să facă spiritul uman! Este sigur că există un superfin strat de 2% care caută altceva şi aşteaptă ca acest altceva să apară.

Carl Maria von Weber era un compozitor german din epoca de romantism şi compunea cu multă melodie. Compozitorul la care te referi este probabil Anton Webern, cu „n” la sfârşit (Austriac la origine), care urmează paşii lui Arnold Schoenberg.

Tamas. Tobe. GrimusDacă suntem la muzica pentru „nebuni” să nu uităm nici de John Cage. Muzica avangardistă / serialistă este un fenomen extraordinar, o revoluţie foarte interesantă şi importantă în muzica „serioasă„. Este şi destul de apropiată de zilele noastre (Karlheinz Stockhausen a murit la sfârşitul anului 2007).

Sunt de acord că astăzi sunt probabil numai 2% din public cei care apreciază sau îi fascinează acest gen muzical, însă la începutul secolului 20 audienţa era compusă din oameni diferiţi, mulţi aristocraţi, care aveau studii mai profunde muzicale. Şi nu este vorba numai de nivelul de educaţie!

Gandeşte-te.

  • Barok. melodii uşoare, clavecin.
  • Clasicism. se măreşte gama sonoră, durata, pianoforte.
  • Romantism. multă tensiune, pasiune, disonanţă, extreme.

Karlheinz Stockhausen (1928 - 2007) (Photo credit AFP/Getty Images)Toate deveneau mai complexe, mai „avangardiste”, mai disonante, mai inventive. Era un learning curve. Nimeni nu-ţi poate cere după ce te dai jos din taxiul în care asculţi Lady Gaga şi Hi-Q să te adaptezi pe loc pentru un concert Stockhausen.

Personal. nu era şi nu va fi genul meu preferat, însă l-am ascultat, l-am cântat şi în cele mai multe cazuri şi dacă nu era fain, era cel puţin interesant. Şi apropo, a zice nu la muzica contemporană e cam echivalent a zice nu la trupele indie (ex. Yeah Yeah Yeahs) în muzica „uşoară”.

Mă bucur că am auzit despre muzica avangardistă la CZB!

Tamas. Baterist. Grimus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: