Click. SCENA LOCALĂ. Bistriţa

Tempus FugitScena muzicală din Bistriţa

Am povestit lunile astea pe rând cu

  • Vive la Noiz
  • Grimus
  • Cassa Loco

Printre altele le-am pus întrebări legate şi de scena muzicală din Bistriţa.

Vive La Rogvaiv

Vive la Noiz

CZB: cum se dezvoltă scena muzicală la Bistriţa? (cluburi, artisti, public)

Adela de la Vive la Noiz: În Bistriţa se cântă mult, ţinând cont de dimensiunile oraşului. Relativ multe trupe au pornit de aici, iar în continuare proiecte ale tinerilor bistriţeni sunt în plină dezvoltare. Publicul este dinamic şi se mobilizează repede la concerte, dar totuşi veriga slabă o reprezintă cluburile, sau mai bine zis, lipsa lor. Localurile care promovează muzica de acest gen sunt puţine şi nepotrivite pentru concerte din punct de vedere al dimensiunii. De asemenea o sonorizare decentă este greu de găsit.


CZB: De cate ori pe an cântaţi la voi acasă. cât public aveţi la un concert de club în Bistriţa?

Adela de la Vive la Noiz: Acasă ne întoarcem cu drag ori de cate ori simţim nevoia unui concert cu o atmosferă caldă, nu este vorba de o regularitate calculată. În medie putem vorbi de 100 de oameni în cazul unui concert fără prea multă propagandă.

CZB: Ce faceţi pe plan local la Bistriţa ca să deveniţi mai cunoscuţi?

Adela de la Vive la Noiz: Nu cred că Bistrita face abstracţie de la modalităţile noastre de promovare. Întrucât încercăm mereu să ne lărgim publicul, implicarea presei locale (publicaţii, televiziuni, bloguri) la evenimentele organizate este nelipsită.

Grimus despre iarba verde de acasă

Grimus

CZB: Amândoi sunteţi din Bistriţa. Se face muzică la Bistriţa?

Cristi: A fost Trenul de Noapte.

Vali: Prefix 990 mai este din Bistriţa, dar şi-a tot schimbat componenţa de-a lungul anilor.

CZB: Între timp s-a schimbat şi prefixul…

Cristian Csapo despre scena muzicală din Bistriţa

E o floare care se deschide din ce în ce mai mult de la an la an. Problema la Bistriţa nu este publicul, cum poate o spun cei mai mulţi, ci lipsa de interes a unor oameni cu posibilităţi financiare, pentru a susţine evenimente. Afirmaţia asta o fac pentru că de fiecare dată când am fost în Bistriţa a fost altfel. Dacă mergeam la un eveniment bine promovat, aveam şi public. Dacă pe organizatori îi durea sub unghia netăiata de la picior, nu aveam public. Bineînţeles asta e valabil în toate oraşele din ţară, unde am avut surprize din cele mai ciudate.

Oricum, ultima experienţă la Bistriţa a fost una Extraordinară. Am fost invitaţi să participăm la Zilele oraşului şi a fost mega-tare. Probabil unul din concertele cu cel mai numeros public din câte am avut noi vreodată. Pe scurt, exact cum ar trebui să fie.

Dar cum toate trupele de la noi din ţară au nevoie de promovare şi fac şi pe dracu-n-patru să o primească, ajung să cânte la mega evenimente gen Bestfest, evenimente cu mega-bugete, cu mega-experienta în organizare, pe gratis şi la nişte ore la care te bucuri de un public la fel de numeros ca la un concert oarecare de club.

Asta e. Dacă voi nu ne vreţi noi vă vrem, pentru că avem nevoie să apărem pe afişele voastre şi să fim prezenţi în reclamele de la radiouri şi de la televizor, în speranţa că poate într-o zi o să ajungem mari şi tari şi atunci o să vă putem băga sticle de şampanie în dos.

Iar în legătură cu toţi cei care au refuzat, din cauza impedimentului financiar, eu cred că nu le pasă unde se află, sau poate nu îşi doresc nimic mai mult. DOITYOURSELF! Doamne ajută şi adevărul e că fiecare doarme în patul pe care şi-l face.

Vali Rauca despre scena muzicală din Bistriţa

Scena muzicală e cam fragilă şi o bate vântul. Când mai ajung pe acasă observ că singura locaţie în care se mai întâmplă câte ceva care merită să fie luat în seamă de cineva deschis la minte este clubul Ambasador. Dar am mari obiecţii cu privire la această locaţie. Arată mai mult decât dezolant iar sonorizarea este de obicei de toată jalea. În rest mai aflu de evenimente sporadice, la care de obicei nu ajung, fiind pe drumuri.

Mr. Nice Guy

Cassa Loco


CZB: Cum ţi se pare scena muzicală din Bistriţa?

Leonard Muha: În mare, cunosc cam ce se întâmplă acolo. Scena este împărţită între două-trei-patru genuri de trupe.

Sunt cei care şi-au depăşit condiţia şi au zis Băi, nu putem să rămânem aici. Suntem destul de interesanţi, suntem destul de buni. Trebuie să mergem la Cluj, trebuie să mergem la Bucureşti …

Şi mai sunt aspiranţi, unii de 10-15-20 de ani, alţii de 3 ani, în acelaşi stadiu. Nu este normal ca o trupă care repetă un an gratuit la Casa de Cultură să sune atât de neprofesionist (ca să nu folosesc un termen mai dur), cum a sunat una din trupele invitate la Zilele Bistriţei. Sunt speriaţi, sunt timizi, nu ştiu să îşi acordeze o chitară şi au un recital, parcă e făcut strict pentru amici, prieteni, familie, care îi susţin necondiţionat. Nu e ok … şi trebuie tot timpul să îţi depăşeşti condiţia.

Este, spre exemplu, formaţia Prefix 990, care cântă foarte, foarte bine, şi cântă de minim 20 de ani, şi sunt amicii mei, dar eu îi sancţionez, între ghilimele, că puteau la un moment dat să se rupă de Bistriţa. La Bistriţa este foarte comod, că şi eu am stat 4-5 ani pe gânduri până m-am mutat în Bucureşti.

Sunt printre artiştii locali şi buni şi talentaţi. Am descoperit o trupă, Vive la Noiz, cu trei fete şi un băiat, interesant, dar la ei consider că trebuie să se lucreze la capitolul atitudini de comunicare cu publicul şi imagine.

Şi mai este o categorie, care suntem noi, e Grimus, e oarecum Hara, pentru că Flavius Buzilă este bistriţean, atunci când e vorba de Zilele Bistriţei şi pică bani de acolo; dar, când merge la televizor, e clujean. Dar el a pornit din Bistriţa, şi prima dată când a fost difuzat în zonă a fost când a venit la mine şi mi-a dat o casetă, pe care eu am dat-o mai departe la Radio Transilvania. Mai este Gina Pop Band. Cântă cu soţul şi fiul. Şi-au băgat piciorul la un moment dat, au vândut casa de la Bistriţa, şi s-au mutat la Bucureşti. Au cântat la petreceri de firmă, au cântat la nunţi, au scos două albume la RBA Music, nu foarte deosebite, pentru că atunci când zici RBA Music, nu dai foarte mult credit artiştilor semnaţi acolo. Au participat de două ori la Eurovision, au ajuns în finală la Cerbul de Aur acum doi ani … sunt peste medie şi acum îşi fac o casă lângă Bucureşti, aproape terminată. Eu mă bucur pentru ei şi pentru orice artist care îşi depăşeşte condiţia.

Ada Milea e bistriţeancă, deşi nu se ştie, nu se vorbeşte pe tema asta.

Scena din Bistriţa suferă de lipsă de dinamism, faptul că NOI am ales să structurăm Zilele Bistriţei cu 70% din program alcătuit din artişti locali. Am dovedit clar că se poate să ai succes şi cu o astfel de reţetă. Eu consider că cel puţin încă doi ani (cât mai durează mandatul actualului Primar … care sper să rămână şi după aceea), să funcţioneze foarte bine programul la Zilele Bistriţei, unde Cassa Loco şi Grimus vor fi formaţiile de bază. Aceste două formaţii nu au cum să lipsească şi nu au cum să fie evitate la un astfel de eveniment pe plan local. Eu i-am sunat pe cei de la Grimus cu trei luni înainte şi le-am zis Vedeţi că o să cântaţi la Zilele Bistriţei şi au fost şocaţi. Au zis că ei nu au cântat niciodată la acest eveniment şi că nu au fost băgaţi în seamă pe plan local niciodată. Eu le-am spus că nu vreau să păţească ei ce am păţit noi timp de opt ani. Eu când am avut prima dată autoritatea de a invita formaţia lor, a fost prima formaţie confirmată în program. Nu am stat să mă gândesc deloc la alte variante pentru primul telefon

Zoom. TZEAPA. Leonard Muha (Leo de la Cassa Loco) a fost manager pentru Hara în primii ani, atunci când formaţia s-a lansat pe plan local la Bistriţa şi Cluj, apoi în perioada de tatonare cu Bucureştiul, când s-a dus cu primele cântări, primele apariţii TV, primele difuzări la radio, primul contact cu casele de discuri … iar în momentul în care s-a semnat contractul pentru albumul de debut, Flavius Buzilă i-a dat papucii lui Leonard Muha (Leo de la Cassa Loco), care muncise, umblase şi îşi pusese relaţiile în mişcare pentru Hara. Asta se întâmpla în 2000. Acum 10 ani.

Link-uri oficiale:

Comments
2 Responses to “Click. SCENA LOCALĂ. Bistriţa”
  1. Am cantat de doua ori in Bistrita,anii trecuti,in Club Ambasador.Ambele concerte au avut acelasi final:nici n-am apucat sa-mi strang sculele de pe scena si deja suna maneaua in boxe… patronul era om de treaba, dar de pe alta lume…

  2. In rest numa’ de bine,public ca lumea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: