Zoom. PUNCTE TURISTICE. Hastings Street. Detroit. Michigan. Partea 2

În anii 1940, puteai găsi orice iţi doreai pe Hastings Street din Detroit Michigan.

Un bilet la un concert de JAZZ pe Hastings Street, din secolul trecutMuzica de Jazz & Blues se revărsa prin geamurile stradale ale magazinelor şi cluburilor care se priveau peste drum. Era mai lungă decat faimosul Bourbon Street din New Orleans Louisiana.

1916

Comisarul de la Poliţie, James Couzens, a numărat 1.500 de birturi şi crâşme pe Hastings Street (care erau deschise 24 din 24). Dintre acestea, 1.000 erau Blind Pigs, şi nu aveau Licenţele necesare de funcţionare. 15 era numărul instituţiilor legale, înşirate printre numeroasele săli de biliard şi restaurante pe Hastings Street.

1925

După ce s-a pus în practică legea prohibiţiei în statul Michigan în 1918, patronii de baruri şi de saloane de biliard şi-au redeschis localurile în număr sporit. Ele vindeau băutură la negru în apartamente, şi beciuri prost ventilate (aceste cuvinte din urmă seamănă cumva cu vreun local prin care ai fost recent prin oraşul tău?), numărând deja peste 20.000 pe Hastings Street în 1925.

În fiecare bar aflat cu geamul la stradă, era câte un pianist care bătea ritmuri de Boogie Woogie (sau cum le ziceau sudiştii, Fast Western). Pianiştii veniţi din sud, de la aşa numitele Barrelhouses (barurile tipice ale epocii, din sud, erau construite din lemn, fiind asemănate cu butoaiele), se pricepeau la diverse ritmuri din era pre-Boogie Woogie: Breakdowns, Shakedowns, Calico hops, Chitterling rags şi Slow drags.

În localurile ilegale din Detroit Michigan (aşa numitele Blind Pigs), pianiştii de Blues şi Boogie Woogie (primul val: Will Ezell, Charlie Spand, Big Maceo MerriweatherMaceo era chiar Mare, având 400 de kg, Floyd Taylor; al doilea val: Boogie Woogie Red (n. 18.10.1924), Bob Thurman şi Little Eddie Boyd) au devenit vedete în perioada interbelică.

După anularea prohibiţiei, şi la începutul segregării, scena de Blues din Detroit a cunoscut un Boom, ieşind din Blind Pigs, în seara de luni, rezervată pentru cei de culoare la sălile de dans mai sofisticate, precum Graystone Ballroom şi Arcadia Ballroom (discotecile-cluburile din vremea respectivă). Timp de două decenii, începând din anii 1930, Hastings Street se dezvoltă şi face parte din cartierul de cluburi şi baruri numit Paradise Valley.

Byte. Chicago Blues şi Detroit Blues sunt legate între ele prin faptul că mulţi muzicieni ale epocii se mută dintr-un oraş în celălalt sau fac naveta între The Windy City şi The Motor City în căutarea visului american …

La Detroit se defineşte filonul de Electric Country Blues în anii 1940. Muzica este promovată de artişti precum John Lee Hooker, Eddie Burns şi Washboard Willie.

Hastings Street in plina RenovareRenovarea urbană a condamnat 3.500 de locuinţe din cartierul istoric. Programul guvernului american, The Federal Housing Act, a demolat sute de clădiri şi reşedinţe considerate prea vechi şi sub standardele moderne (a se citi Afro-Americane). Astfel, populaţia este mutată în Brewster Housing Projects pe partea de est a Parcului Brush, iar pe locul unde cultura de pe Hastings Street a construit un pilon solid al istoriei muzicii de Jazz & Blues, a fost proiectat porţiunea de autostradă poreclită Chrysler Freeway de pe I.75.

Se găsesc articole prin internet despre această stradă, lucrări şi articole relativ actuale, pentru că de abia acum 2-3 ani s-a demolat ultima clădire istorică unde au cântat şi s-au lansat o grămadă de artişti clasici ai genului Jazz & Blues. Este vorba de The Horseshoe Bar, aflată la adresa de pe Strada Adams, nr. 606, demolată pentru construcţia unui complex sportiv modern, Ford Field.

Byte. O paralelă ce o putem face între artiştii americani din anii 1930-1940 şi industria muzicală românească de pe vemea monopolului Electrecord este înregistrarea unei feţe de disc de către un artist, albumele fiind împărţite între doi artişti.

Electrecord a făcut asta cu artiştii autohtoni de muzică rock din anii 1970-1980. Practica a continuat şi la începutul anilor 1990.

CITIŢI Partea 1 despre Hastings Street DÂND CLICK AICI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: