Byte. PĂREREA MEA. Finala GBOB Romania 3 vs. Pavel Stratan

we are all made of starsTrec peste părerea mea despre faptul că majoritatea românilor ascultă muzica de la radio pentru fond sonor la slujbă, în maşină sau acasă (la unii, concomitent cu televizorul aprins).

Trec peste părerea mea despre faptul că formaţiile care cântă pe orice scenă mare în aer liber, unde nu se percepe o taxă de intrare sau un bilet de intrare, face prostituţie şi nu câştigă public, ci pierde în imagine şi cotă (asta numai dacă acel artist nu face playback şi dacă acel artist nu face parte dintr-un proiect gândit a fi sezonier, unde banul se câştigă rapid şi doar pe durata câtorva luni de zile, cât ţine hitul pe radio sau în club).

Ieri am primit două comunicate pentru evenimente muzicale de genuri diferite.

Distanţa obiectiv imensă dintre cele două lumi paralele de activitate în cadrul industriei muzicale la noi este comparabilă cu distanţa dintre pământ şi cel mai apropiat obiect stelar din galaxia cea mai apropiată. Din păcate, la noi, cele două poluri (opuse) nu se atrag şi nu vor ajunge niciodată la un consens, iar din cauza asta la noi, cel puţin în următorul deceniu, muzica de nişă (ca să nu folosesc cuvântul derogatoriu de underground) nu are încă nici o şansă să respire sau să îşi găsească propria orbită, pe care să atragă alte corpuri celeste, care să se învârtească în jurul ei, formând cercuri multicolore sau sateliţi numeroşi … şi astfel impresionând un public mai larg de spectatori inerţi şi indiferenţi, care nu ştiu să caute stelele individuale pe cer, ci privesc acolo unde le este îndreptat telescopul de către mâna neglijentă a altora …

Şi nu intru în teoria mea despre artiştii noştri talentaţi din underground care se comportă ca o masă amorfă de asteroizi şi bolovani, care mai degrabă se luptă între ele pentru un loc în spaţiul vid şi îngheţat decât să se unească ca să formeze ceva care poate nu va da roade în viitorul apropiat, dar care cu siguranţă poate forma o planetă mare şi ecologic sănptoasă peste două – trei generaţii de formaţii rocarole. În România, pe toate planurile, nu se va întâmpla nimic bun atâta timp cât fiecare îşi vede de propriul interes. Din păcate, asta va fi situaţia până ajung unii să se sature de numărat banii din cont şi îşi ridică privirea peste marginea craterului fără fund în care-şi fac laba de 20 de ani încoace.

Iată cele două comunicate, în versiune prescurtată şi editată de CZB (pentru a compensa introducerea alambicată şi lungă), urmând comparaţia lumilor paralele despre care am povestit. Postează părerea ta la finalul articolului.


CAZUL 1. GBOB România.

A treia ediţie. Luni 26 octombrie. Jukebox Live Club. Bucureşti.

GBOB. The LogoSe promovează cel mai mare concurs muzical din lume, dedicat grupurilor care cântă 100% live, unde poate participa orice formatie muzicală indiferent de stilul interpretat sau de notorietate

Jukebox Live Club (fostul Becker Brau) se află pe strada Turturelelor nr.11, sector 3 (www.beckerbrau.ro). Uşile se deschid la orele 15:00. Biletul este 30 ron.

Formatiile participante la finala GBOB România 3 sunt:

 • A.D.N.
 • Band For Rent
 • Blood Print
 • Evo
 • The Evolution
 • KinEthics
 • Kumba
 • Lazybones Division
 • Mishu Calian Band
 • ParadigmA
 • PhenomeOn
 • Rava
 • ReDLine
 • Six
 • Sonatic

 • Invitat special: The Marker, castigătorul GBOB România 2008, care vor sărbători un an de la înfiinţare

Câştigătorii vor participa la Finala Mondială GBOB 2009, care va fi organizată în 13 decembrie 2009 la The Scala din Londra. Aici vor concura cu căştigătorii din celelalte ţări ale lumii pentru marele premiu în valoare de 100.000 dolari.

Până aici, totul pare normal, dar organizatorul vine cu o completare destul de dură ca mesaj, intitulată Observaţii suplimentare.

Deşi iniţial ne-am propus să organizăm mai multe finale locale, am fost nevoiţi, din motive obiective, să renunţăm şi să organizăm doar o Finală Naţională. Care sunt aceste motive? Anul acesta formaţiile înscrise nu au mai fost concentrate în două trei oraşe foarte mari, competitorii venind din zone geografice diferite, Cluj, Iaşi, Bacău, Bucureşti, Arad, Timişoara, Craiova, etc. Pentru a putea realiza o finală trebuie să avem cel puţin 4-6 formaţii locale pentru a evita ca artiştii să suporte cheltuieli mari de cazare, transport s.a.m.d. Deasemenea, s-a constatat un dezinteres quasigeneralizat în România pentru promovarea noilor talente reale. Organizatorii locali, şi autorităţile, sunt total dezinteresate să facă ceva pentru noua generaţie. Majoritatea vor „nume consacrate” .

Ca fapt divers, GBOB în Belgia este finanţat de oraşul Antwerpen (Anvers) şi are forma unui festival în timp ce în România nu există nici un fel de aport financiar de la nimeni.

La câteva minute distanţă, am primit următorul comunicat despre un eveniment de impact încheiat la Cluj.

CAZUL 2. Micuţa care a mişcat oraşul la aniversarea Polus Center

Duminică, 11 octombrie 2009. Polus Center Cluj a aniversat 2 ani de la inaugurare.

Pavel Stratan şi Cleopatra Stratan la Polus Center ClujPunctul culminant al zilei a fost super concertul susţinut de Cleopatra şi Pavel Stratan. Atât cei mici cât şi cei mari aveau un singur nume pe buze: Cleopatra Stratan. Astfel, la ora 19.00, mii de fani au luat cu asalt zona de food-court din Polus Center pentru a asista la cel mai aşteptat concert al toamnei. Primul care a încântat publicul a fost Pavel Stratan, care i-a ţinut pe fani „în priză” cu  melodiile sale antrenante. Nu a fost decât începutul, căci după aproximativ 30 de minute a avut loc momentul mult aşteptat de toată lumea, când Cleopatra Stratan i s-a alăturat tatălui ei pe scenă. Atmosfera a devenit incendiară, micuţa artistă impresionând audienţa cu un recital de excepţie din care nu au lipsit piese celebre precum „Ghiţă” sau „Număr până la unu”. Timp de 60 de minute publicul a cântat şi a dansat pe ritmurile electrizante ale celor doi artişti, care au părăsit scena în jurul orei 20.00, doar pentru a reveni după câteva minute la insistenţele publicului. Spectacolul şi distracţia au continuat, Cleopatra Stratan fiind în centrul atenţiei. După concert  toţi cei prezenţi au putut gusta din cele 198 de torturi delicioase pregătite special pentru aniversarea Polus Center.

În total 52.364 de persoane au trecut pragul Polus Center, în data de 11 octombrie 2009, pentru a se bucura de  premiile şi surprizele pregătite, dar şi pentru a ura „La Mulţi Ani” celui mai mare centru comercial din Transilvania.

PĂREREA MEA despre GBOB

 1. Cine va scoate din buzunar 30 de lei ca să vadă o adunătură de nume no-name (pe lângă prietenii şi unii membri din familiile celor de la Bucureşti)? Poate recitalul Marker ar putea fi un punct forte în program (numai pentru faptul că au câştigat locul 2 la Cerbul de aur 2009) … dacă nu au alte cântări de club în capitală, unde biletul poate fi doar 15 lei.
 2. Dacă s-au înscris formaţii din toată ţara, de ce nu s-a dorit să se facă finala într-un oraş din centrul ţării, pentru ca toţi artiştii să ajungă mai ieftin acolo, şi mai devreme acasă. Organizatorii, care vin de departe, au ales să facă finala la Bucureşti, probabil pentru că au zborul direct până acolo, dar concluzia este că nu numai miticii concentrează toate evenimentele în Capitală, ci şi străinii desconsideră provincia şi oraşele frumoase din restul ţării. Artiştii din Bucureşti sunt favorizaţi, odihniţi, nu au cheltuieli, etc. Cu toate astea, trebuie remarcat faptul că primele două ediţii au fost câştigate de Bistriţenii de la Grimus şi Braşovenii de la Marker.
 3. Se poate face an de an de an finala la Bucureşti, unde evenimentul oricum este pierdut printre alte 10 evenimente organizate în aceeaşi seară (chiar dacă este vorba de o seară de luni) … cam aşa stă treaba şi cu finala de la Londra … şi în afară de aceste emailuri-newsletter, trimise la o mână de artişti care s-au înscris în concurs, nimeni nu află de concursul GBOB, care nu este o idee deloc rea … însă, un eveniment organizat in provincie, va stârni interesul pe plan local şi va avea efect pe termen lung, pentru că în localităţile mai mici din ţară (cum ar fi Bistriţa, Satu Mare, etc) NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC ALTCEVA.

PĂREREA MEA despre Aniversarea Polus Center Cluj

 1. Superlativele cel mai aşteptat concert al toamnei şi super concert m-au dat gata. Mă gândesc la ziariştii care fac copy-paste după un asemenea material şi câtă lume chiar crede aceste cuvinte. Lume, desigur, care nu iese din casă decât la astfel de evenimente. Orice artist ar fi cântat la Polus Center, tot aia era. Lumea a ieşit în primul rând la Shopping, la posibilitatea câştigării unor premii în valoare de x lei-euro-dolari-yen.
 2. Dacă cunoşti versurile pieselor Ghiţă sau Număr până la unu, a. Vă rog să ridicaţi mâna stângă în aer, b. Vă rog cu mâna dreaptă să daţi click pe „X”-ul din colţul dreapta sus, şi să nu reveniţi la CZB (dacă sunteţi stângaci, inversaţi cuvintele cheie legate de partea corpului).
 3. 52.364 de persoane au trecut pragul Polus Center în ziua concertului … 52.364 de persoane au văzut afişele cu Familia Stratan, sau oricare alt artist ar fi cântat acolo în ziua respectivă. Eu nu cred că există 52.364 de persoane în ţara asta care au auzit de GBOB România … Jalnic este că poate nici 10% din această cifră (adică, 5.236,4 persoane) nu au auzit de Finala GBOB România.

Nu am spus că eu consider că industria noastră muzicală este deja la ani lumină distanţă de pieţele muzicale ale vecinilor noştri dinspre vest … şi aici mă refer la Serbia şi Ungaria.

Care e părerea ta?

Comments
3 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. Finala GBOB Romania 3 vs. Pavel Stratan”
 1. Palolo spune:

  Bine punctat, CZB. Am avut o discutie pe tema asta cu cineva azi. Nu cred ca noi vom apuca vremurile cand poporul asta o sa inteleaga ce e aia muzica, ce inseamna cu adevarat un eveniment si pe ce merita sa scoti banul din buzunar. Dar speranta moare ultima 🙂

 2. IMBARUS MIHAI spune:

  Daca nu ma insel, dragi comentatori,prima finala nationala din 2007 a avut loc chiar in centrul tarii,mai precis la Cluj.In ceea ce priveste publicitatea de care ar fi avut nevoie un astfel de eveniment,aveti dreptate, ea nu este pe masura concursului .Romania nu a participat decat de doua ori pana acum,pentru ca insusi acest proiect muzical nu dateaza de foarte mult timp,mai precis din 2004 incepandu-se (pentru un concurs mondial)cu 16 formatii de pe mapamond,anul acesta participand nu mai putin de …44!Malayezia,Australia,Japonia,citand numai acestea de la antipozi, de la capatul lumii,tari care isi vor muta fundul din spatiul lor geografic pana in Anglia pentru acest eveniment, iar dumneavoastra va plangeti ca muzicienilor nostri nationali le este foarte greu sa se deplaseze pana la Bucuresti.Cant de mai bine de 20 de ani si stiu foarte bine ca muzica e un mixaj perfect intre talent, pasiune si mult sacrificiu…Cui ii este greu sa se deplaseze, sa nu faca acest pas care poate fi unul pentru consacrare,pentru ca cine stie,s-ar putea chiar sa castige acest concurs,mai bine sa stea acasa si sa lase sansa celorlalti,care iata ca par a fi mult mai motivati.Imbarus Mihai.

  • nu ai citit corect.
   problema este ca artistii din capitala sunt favorizati constant.
   este adevarat ce ziceti despre prima editia in ardeal.
   dar asta este doar exceptia ce confirma regula.
   … si sa nu povestim despre ce ciudat s-au simtit miticii la acea editie ca au fost nevoiti sa faca cum fac cei din provincie de ani si ani de zile …
   trebuie sa existe un echilibru. asta am vrut sa exprim in mai putine cuvinte si poate nu s-a inteles bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: