Zoom. ECOU. Agartha. Constanţa. 1992 – 1997

L-am cunoscut pe Costi Ioniţă, pe vremea când cânta cu Agartha, în 1996. La vremea aceea, m-am dus la Constanţa cu slujba, cu pretextul Festivalului Mamaia şi am făcut cunoştinţă cu formaţiile active la vremea respectivă pe malul Mării Negre: Interitus, Kogaion, Tears Blame, Watchtower (prima trupă de fete din România, după Revoluţie), Bendis, Athor şi Agartha.

Rock Progresiv

Agartha. 1996Agartha

Activitate: 1992 – 1997

Localitate: Constanţa

Numele vine din ştiinţele oculte, Agartha fiind denumirea pentru Shambala, tărâmul nefericiţilor. Aceasta este o lume subpământeană creată de Dumnezeu pentru a Îl apăra de forţele opuse. Pentru Umberto Eco (Pendulul Foucault) sau Mircea Eliade (Secretul dlui Honigberger), Agartha capătă înţelesul pentru centrul universului … din interiorul pământului.

Faraonul (Costi Ioniţă) şi Crocodilu pun bazele proiectului rock, ultima componenţă (trecută mai jos) fiind valabilă din februarie 1995. Agartha şi Kogaion repetă împreună la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, condusă la vremea aceea de directorul Florin Pop.

Agartha cântă în deschidere pentru Timpuri Noi (1994), ia locul 5 la Festivalul Constanţa (1995), particpă la Festivalul Young for Youngs Piatra Neamţ 1995 şi are o înregistrare la Pellin TV (care între timp nu mai emite).

Componenţa 1996

  • Constantin Ioniţă Faraonul (claviatură, voce, 18) la Liceul de Informatică Ovidiu
  • Ştefan Crăciun Vulpe (chitară, voce, 22) cântăreţ jazz, la prof. George Mănescu
  • Traian Boală Ciocârlău (violă, 17) Liceul de Arte Constanţa
  • Liviu Pandrea Crocodilu (bas, voce, 19) Liceul de Informatică Ovidiu
  • Adrian Mihai Fulgerică (tobe, 20) terminat Liceul de Arte, secţia percuţie

Byte 1. Între vioară şi violoncel, ca tonalitate, se află viola.

Byte 2. Unii considerau că instituţia Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa era condusă la vremea respectivă de un şofer, care i-a luat locul fostului director, ajuns la puşcărie prin înscenarea unei luări de mită. De când fusese instaurat Florin Pop director, în prima jumătate a anilor 1990, a deschis o croitorie, o şcoală de şoferi şi un magazin de piese auto în incinta Casei DE CULTURĂ.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa este realizată între anii 1976 şi 1983, după proiectul arhitectului  K.Ghengiomer.

Websait: www.casadecultura-constanta.ro

Byte 3. Nu am nici o poză făcută cu Costi Ioniţă în acea zi de august când am povestit prima dată. Aveam un aparat foto analog, de amator, şi la vremea respectivă mă interesau pozele de grup, nu individuale. Am petrecut o zi întreagă la Constanţa cunoscându-l pe Corneliu Stroe şi câte unul-doi membri din fiecare formaţie amintită la începutul articolului (în afară de Athor).

Poza postată aici am găsit-o în Blogul unui licean din Bucureşti, Andrei.

Comments
One Response to “Zoom. ECOU. Agartha. Constanţa. 1992 – 1997”
  1. ioio spune:

    uite aici mai multe chestii cu trupa Agartha din vremea aia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: