Click. RECENZIE LIVE. Origin, cu Mircea Florian. 24.10.2009

Fabrica de pensule (clădirea Perom).

Inaugurarea Galeriei de Artă alternativă

Sâmbătă 24 octombrie

Origin

Adi Cimpoesu (a.k.a. Electroclown)

Bogdan Rakolcza

Dan Aga

Invitat special: Mircea Florian

!!!!!

proba19.35

„Lemnul este prost; este ud. Aduceţi alt lemn, preferabil uscat.”

Intrasem în sală. Cu 5 minute înainte de ora stabilită pentru începutul spectacolului.

Sala era goală. Încă se făceau probele de sunet şi acustică în sală.

Opening19.55

Se aduna lumea, al doilea val de public avizat intra în sală.

20.15

Sala s-a umplut; lumea mai venea. Spectacolul începe.

instrumente. potpuriuDiversitatea de instrumente a fost copleşitoare, de la trompetă, chitară, orgă electrică, calculator, beatbox, mixer, la căldare cu apă, ţeavă de patru metri, muzicuţă, instrumente mici de percuţie din lemn, fructe (mere) şi legume (morcovi). Aici a fost vorba de muzică experimentală, un set de performance de muzică creată spontan de patru artişti pe un ritm prestabilit şi programat în calculator.

sala plinăPublicul a fost mult mai avizat ca în pima seară la Fabrica de pensule. De data asta, nu era nici un alt atelier deschis sau eveniment în derulare în întreaga clădire. Din păcate, acelaşi public a fost poate prea şocat de ceea ce s-a întâmplat la Cluj în ultimele zile.

Practic, după 20 de ani, anul acesta am avut trei concerte de muzică experimentală în urbele noastre, dintre care două au avut loc în cele două seri de inaugurare a Galeriei de artă alternativă.

didgeridoo. DIYAstfel, lumea nu a dansat (cum am văzut că se poate întâmpla la concerte cu artişti de gen în străinătate) şi nu a aplaudat, nici când, pentru o singură dată în timpul setului de 90 de minute, artiştii s-au oprit preţ de câteva secunde din spectacol, pentru ca să lase lumea să aplaude … iar la final am văzut anumite persoane din public care au trecut pe lângă cutia de donaţii de la ieşire, cu nesimţire. Artistul invitat a făcut drumul din Germania special pentru acest eveniment. La noi, nu suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, dar bunul simţ trebuia totuşi să existe, chiar dacă au trecut 20 de ani împotriva noastră. Am fost deosebit de dezamăgit de artişti din noul val care au stat câteva minute, au râs de ceea ce se întâmpla în sală şi au plecat. De astfel de artişti nu avem nevoie!

tv dinnerAm purtat o discuţie filozofică, dacă poate ar fi fost mai bine să circule două căciuli sau doi tineri prin sală cu câteva minute înainte de finalul spectacolului să facă cheta şi să adune banii de la public ca la biserică, unde se ştie bine că fiecare are intenţia de a da mai mult ca vecinul, ca să impresioneze.

Nu suntem în 2009 cu mentalităţile. Îmi pare foarte rău. Şi nu înţeleg cum am ajuns să fim integraţi în Europa. Cultural, cel puţin, nu suntem pregătiţi în nici un fel. Datorită acestui public, nu am putut acorda nota maximă evenimentului, care din punct de vedere artistic şi-a atins scopul şi a oferit o rază de lumină în mijlocul Mărăştiului.

instrumente

going to the waterhole

Poems of Higher Thought

o poezie de pe una din perneo poezie de pe una din perneo poezie de pe una din perneo poezie de pe una din perne

Comments
One Response to “Click. RECENZIE LIVE. Origin, cu Mircea Florian. 24.10.2009”
  1. Bogdan Rakolcza spune:

    PEROM este o societate pe actiuni, care detine spatiul fabricii de pensule, dar nu are nci o importanta ca si operator cultural. Evenimentul a avut loc la Fabrica de Pensule in sala studio.

    Noi ca muzicieni, sincer, n-avem nici un fel de plangere fata de public. Am avut impresia ca s-a receptionat foarte bine si cum trebuia. Sincer ne-a minunat cata lume a ramas pana la capat, muzica improvizata avand ea anumite particularitati, care uneori n-o fac prea usor digerabila.

    Iar pauza in care lumea n-a aplaudat, era pentru ca nu era de aplaudat… era doar o pauza. Cu un mic dezacord daca acum terminam deja sau nu.

    Iar spectacolului iar fi stat foarte bine si fara nici un fel de aplauze. Daca vrem aplauze, ne aplaudam reciproc. Dar ne bucuram ca le-a placut multora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: