Click. RECENZIE LIVE. Hramul oraşului Chişinău. 14 octombrie 2009

Hramul oraşului. Chişinău. 14 octombrie 2009

Scrisoare deschisă Primăriei Chişinău.

Primaria Chisinau. Oaza de romanism din Capitala peste PrutNimic deosebit (din punct de vedere cultural) nu s-a întâmplat de Hramul oraşului, la Chişinău. Personal nu am fost prezent la evenimentul muzical din seara respectivă. Şi nici nu vreau să anticipez expertiza MAI.

Ştefan Bănica Jr. a fost invitatul serii la concertul organizat de Primărie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În fiecare an, în Piaţă, de Hramul Oraşului se strâng zeci de mii de oameni.

În timpul concertului invitatului din România (Ştefan Bănică Jr. că a mai fost şi Fly Project), s-a produs presupusul „act terorist”.

Niciodată la noi nu s-au mai întâmplat asemenea lucruri.


Aceleaşi evenimente în fiecare an.

Aceeaşi plictiseală.
Vedete pentru gusturi de masă, artişti deja expiraţi.


Nicolae Botgros cu „Lăutarii” săi apar la fiecare eveniment organizat de Primărie. N-am nimic împotriva Maestrului, dar e prea des.

Aceleaşi vedete în fiecare an. Aceleaşi depuneri de flori, aceleaşi feţe de oameni beţi în Piaţă. Am vrea ceva deosebit, Dle Primar. Primăria cam bate pasul pe loc din punct de vedere cultural, cu părere de rău.


Ultimul concert deosebit şi interesant la care am fost, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, a fost organizat de Orange Moldova, şi invitatul principal a fost Goran Bregovic (se întâmpla minunea în 2007). De atunci aceleaşi feţe plictisite şi uniforme. Aceleaşi trupe de playback. Aceleaşi vedete care n-au nimic în comun cu arta. Acelaşi Dan Bălan (ex-Ozon) şi acelaşi Nicolae Botgros. Primăria, iarăşi îmi pare rău să zic asta, participă la această Stagnare culturală generală în care se află Republica Moldova la momentul actual.
În loc ca publicul, spectatorii, să fie cultivaţi cu artişti telentaţi noi (sau chiar nume vechi, numai să nu se tot repete an de an), tendiţe artistice, măcar europene, la noi publicul este aplatizat şi ţinut într-o cuşcă culturală. De aia şi publicul e atât de vulnerabil în faţa unor campanii electorale agresive (sau ăsta e şi scopul?).
Vorba ceea (valabilă şi pentru oficialii din Românica): Nu masele de oameni ce vin mereu în Piaţă ar trebui să vă educe, ci Dvs ar trebui să educaţi masele (estetic vorbind). Dacă vă pasă, desigur.

Dle Primar al românilor de pretutindeni, faceţi ceva mai fain.


La încheiere vă mai dau o vorbă. Dezvoltarea unei ţări se măsoară mai întâi de toate după nivelul cultural, artistic. Dupa aia de abia vine nivelul economic, social, totul legându-se, într-un sfârşit bun. Spiritul unui popor e în artă, şi nu în religie (cel puţin la noi).
Şi unde suntem noi acum, dragi români?

semnează colaboratorul nostru de la Chişinău, Anatolie Juraveli

DAŢI CLICK AICI să vizitaţi articolul complet din Blogul lui Anatolie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: