Click. INDUSTRIE. Pedal Board. Adi Scripcariu. Van Cramp.

La noi, mulţi artişti din underground consideră urcatul pe scenă scopul repetiţiilor şi cei mai mulţi se târguiesc cu patronii de cluburi să le asigure una-alta din sculăraia necesară pentru amplificarea sunetului la concerte.

Adi Scripcariu. Van Cramp. Young ProPrimul pas când porneşti o trupă (şi după ce te-ai asigurat că ai unde repeta) este ca fiecare să se pună la punct cu propriul instrument şi accesoriile necesare. Dacă un baterist trebuie să se gândească la tot ce ţine de setul de tobe, de la premier, cazan, tum şi tobă mare, la fus, cinele (de diverse diametre şi cu diverse efecte), stative, pedala de tobă mare, carcase şi genţi care să le protejeze la transport şi în care trebuie să fie cărate sub braţ sau peste umăr, eventual şi scaunul pliabil sau demontabil pe care să stea comod (am fost în baruri unde se cântă Live săptămânal, unde tobarul era aşezat de patron pe două lăzi goale şi întoarse de bere) … chitariştii cu dorinţa de a fi profesionişti sunt oarecum rari în trupele începătoare. Majoritatea sunt supăraţi dacă nu au un monitor în care să se audă, deşi aproape toţi pun ampliful la maxim, la mai puţin de un metru în spatele lor. Detaliile tehnice sunt ceva mai complexe … dar cam asta e ideea.

Guitar Effects and Pedal Board. upside down viewSubiectul acestui articol însă este un tânăr la 20 de ani care cântă la chitară şi este probabil în prima lui formaţie. Tânărul are însă un Pedal Board ce nu am văzut la mulţi chitarişti mai mari ca el (de la trupe rock care au cântări săptămânale prin toată ţară).

Iată amplasarea efectelor de chitară din cutia lui personală de scenă.

Pedal Board. Mai întâi trebuie să întoarcem poza, ca să vedem cutia aşa cum o vede chitaristul, Adi Scripcariu, de la Van Cramp.

Guitar Pedal Effects. Van Cramp. 17.10.2009

(rândul din spate) Electric Mistress – priza – Tuner Boss (alb)

(rândul din faţă) Delay DD7 Boss (alb) – DMM, Deluxe Memory Man (un echo delay) – Rat – CS3 (compresorul pentru Tunerul Boss, albastru)

(mai în faţă, dreapta) VOX pe lampă, British Boost

Aceste efecte dau soundul specific fiecărui chitarist, ba chiar al formaţiei.

Cine cunoaşte muzica (şi nu cântă doar pentru orgoliu personal şi să agaţe gagici noaptea prin cluburi) se respectă. Respectându-se pe sine, în efect, îşi respectă ascultătotul, audienţa, fanul.

MySpace: www.myspace.com/thevancramp

Comments
3 Responses to “Click. INDUSTRIE. Pedal Board. Adi Scripcariu. Van Cramp.”
 1. worm spune:

  Frumos pedalboard. Asta e pedalboard super high-end. Ar trebui sa sune mai bine ca si coldplay :)) Si din cate am auzit eu, nu prea suna.

  Apropo de „. Tânărul are însă un Pedal Board ce nu am văzut la mulţi chitarişti mai mari ca el (de la trupe rock care au cântări săptămânale prin toată ţară).”
  O sa-ti spun si de ce nu are oricine asa ceva. Hai sa facem un total aproximativ al efectelor: Electric Mistress 120 euro, Tuner 80, DD7 140 , DDM 250, British Boost 200, Rat 80. Cs3 70 => 970 euro doar efectele. La care adaugam statia pe lampi (vox ac15 cc1x) MINIM 600 euro.

  Nu stiu la ce chitaristi mai mari te referi, majoritatea chitaristilor buni din ro au pedalboarduri foarte tari. Ex chitaristii din: OCS, ZDOB SI ZDUB, The Amsterdams, Kumm, noul Mihnea din Luna Amara.

  Oricum, ideea de baza e buna, trupele ar trebui intai sa-si lucreze soundul de backline ca mai apoi sa-si permita sa se planga de sonorizari/sunetisti

 2. dancetrauma_attila spune:

  Din pacate foloseste prea putine tonuri fata de ce scule are

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: