Zoom. INTERVIU. Kumm. OIGĂN. Far From Telescopes

Oigan. Deja vu

Kumm înseamnă “nisip” în limba tătară şi este etapa mai matură de creaţie al lui Oigăn după Talitha Kumi. Totul a început la o cafea în Cluj în octombrie 1997. Au trecut 12 ani, timp în care Kumm a devenit una dintre cele mai apreciate şi respectate formaţii din scena rock. Cu ocazia concertului de mâine seară (vineri 6 noiembrie) la Irish&Music Pub prin care se lansează noul album Far From Telescopes (de la orele 21.00), am schimbat două vorbe cu Oigăn despre formaţia lui.

CZB: 29.10.07 a fost aniversarea de 10 ani de activitate la Opera Română din Bucureşti. Ati declarat pentru Maxim Rock în perioada respectivă că se va face un eveniment echivalent la Cluj. A mai avut loc aşa ceva, cu invitaţi din trupe clujene?

Oigăn: Nu a mai avut loc din motive logistice – deja ne mutaserăm aproape toţi în Bucureşti plus că ne-a ajutat o echipă de vreo şapte oameni care nu puteau fi teleportaţi la Cluj.

CZB: Mutarea formatiei la Bucuresti. cand a avut loc. consideri ca a fost benefica, in ce sens? la cluj, spre exemplu ajungeti mult mai rar.

Oigăn: Ne-am mutat la Bucureşti treptat şi iniţial din motive extramuzicale. Dar da, mutarea este benefică pentru că din păcate suntem o ţară foarte centralizată. În schimb nu credem că ajungem mai rar la Cluj – adică de cântat cântăm cam tot atât de des – ajungem mai rar “for fun” ceea ce e păcat fiindcă avem o groază de prieteni faini acolo.

CZB: Aveţi anual câte o schimbare de componenţă. Care consideri că sunt motivele pentru care artiştii îşi pierd răbdarea?

Oigăn: Poate şi noi ne mai pierdem răbdarea? Oricum, din când în când simţi că we’re going to different parties şi atunci o pui în practică.


CZB: Ce ai simţit când ai aflat că Domi vrea să plece din trupă?

Oigăn: Momentul mi s-a părut prost ales – în schimb nu mai eram “împreună” sufleteşte  de ceva vreme.

CZB: Ai vreun resentiment fata de Mani de la Urma care a precipitat plecarea solistului Byron, şi acum a bateristului, Domi, sau consideri că oricum se ajungea la punctul unde drumurile voastre se despărţeau?

Oigăn: Nu cred că ceva din afară poate strica ceva ce nu e deja alterat pe dinăuntru. În momentul în care chimia dintre nişte oameni nu mai funcţionează – orice prilej e bun ca să te desparţi.


CZB: Paul. cum l-ati gasit? de ce tocmai el a fost alesul?

Oigăn: Cum spuneam, momentul lui Domi a fost prost ales, aveam deja planificate nişte chestii – aşa că am stat să analizăm toate posibilităţile – inclusiv de a trage albumul cu mai mulţi tobari. În urmă cu două săptămâni de la momentul respectiv îl văzusem pe Paul live şi ne plăcuse tare mult de el. L-am sunat, ne-am întâlnit la o bere – apoi am făcut o probă şi asta a fost. He was the chosen one.

CZB: Paul. consideraţi că s-a integrat în trupă, din ce puncte de vedere?

Oigăn: Din toate punctele de vedere.

CZB: De ce aţi început cu versuri în engleză, apoi în română, apoi iarăşi în engleză şi acum aveţi din nu piese în română? Depinde de strategia de promovare, o stare de spirit sau de solist?

Oigăn: Depinde exclusiv de stare de spirit. În general, ne vine să scriem în engleză, dar din când în când mai călcăm strâmb 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: