Zoom. DEBUT. 1980. REM.

Georgia Peaches. Debut 1980Pornim o nouă rubrică periodică. Debut va descrie, cât se poate de bine, începuturile unor formaţii sau artişti solo de succes şi se încadrează în capitolul Zoom. Începem cu REM, că mi-a plăcut foarte mult la vremea respectivă.

  • An înfiinţare: 1980
  • Localitatea: Athens (Georgia) SUA
  • Nume iniţial: Twisted Kites

R.E.M. a fost o trupă de studenţi din Athens (oraş studenţesc din statul american Georgia). Michael Stipe (solist), Peter Buck (chitară), Mike Mills (bas) şi Bill Berry (tobe) alcătuiesc componenţa de aur a formaţiei. Înfiinţată în 1980, iniţial Michael Stipe şi Peter Buck au început să cânte împreună sub numele Georgia Peaches şi au lansat chiar un album de debut, Ripe; Mike Mills şi Bill Berry repetau împreună în altă sală. Un prieten comun le face cunoştinţă, iar cei patru se adună să cânte la petrecerea unui alt amic sub numele Twisted Kites. La scurt timp după aceea au început să cânte în baruri micuţe şi să facă turnee în zona respectivă a Statelor Unite, cu un repertoriu de coveruri. Concomitent, se lucra la un sunet propriu în sala de repetiţie şi se încerca să se adune un grup de spectatori fidel. În anii 80 au reuşit să devină cunoscuţi în campusurile studenţeşti, REM fiind considerată un pionier al muzicii rock alternative. Pe măsură ce muzica rock alternativă a început să prindă la mai multă lume şi să fie acceptată pe radio comercial, REM a ţinut pasul cu dezvoltarea scenei respective, devenind un nume cunoscut la nivel internaţional. În timp ce punk rock-ul a scăzut în popularitate şi muzica alternativă care folosea clapele ca element predominant a preluat ştacheta în topuri, REM şi-a menţinut stilul rock interpretat în mod tradiţional, fără artificii (voce, chitară, bas, tobe).

1982. August. REM debutează discografic cu un mini-album cu câteva piese (EP)
Chronic Town (editat de IRS Records) având succes la ascultătorii de muzică alternativă, considerată o muzică underground la vremea aceea.

Murmer. Album debut. 19831983. Mai. Se lansează primul album (lung) de studio (LP), Murmur.
1983. August. REM intră prima dată în topuri cu o piesă re-trasă în studio (special cu această ocazie), Radio Free Europe.

Revista Rolling Stone a considerat Murmur Albumul anului 1983.

Dacă daţi un search în site folosind acronimul R.E.M., veţi găsi interviurile făcute cu cei trei membri fondatori din actuala componenţă a formaţiei.

Rubrica Zoom. Debut va prezenta preponderent artişti străini, iar pe măsură ce obţinem informaţiile direct de la artiştii noştri (mai mult sau mai puţin consacraţi) vom documenta şi scena autohtonă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: