Byte. CONCERT LA CLUJ. 2009 octombrie 9. Tavitian & Cserey

Concert de binefacere

Vineri 9 octombrie

...

Harry Tavitian (pian)

Cserey Csaba (percuţie)

Academia de Muzică Gheorghe Dima

Sala de concerte

orele 19.00

Harry Tavitian şi Csaba Cserey cântă în beneficiul copiilor cu autism. Fondurile obţinute vor fi donate Centrului de Intervenţie pentru Copii, Adolescenţi şi Tineri „Paşi Înainte”.

Considerat de ziarul american International Herald Tribune cel mai important jazzman român contemporan, Harry Tavitian se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European.

Harry Tavitian (n. în 1952 la Constanţa) a studiat pianul clasic de la 6 ani. La 17 ani descoperă Blues-ul. Este Absolvent al Academiei de Muzică din Bucuresti. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştigă în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi devine promotorul jazzului de avangardă în România. Artistul de etnie armeană este apreciat pe plan internaţional pentru stilul său se împletire a notelor Jazz de avangardă, cu Blues-ul arhaic şi ritmuri tradiţionale balcanice.

Csaba Cserey, născut în secuime, este unul dintre cei mai inventivi percuţionişti autohtoni de jazz. La sfârşitul anilor ’90 compune Marşul tobelor, un spectacol unic de teatru al tobelor, iar în 1992 şi-a deschis o şcoală particulară de tobe.

Csaba Cserey (n. la Gheorghieni în 1958) este autodidact. A început să cânte Rock progresiv în anii ’70. După 1989 se stabileşte în Satu Mare, unde înfiinţează formaţiile Mistic şi Trio Ra, muzica orientală fiind o sursă puternică de inspiraţie pentru artist.

În ultimii şase ani, Harry Tavitian şi Csaba Cserey au cântat împreună în numeroase concerte, în România, Ungaria, Germania şi Belgia.

Muzica duo-ului este o sinteză între Free-Jazz şi Muzica de cameră contemporană, pe de o parte … Foclor, muzica Pre-clasică şi Bizantină, pe de altă parte.

Urmează

  • Cei doi muzicieni sunt invitaţi în recital la sfârşitul acestei luni la Frankfurt, în programul România la Zilele Culturale ale Băncii Central Europene.
  • Duetul se reîntruneşte în decembrie, la Ateneul Roman, pentru recitalul Teach me tonight, sprijinit de Institutul Cultural Român.

Album debut. Naşterea (2008)

Asociaţia Paşi Înainte

Comments
One Response to “Byte. CONCERT LA CLUJ. 2009 octombrie 9. Tavitian & Cserey”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: