Zoom. PUNCTE TURISTICE. Academia de Muzică „Gheorghe Dima”

prima clădire a Conservatorului. Str. IC Brătianu, fosta 23 augustAcademia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a luat fiinţă ACUM 90 DE ANI, în anul 1919, ca instituţie de stat, în contextul unui viguros proces de modernizare a întregului învăţământ românesc, ce a fost determinat de climatul deosebit de dinamic al edificării României postbelice. Primul rector a fost compozitorul Gheorghe Dima, care şi-a făcut studiile în Germania. Instituţia a funcţionat succesiv sub denumirile

 • Conservatorul de muzică şi artă dramatică
 • Academia de Muzică şi Artă Dramatică, din 1931
 • Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima”, din 1950
 • Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din 1990

Printre profesori s-au numarat personalităţi de marcă ale creaţiei şi interpretării muzicale, cum ar fi compozitorii Sigismund Toduţă şi Cornel Ţăranu (membri ai Academiei Române). Studiile doctorale în muzică şi înaltul titlu de Doctor în Muzicologie au fost fondate în România tocmai la Conservatorul de Muzică clujean, deja în anul 1971, prin contribuţia amintitului Sigismund Toduţă, mulţi dintre cei mai valoroşi muzicieni din toate centrele ţării se mândresc cu titlul de Doctor obţinut la Cluj.

Sigismund Toduţă

Sigismund Toduţă (1908-1991) s-a impus ca profesor de muzică la Blaj (Liceul Sf. Vasile cel Mare, judeţul Alba) şi a creat o renumită şcoală muzicală la Academia de muzică Gheorghe Dima. Înarmat cu şapte diplome universitare de specialitate, dintre care trei obţinute la şcolile superioare din ţară, iar altele patru în străinătate, Toduţă, revenit în ţară în ianuarie 1939, se impune treptat după 1947 ca profesor la Consevatorul de muzică Gheorghe Dima şi construieşte o şcoală de compoziţie, unitară, coerentă, în adevărata tradiţie a artei muzicale româneşti.

Este primul român absolvent al Institutului pontifical de muzică sacră.

Diploma institutului de muzică sacră din Roma. 1933

1941. Din Cluj la TimişoaraÎn anii celui de al doilea război, când Ardealul a fost cedat Ungariei, Conservatorul din Cluj, împreună cu spectacolele lui, se organizează, în exil forţat, la Timişoara.

Un rol hotărâtor în înfiinţarea Filarmonicii la Cluj-Napoca şi în alcătuirea ei ca ansamblu profesionist din ce în ce mai valoros l-a avut Antonin Ciolan. Filarmonica din Cluj era cel de al 11-lea ansamblu pe care îl fonda maestrul Antonin Ciolan, originar din Basarabia. În anii ’50, Antonin Ciolan era prezent ca dirijor la pupitrul Operei Maghiare din Cluj, formând noua orchestră înainte de a înfiinţa Filarmonica.

Antonin şi Eliza Ciolan. Doamna a fost profesoară de pian

Dupa instituirea în anul 1992 a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, au acceptat acest titlu personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti şi mondiale, precum compozitorii Iannis Xenakis, György Kurtág, Krzysztof Penderecki, Pascal Bentoiu, Stefan Niculescu şi Tudor Jarda, interpreţii Christoph Bossert, David Ohanesian, Lucia Stănescu, Virginia Zeani, Lya Hubic, Mariana Nicolesco, Dumitru Fărcaş, dirijorii Yehudi Menuhin şi Erich Bergel, muzicologii Octavian Lazăr Cosma şi Sebastian Barbu Bucur, promotorul Ioan Hollender – nume ilustre ce dovedesc încă o dată prestigiul de care se bucură Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Trei facultăţi constituie nucleul instituţional al Academiei de Muzică: Facultatea Teoretică, Facultatea de Interpretare Muzicală şi Facultatea de Artă Scenică. Recent, acestora li se adaugă Departamentul pentru Educaţie Continuă şi Învăţământ la Distanţă, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic şi tânara Facultate de Muzică de la Piatra Neamţ. Profesorii oferă pregătire de nivel academic superior pentru un spectru larg de specializări muzicale: compoziţie, muzicologie, dirijat orchestră, dirijat cor, interpretare instrumentală, pedagogie muzicală, canto, pedagogie coregrafică, regie de operă şi regie coregrafică.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” are propria tipografie, Editura MediaMusica şi cele două reviste de specialitate: Lucrări de muzicologie şi Intermezzo sunt publicate şi distribuite în circuit închis, dar pot fi comadate şi prin website-ul instituţiei.

Profesori şi studenţi compun diverse ansambluri în cadrul instituţiei

 • Ars Nova
 • Collegium Musicum Academicum
 • Cappella Transsylvanica
 • Antifonia
 • Ansamblul de percuţie

Conducerea Academiei de Muzică din Cluj. 2009prof. univ. dr. Adrian Pop este Rectorul Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca

După ce s-a încheiat Toamna Muzicală Clujeană (2 – 23 octombrie), Academia de Muzică „Gheorghe Dima” ne invită să aniversăm împreună 90 de ani de la înfiinţarea instituţiei la Zilele Academiei de Muzică (3 – 7 noiembrie). Urmează:

 • Festivalul Comemorativ Ştefan Ruha (14 – 17 noiembrie)
 • Concursul de interpretare muzicală Ferdinand Weiss (18 – 20 noiembrie)
 • Festivalul Mozart, ediţia XIX (4 – 11 decembrie).

Websait: http://amgd.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: