Click. RECENZIE. Green Day. 21st Century Breakdown

Green Day. 21st Century Breakdown

!!!!!!

2009. Reprise, WEA

Christian & Gloria are having a Green DayMuzica matură relevă un album concept, autobiografic pentru Billie Joe Armstrong, un Working Class Hero în 21st Century Breakdown. Versurile sunt pline de supărare şi revoltă. Se atacă toate problemele civilizaţiei moderne din punct de vedere al nucleului de familie, care aici este reprezentat de cuplul tânăr Christian şi Gloria.

Muzical vorbind, albumul, împărţit în trei capitole, devine mai tare şi agresiv pe măsura evoluţiei lui, nerespectând o regulă crescendo a notelor sau ritmurilor. Deşi pare un album lung cu 18 secvenţe muzicale, nu îţi dai seama când trece timpul şi trebuie să te ridici să apeşi din nou butonul Play.

Cei care apreciază punk-rockul clasic vor asculta mai mult Know Your Enemy şi Murder City. Last Night On Earth, Viva la Gloria!, Little Girl sunt baladele dedicate Doamnelor; Restless Heart Syndrome şi 21 Guns sunt baladele dedicate victimelor sistemului. Horseshoes & Handgranades şi Mass Hysteria sunt cele mai dure compoziţii.

Dacă ai apreciat Offspring mai mult, o să îţi placă Last of the American Girls. Fanii Billy Joel vor aprecia pasajele de pian, vioară, voce a capella din Restless Heart Syndrome, 21 Guns, Viva la Gloria! Nebunia melodioasă din Christian’s Inferno ne duce cu gândul la Levellers. Fanii U2 mai în vârstă vor regăsi G.L.O.R.I.A. în Horseshoes and Handgrenades, care poate fi deasemenea ceva compus de Violent Femmes în stilul anilor 2000.

Toate piesele se leagă între ele, dar ideea de album concept este cel mai evident între:

 • 21st Century Breakdown şi Know Your Enemy
 • Before the Lobotomy şi Christian’s Inferno
 • East Jesus Nowhere şi Peacemaker
 • See the Light încheie seria de piese 21 Guns, American Eulogy (Mass Hysteria / Modern World) şi totodată ne aduce înapoi la riffurile cu care a început albumul pe 21st Century Breakdown, chitara dispărând în orizontul senin şi deschis spre viitorul extraordinar al formaţiei Green Day.

Când am ascultat Dookie în 1994, nu aş fi crezut vreodată să ascult ceva compus de ei peste 15 ani, şi în nici un caz la acest nivel de maturitate în ritmuri actuale, melodioase, rock.

Totul se încheie pe versul repetitiv: I don’t wanna live in A Modern World.

Ce face ca acesta să fie un album de şase semne nu este doar lejeritatea cu care se trece de la o influenţă muzicală într-alta fără să se strice omogenitatea albumului per ansamblu, dar versurile şi mesajele directe sau subliminiale compuse şi comunicate prin absolut toate piesele.

Concluzie. Când asculţi un astfel de album în zilele noastre îţi vine să faci cruci şi te bucuri că unor artişti le mai pasă şi mai vor să facă muzică adevărată în pragul anilor 2010. Eu nu am mai ascultat un astfel de album de foarte mulţi ani de zile. Nu am mai re-ascultat un album de atâtea ori din 1995.

Cel mai intim album pentru Green Day este totodată şi cel mai de success până în prezent, ajungând pe locul 1 în SUA, Anglia, Germania şi alte ţări din Europa …

Să ne fie şi nouă o sursă de inspiraţie. Muzică rock de calitate ; balade, durităţi : pian, vioară, a cappella, başi cu tobe, riffuri de chitară punk şi hardcore. Melanjul de note şi genuri este extraordinar. Conceptul … Povestea … Alo, Tudor Chirilă, ce faci la Bucureşti? Luna amară, unde îţi mai aşterni capul? Cu o trupă cum a fost Luna amară în 2004 şi un actor-poet precum Tudor Chirilă (cu starea de spirit ce o avea în 1998), un album precum 21st Century Breakdown ar fi putut exista deja şi la noi … în secolul 21.

Urmează să vedem ce ne-a pregătit Trooper în toamna asta, care în interviul din 10 iulie, a anunţat … un album concept … cu turneu prin săli de Teatru … o Operă Rock în toamna 2009.

Comments
3 Responses to “Click. RECENZIE. Green Day. 21st Century Breakdown”
 1. Zoltan spune:

  Dupa ce am ascultat 21 Guns am dat o fuga pan’ la Carturesti si am cumprat CD-ul. E primul material [post-]punk din colectia mea…

  Rating: 5/5

 2. adi spune:

  Ma asteptam la mult mai multe dupa o pauza de 5 ani. Know Your Enemy e cu mult sub oricare piesa de pe American Idiot. Se vede ca nu ai ascultat albumul precendent, American Idiot, din 2004. Acela a fost fantastic; asta e doar o copie trista (muzical vorbind)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: