Byte. PĂREREA MEA. GBOB vs. MR-SPU. Partea 2

GBOB vs. MR-SPU. Oricum o luăm, deocamdată România este o ţară de importCĂŞTIGĂTORII

Prin acest articol doresc să compar câştigătorii concursurilor de tinere talente care promovează muzica Live, care mie personal mi se par cele mai interesante la ora actuală în România.

Concursul GBOB. Global Battle of the Bands

Web: www.gbob.com/ro

Concursul MR-SPU. Maximum Rock. Support pentru Underground

Web: www.promusicprod.ro/mrfest/category/mr-fest-2009-spu

GBOB 2009. Deşi în pagina oficială de web (www.gbob.com/ro) finala este anunţată la Hard Rock Cafe în 27 octombrie, de fapt ea s-a organizat în 26 octombrie la Jukebox Live Club, în Bucureşti. Biletul de intrare a fost 30 de lei.

Organizatorul, locuind de zeci de ani în Belgia, are ideea preconcepută cu valoarea unui bilet la un astfel de eveniment trebuie să fie de 10 euro (asta ar veni undeva la 40 de lei). La a treia ediţie, datorită preţului piperat al evenimentului, au fost prezenţi în sală doar 90 de persoane în total. Probabil că din cauza numărului scăzut de persoane interesate de această finală, mediatizată strict prin internet, Hard Rock Cafe nu a mai fost de acord să găzduiască evenimentul al doilea an la rând.

Anul acesta, organizatorii GBOB au oferit cinci premii, iar castigatorii sunt:

Locul I: PhenomenOn – Best Band GBOB Romania 2009
Locul II: ParadigmA – Best Rock and Metal Band
Locul III: EvO – Best Alternative Band
Locul IV: The Evolution – Best Newcomer
Locul V: Mishu Calian Band – Best Progressive Band

La Finala Mondială Global Battle of the Bands din 13 decembrie la The Scala din Londra, PhenomenOn va reprezenta România în finală.

PhenomenOn înseamnă: Andrei Bălaşa (chitară, 15 ani), Cătălin Tamazlicaru (voce, 17 ani), Mario Nicolau (clape, 11 ani), Florian Nicolau (bas, 12 ani), Iulian Nicolau (tobe, 13 ani). În trupa asta, cel mai bătrân membru are 17 ani, iar cel mai tânăr 11.

Un comentariu interesant ce l-am găsit pe un Blog personal este:

Melodia (singura promovată de trupă pe YouTube) sună ca un fel de poor man’s Cargo.

Bucureşti, Bucureşti, dar ai cui sunt ei, maică, din Bucureşti?

Cine are atâţia bani de pompat în ei doar ca să cânte pe scene mari, fără niciun merit real?

Serios? Ăştia or să ne reprezinte, ca naţiune, la GBOB-ul mare? Acum 2 ani au fost Grimus, faceţi diferenţa dintre melodia lor şi ăştia.

Mai are cineva încredere în industria muzicală românească? Mai există şi noţiunea de “muzică” în România, fără să se lege de “industrie”? Mai promovează cineva muzica?

Nu în ultimul rând, DE CE? DUMNEZEULE MARE, DE CE???

Ovidiu Sîrb

La CZB unul din prezentatori a scris următorul comment:

Am avut marea plăcere să prezint acest concurs alături de Alexa de la Kiss TV şi cred că am avut mai multe emoţii decât cei pe care îi anunţam. Ce vreau să spun este că am descoperit luni seara în acea frumoasă locaţie trupe bune din toată ţara şi ţin să îi felicit în primul rând pe toţi cei care au făcut sute de km pentru a participa la finală. Muzicieni buni, unii chiar de excepţie (da, da!), compoziţii bune şi multă emoţie pe scenă, având în vedere că se cânta live! Câştigătorii, cred ca au o vârstă medie de 14-15 ani, dar şi-au etalat în mod admirabil calităţile şi talentul juvenil. Le doresc din toată inima să îi uimească şi pe londonezi şi să demonstreze că locul întâi câştigat acum două zile este pe deplin meritat. Mult succes celorlalte formaţii, cât mai multe concerte şi albume scoase pentru această ţară avidă de muzică bună, dar din păcate nu şi de distribuţie … oricum se munceşte bine şi în underground. Mihai Imbarus

Este al treilea an in care Romania participa la acest concurs. In 2007, finala naţională GBOB a fost câştigată de Grimus, iar în 2008 de trupa The Marker. Grimus a fost aleasă probabil pentru că aveau feeling-ul britpopului … şi finala se ţinea la Londra. The Marker a câştigat pentru prezenţa scenică şi look (vestimentaţia), promovând un sound mai specific americanilor. Am impresia că la fiecare ediţie, se doreşte ceva fresh, se încearcă diverse laturi ale muzicii rock, până se va găsi o formulă ideală care să impresioneze Juriul din Londra.

La ediţia din 2007 la Londra, la care am fost prezent, locul 2 a fost câştigat de o trupă de băieţi de 12-13 ani din Statele Unite. 12 ani! Cântau un rock clasic. Foarte precis, cu o anumită dinamică pe scenă. Au impresionat prin vârsta şi atitudinea de care dădeau dovadă la acea vârstă. Au fost formaţii mult mai experimentate; trupe care meritau la fel de bine acel Loc 2. Dar EI au fost aleşi să ocupe acest loc pentru faptul că erau tineri. Acesta a fost atuul lor la finala mondială de tinere talente. Cristin Tomeci, a venit personal la mine să-i laude pe americani. Ce buni sunt, ce tineri sunt, cât de impresionată este lumea din Juriu… Reacţia mea onestă a fost că nu m-au impresionat, pentru că promovau un heavy metal clasic, cântat prea precis.

Eu cred că atunci când juriul a discutat despre participanţi per ansamblu la Finala din Bucureşti, acuma în octombrie 2009, că s-a pus şi această problemă. Este foarte important pentru directorul GBOB România să îşi dovedească competenţa conducerii de la Londra prin propunerea an de an a unor proiecte deosebite.

Per ansamblu s-a considerat că dintre toţi cei care au cântat pe scenă la Finala din Bucureşti, că cei de la PhenomenOn ar putea fi cei mai de impact la Finala Mondială din Londra. Punct.

Faptul că seamănă cu Cargo pentru noi, nu contează pentru Londra. Ei (londonezii) nu au auzit de Cargo de la Timişoara.

Trebuie să ieşim din tiparele mioritice. Vrem să trecem pe Euro şi să avem nivelul lor de salarii, dar NU avem atitudinea şi mentalitatea ca să putem câştiga şi cheltui acel Euro!

Părerea mea este: Felicitări la PhenomenOn şi sper ca prestaţia lor acolo să impresioneze.

Primele 3 clasate aici au participat si la Maximum Rock, Support pentru Underground

GBOB 1. PhenomenOnMR / SPU selecţia prefinală loc 22
GBOB 2. ParadigmAMR / SPU selecţia prefinală loc 7, în finală locul 7
GBOB 3. EvOMR / SPU selecţia prefinală loc 6, în finală locul 4

Finala GBOB s-a ţinut la o zi diferenţă de Finala MR / SPU. Aici treaba este ceva mai simplă de analizat, fiind vorba de un concurs cu impact local.

Finala concursului Maximum Rock – Suport Pentru Underground s-a organizat la The Silver Church Club din Bucuresti, în 25 octombrie. Preţul biletului a fost de 20 lei şi includea noul număr al revistei Maximum Rock şi compilaţia CD (în format digipack) cu formaţiile aflate în finală.

Cu toate aceste bonusuri, tot nu s-a adunat un număr impresionant de spectatori (nu cunoaştem cifre exacte; redau informaţia asta din ceea ce am găsit scris pe net). Dovadă că lumea nu este curioasă să descopere trupele tinere înainte ca ele să aibe hituri la radio, sau soliştii să ajungă prezentatori la emisiuni TV.

Trupe cu mare potenţial precum Relative (Cluj-Napoca) au rămas acasă, iar trupe foarte bune ca Icory (de la Tărgu Mureş) au rămas în afara podiumului.

PhenomenOn. Dezavantajaţi de jurizarea materialului audio la Maximum Rock, atuul lor este exact vârsta ce o au (o casă de discuri serioasă sau un producător cu experienţă preferă trupe de adolescenţi, pentru că în domeniul muzicii Live, succesul nu vine peste noapte; investiţia este de ani de zile, şi se preferă să se lucreze cu tineri de 20 de ani, care pot ajunge la o maturitate muzicală peste cinci ani, când încă arată bine, şi pot susţine turnee mondiale ani de zile după ce şi-au atins apogeul.

Numai prin acest mod de selecţie ne dăm seama de diferenţa de optică la străini (gândirea pe termen lung) şi gândirea la noi (câştigul pe moment, sound-ul trupei de acuma).

Podiumul Maximum Rock – Suport Pentru Underground 2009 arată astfel

1. Spitfire

2. Hush

3. Act (loc 1 la preselecţie)

Nici una din aceste trei formaţii nu s-a înscris şi la concursul GBOB.

Toate au câştigat accesorii de chitară şi experienţa unui concurs de talent.

Am căutat să ascult piese cu Spitfire pe net. Mie îmi sună a Progressive Revival Band.

Deşi ambele concursuri au un regulament foarte asemănător, consider cele două concursuri complet diferite din punct de vedere al politicii muzicale. O încercare deosebită pentru orice formaţie care se consideră tare ar fi să se înscrie şi să câştige în ambele concursuri!

Aici găsiţi o recenzie a Finalei Maximum Rock – Suport Pentru Underground în website-ul No.3:

www.no3.ro/2009/10/finala-maximum-rock-silver-church.html

Comments
11 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. GBOB vs. MR-SPU. Partea 2”
 1. Li spune:

  dupa parerea mea, nu varsta e o problema. e problema ce si cum se canta… e exact ca si metal battle care a fost castigat tot de o trupa de copchii ce s-au dus la WACKEN, luand fatza altora mult mai calificati, doar pentru ca le-au pus tati si mami chitara-n mana sa-i vada staruri. E aceeasi chestie de imagine care primeaza asupra muzicii pe care o poti vedea pe canalele de specialitate in Romania. Mai nasol e sa o vezi extinzandu-se asupra rockului.

 2. GBOB Romania spune:

  Observatie!
  Toate cele trei trupe castigatoare la Maximum Rock 2009, mentionate mai sus, au participat la GBOB in 2008. ACT a obtinut premiul pentru cea mai buna trupa rock GBOB Romania 2008.

 3. deocamdata sub anonimat spune:

  Tot observatie.

  Castigul pe care se presupune ca l-ar avea trupele care au participat la GBOB 2009 este de fapt inexistent. In afara de cheltuiala mare pe care o presupune acest concurs (20 EUR inscrierea pe cap de membru de trupa, deplasarea, masa si cazarea la bucuresti care nu sunt asigurate de organizatori), in afara de toate astea nu a existat nici expunere la public, nici la presa (cred ca a aparut un singur articol pe bestmusic in care se prezenta un clasament final) si n-a fost prezent nici macar un reprezentant al unei case de discuri. Nu s-a facut deloc publicitate, cele doua mese rezervate presei au fost goale si la ele au stat concurentii, sala suparator de pustie in afara de cativa prieteni veniti sa isi sustina trupa favorita. In afara de faptul ca trupele au sunat BETON pe sonorizarea pusa la dispozitie, n-au facut altceva decat sa isi cante una alteia. Si a ramas si vaga amara impresie ca a cashtigat cine trebuia sa cashtige.

  Ca urmare, recomandarea lui Stan Patzitul: daca ai o trupa de rock, cauta alt concurs decat GBOB.

  • GBOB Romania spune:

   Va trebui sa raspund la acest comentariu pentru ca nu contine o opinie a cuiva ci doar prostii si minciuni.
   Scurt:
   1. Asa cum sta scris si in acest articol costurile unui demo se ridica mult peste mica taxa de inscriere care oricum nu acopera nici macar cheltuielile noastre de deplasare in Romania. Artistii traiesc in alta lume dar trebuie sa incerce sa ramana cu picioarele pe pamant. Cand ati facut inscrierea ati spus ca: „ati citit, inteles si sunteti de acord”, nu va obligat nimeni sa participati, putea participa altcineva dintre cei pe care i-am refuzat pentru ca nu mai erau locuri (unii chiar buni prieteni).
   2. Scopul GBOB este de a gasi o formatie care sa reprezinte Romania cu succes la Finala Mondiala si care sa fie ajutata sa-si gaseasca propria identitate si drumul in music-bizz. Noi nu am spus niciunde ca vom face ceva pentru trupele care in opinia noastra sunt neinteresante (ca sa ma exprim elegant)…
   3. Nu a existat nici o masa a presei, cei de la diverse publicatii au stat pe unde au vrut, unii chiar langa formatiile favorite pentru care au incercat sa puna si „vorbe bune” asa cum au incercat multi si anii trecuti dar fara succes.

   Uitati aici cateva link-uri din presa romaneasca:

   http://www.jurnalul.ro/stire-muzica/phenomenon-la-finala-mondiala-de-la-londra-525442.html

   http://www.click.ro/vedete/romanesti/Paradigma-trupa-buna_0_836916359.html

   http://www.adevarul.ro/articole/phenomenon-a-castigat-finala-gbob.html

   http://www.metalfan.ro/articol.php?sectiune=3&id_doc=5476

   etc, etc… puteati cauta singur pe Google…
   Chiar faptul ca exista aceste comentarii aici este o dovada ca ceva se misca si in Romania.

   Eu nu pot sa oblig pe nimeni sa vina sa va asculte. Majoritatea celor din madia din Romania nu sunt interesati de trupele noi din Underground si prefara sa vorbeasca despre cei deja cunoscuti care le aduc cititori si spectatori. Plus ca dupa ce vad atata ura si rautate ii si inteleg de ce nu se complica…
   Cati fani de-ai dumneavoastra ati avut in sala? Niciunul? Atunci aveti o problema..

   Cand am facut inatlnirea tehnica in dimineata concursului v-am spus ca este momentul sa-mi spuneti daca aveti ceva de reclamat, sa ma injurati direct acolo pentru ca mai tarziu nu mai iau nimic in consideratie. Ati zambit toti incercand sa-mi fiti simpatici iar acum aruncati cu noroi si nici macar nu aveti curajul sa va semnati.
   Un artist trebuie sa fie bun de la muzica pana la caracter.
   Cand veti intelege asta veti avea sanse sa va aprecieze si cei care va asculta…

  • GBOB Romania spune:

   1. Nu a existat nici o masa a presei, cei prezenti au venit au stat unde si cat au vrut (unii au incercat chiar sa puna pile pentru favoritii lor) iar articole despre Finala GBOB 2009 au fost publicate in multe ziare nationale si locale.
   O simpla cautare pe Google va scutea sa emiteti anomalii.
   In nici un caz nu suntem la Cantarea Romaniei sa prezentam cu „pompa” reprezentatntii presei.
   Noi am trimis invitatii la multi dar majoritatea refuza sa promoveze trupe noi din underground care nu le aduc nimic decat eventual comentarii rautacioase….
   2. Cati fani ai trupei d-voastra au fost in sala? Daca nu ati avut atunci aveti o problema, noi nu putem sa luam pe nimeni de gat cu forta sa vina sa va vada…
   3. Orice concurs international in lume presupune plata unor sume de bani pentru inscriere. Nimeni nu face munca patriotica pentru d-voastra, iar asa cum scria mai sus reportarul, un demo realizat profesional va costa mult mai mult.
   Mai nou nici la festivaluri cunoscute pe plan international nu puteti sa va inscrieti daca nu o faceti prin SonicBids iar asta costa multi bani pentru trupe.
   Nu va obliga nimeni sa participati. Cunoasteti regulile si regulamentele, ati semnat ca ati citit, intelegeti si sunteti de acord deci ce vreti de fapt? Nu ati castigat? Inseamna ca nu ati meritat.
   4. V-am rugat la sedinta tehnica sa spuneti daca aveti ceva de reclamat, sa ma injurati daca vreti si nu voi lua in considerare reclamatiile ulterioare.
   Caracterul bun alaturi de valoarea artistica duc la succes. Una fara alta nu se poate din fericire.
   Cristin Tomeci

 4. Bravo baieti, sunt mandru ca va cunosc si sunt mandru ca voi reprezentati Romania la GBOB.
  Imi pare rau ca exista atatia oameni care nu au pus in viata lor mana pe o chitara si isi dau cu parerea aici.
  Imi pare rau ca in loc sa ne promovam talentele si valorile noastre (iar voi sunteti un fenomen) noi le blamam si o facem „romaneste”, le ingropam, dam cu noroi si ii lasam pe altii sa le descopere.
  Sper si imi doresc din tot sufletul sa faceti o impresie buna la Londra, sa vuiasca presa de acolo si sa le dati peste bot tuturor (ca daca nu le dau eu aici in Romania de nu se mai ridica)…
  Clubul Chopper Academy va sustine si spera sa le rupeti gura tuturor in capitala muzicii internationale.
  ROCK si P….

  • am mai aflat astea recent:
   Formatia romaneasca PHENOMENON a concertat in 6 septembrie in Anvers (Antwerpen), Belgia.
   Ei au fost invitati ca „special guests” de organizatorul festivalului ARock si Director National GBOB din Belgia, Luc Luypaerds si de Cristin Tomeci, Director International GBOB si presedinte Music Europe. Cei doi i-au remarcat pe baieti live in Bucuresti in dec.2008 cand PHENOMENON au participat la GBOB Romania si apoi au cantat si in deschidere la trupa rock belgiana EXPERIENCED!?!.

   EXPERIENCED este manageriata de Cristin Tomeci.

   • GBOB Romania spune:

    Da, este adevarat si nu este nici un secret de aceea ati si gasit acest lucru postat pe net in limba romana.
    Luc Luypaerts este producator si organizator de festivaluri si la insistentele mele a hotarat ca in 2009 sa aduca si o trupa romaneasca la Antwerpen.
    In mod normal, au fost invitati The Marker care au anuntat cu scurt timp inainte ca in acea perioada s-au calificat in finala Cerbului De Aur si nu mai pot veni. In 2008 fusese Grimus la GBOB in Serbia ca invitati.
    L-am rugat pe Luc totusi sa aleaga alta trupa din Romania si a hotarat sa invite Highlight Kenosis pe care ii vazuse la GBOB 2008 si la un concert cu Experienced in Romania. Nici ei nu au putut sa vina in timp asa de scurt. Luc a zis atunci ca poate vin copiii pe care ii vazuse in acelasi concert unde fusesera invitati in deschidere de organizatorii din Romania.
    Phenomenon au acceptat si au reusit ca in trei zile sa ajunga la Antwerpen cu mari sacrificii din partea lor.
    Au cantat bine si a fost OK.
    Nu uitati ca Phenomenon nu au trecut nici de faza regionala la GBOB in 2008. Atunci nu meritau, anul asta au progresat imens si au castigat. Care e problema?
    Eu sunt manager la multe trupe din Europa si am participat in diverse jurii in lume. Ma mandresc cu asta pentru ca e munca mea de ani si ani. Anul acesta am fost singurul european invitat sa faca parte din juriul care a acordat Asian Award in Singapore spre exemplu.
    Nu vad nimic rau in asta ci dimpotriva, sunt fericit ca expertiza si experienta mea sunt apreciate, dar se pare ca oriunde numai in Romania nu…
    In decursul ultimilor ani am inscris numeroase formatii participante la GBOB la preselectii pentru diverse festivaluri in Europa, am trimis oferte de a canta in tari europene tot atat de multor participanti la GBOB, dar totul depinde de ei si de organizatori. Eu nu sunt impresar sau promotor si mai ales nu organizez nimic in Romania cu exceptia GBOB si nu am nici un interes de nici un fel acolo. Totul am facut din placere crezand ca pot sa pun putin umarul la promovarea trupelor romanesti.
    Se pare ca m-am inselat din nou si ca va trebui sa stau inca vreo 20 de ani departe de tara in care m-am nascut ca sa pot trai linistit.
    Cristin Tomeci

 5. moment spune:

  sincer eu nu cred nimic din telenovelele care le spune acest domn Tomeci

 6. bobo spune:

  ce inseamna progressive revival band?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: