Zoom. INTERVIU. Masterpiece. NIMROD

MySpace: www.myspace.com/masterpiecebandro

Nimrod. acest trubadur al corzilorLa iniţiativa lui Nimrod şi Dr. V., se adună câţiva muzicieni buni de la mai multe formaţii clujene, care vor să îşi ocupe weekendurile libere cu formaţiile de care aparţin, cu cântări dedicate exclusiv pieselor din repertoriul Metallica (thrash-metal).

Este prima dată când se face aşa ceva la noi.

Săptămâna asta, Masterpiece cântă prin Ardeal, împreună cu formaţia Nimfonia din Ungaria. Masterpiece este o formaţie Tribut Metallica. Nimfonia este fosta trupă maghiară Bloom, cunoscută pentru interpretarea perfectă a repertoriului Nirvana.

Am schimbat două vorbe despre acest turneu cu Nimrod. Partea a doua din interviu o puteţi citi mâine la CZB.


CZB: Nimrod. care a fost evenimentul catalizator să te hotăreşti să te întorci pe scenă într-o formaţie de muzică laică?

Nimrod (chitară, Masterpiece): Nu a fost un eveniment anume. Din când în când mă mai urcam pe scenă, invitat de trupe cum ar fi Voices Of Silence (VOS) sau chiar Altar mai demult. Dar aveam (o am şi acuma) o legătură strânsă cu Szabi de la Voices Of Silence (VOS) şi el mi-a propus undeva pe la începutul anului să facem un program Metallica. Ideea iniţiala era, să facem o seară Metallica, care apoi s-a dezvoltat şi ne-am dat seama, că poate ar merge şi o trupă care să cânte exclusiv piese Metallica. Probabil acesta a fost momentul în care mi-am dat seama că asta implică cântări mult mai dese şi regulate.


CZB: Despre activitatea din timpul verii, unde aţi reuşit să cântaţi? Care a fost reacţia publicului?

Nimrod: Am încercat prea târziu să intrăm la marile festivaluri şi acolo cărţile se fac cu mult timp înainte, aşa că nu am prins mare lucru vara asta. Dar am fost de exemplu la o întrunire de motociclişti la Zetea, care a ieşit fenomenal. Publicul s-a dezlănţuit într-un mare fel. Avem un avantaj extraordinar, ca şi formaţie tribute Metallica: piesele sunt super cunoscute 🙂 toată lumea cunoaşte versurile. Provocarea e să cânţi bine. E o satisfacţie când vezi oameni chiar de 40-50 de ani care cântă versurile Master of Puppets sau Harvester of Sorrow cu tine. Organizatorul ne-a spus că am făcut cea mai bună atmosferă din intregul festival.


CZB: Aveţi probabil cel mai interesant traseu a unei formaţii româneşti în luna octombrie. Un schimb de experienţă cu o formaţie de preluări Nirvana din Ungaria. Cântaţi împreună în câte 4 localităţi din ţara fiecăruia. Există sprijin din partea statului maghiar sau a ministerului lor de cultură pentru această tură de forţă?

Nimrod: Traseul acesta de care zici, a tot evoluat pe parcursul organizării lui. Iniţial am fi vrut să includem oraşe precum Tg. Mureş, sau Miercurea Ciuc, dar nu am găsit locaţii potrivite pentru concert. Aşa au apărut alte oraşe în schemă. Acest turneu este organizat de către noi (cele două formaţii) şi nu avem nici un fel de sprijin din partea statului maghiar.


CZB: Dar din partea Românilor? Există vreo Fundaţie …sau Ministerul Culturii are la noi programe de sprijin cultural pentru formaţiile de muzică contemporană?

Nimrod: Mai demult cochetam cu ideea de a obţine ceva bani de la Ministerul Culturii, ca să putem încropi nişte concerte, dar cu mare dezamăgire spun: acele fonduri destinate „activităţilor culturale” sunt atât de greu accesibile, încât te împotmoleşti în tonele de acte, care sunt necesare obţinerii lor. Cei care fac programele respective, le fac în aşa fel, încât să nu le poţi accesa.

Să amintesc doar de o anomalie: o firmă organizatoare poate obţine o sumă, dacă dispune de cel puţin 40% din costul total, doar că activitatea respectivă trebuie să fie non-profit.

Să zicem că ai nevoie de un buget de 10.000 de euro pentru a organiza un turneu. Statul ţi-ar da 6.000, dacp tu dispui de 4.000. Tu investeşti 4.000 de euro în turneul respectiv, bani pe care niciodată nu-i recuperezi, pentru că acţiunea trebuie să fie non-profit. Te întreb: mai vrei să organizezi turneul respectiv, în care pierzi 4.000 de euro? În aceste condiţii nu văd cum ar putea o formaţie să fie ajutată de către Stat!
De fapt sunt sigur că există firme sau fundaţii, care obţin fonduri de genul acesta, care au relaţii acolo, unde se împarte ciolanul. Ei ştiu cum să învârtă lucrurile să „iasă bine” pentru toţi. Numai că banii nu ajung acolo, unde este nevoie. Dar asta e o boală veche a moştenirii noastre comuniste.


CZB: Cum aţi dat de această formaţie? Prin MySpace?

Nimrod: Cei din Nimfonia îmi sunt prieteni vechi, cu care ne-am intersectat de mai multe ori în viaţă. Am cântat împreună (pentru o scurtă perioadă) la un moment dat cu unii dintre ei, aşa că ne ştim bine. De când am pus Masterpiece pe picioare, am discutat posibilitatea unui turneu împreună. Şi iată că ideile şi vorbele au devenit realitate, vom cutreiera (un pic) ţările noastre. Ei au activat sub numele Bloom mulţi ani, când au cântat piese Nirvana. Mai nou şi-au schimbat numele în Nimfonia şi au făcut piese proprii, care difera de stilul grunge. Dar au un feeling extraordinar cand canta piese Nirvana. Ti se face pielea găină şi ai impresia că auzi originalul. Zozo, daca şi-ar întinde părul, ar semăna şi mai mult cu Kurt, iar Pitt chiar seamănă cu Chris Novoselic.


CZB: Ei au backline şi dubiţă cu care merg pretutindeni, sau este închiriată? Voi aveţi această infrastructură pentru traseu … cum împărţiţi sculele pe parcursul traseului? Duc ei greul în HU şi voi în RO?

Nimrod: Bineînţeles că au backline. În vest nici nu se pune problema, ca o trupă să nu aibe backline propriu. Este un aspect elementar. Doar atunci poţi să ai sound-ul tău specific, dacă ai sculele tale. Şi noi vom merge cu backline-ul nostru, cu o dubă, şi o să punem sculele împreună, ca să iasă nişte show-uri beton. Vrem să folosim inclusiv lumini, acolo unde nu sunt suficiente. Vrem ca cei prezenţi să aibe parte de nişte spectacole pe cinste, chiar dacă o să cântăm în cluburi.


CZB: Credeţi că Nirvana cu Metallica va prinde în oraşele noastre? Mai nou, fanii rock s-au împărţit în găşti, pe subgenuri muzicale.

Masterpiece. Tribute Band MetallicaNimrod: Noi am considerat ca e o reţetă bună, să aducem împreună aceste două stiluri. Sunt două formaţii mari, de talie mondială, chiar dacă una dintre ele nu mai activează. Asta e încă un motiv pentru care fanii grunge ar trebui să vină. Nu mai ai cum să auzi Nirvana în original, aşa că hai la concert. Să fim sinceri, şi la un concert Metallica e greu să ajungi din cauză că vin cam rar şi biletele costă mult. În Ungaria cu siguranţă nu vor fi probleme, pentru că publicul de acolo s-a obişnuit să aştepte cu răbdare până vine formaţia lor preferată. Dar am încredere că şi la noi există deja abordarea asta din partea fanilor. Au trecut anii în care anumite formaţii au fost huiduite doar pentru că nu era pe placul majorităţii.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE MASTERPIECE CU UN CLICK AICI.

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Masterpiece. NIMROD”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: